Wat doet slapen met je huid?

Wat doet slapen met je huid?

Slecht slapen, te weinig slapen en korte nachten, we kennen het allemaal. Het varieert per persoon, maar gemiddeld heeft een volwassenen 6 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Minder uren slapen dan dat je eigenlijk nodig hebt, kan invloed hebben op meer dan enkel je energielevel. Na een paar nachten weinig slaap kun je donkere kringen en een opgezwollen huid ervaren. Voldoende slapen is niet enkel goed voor je huid, maar voor je hele lichaam. In dit artikel hebben we het over de effecten van slapen voor je huid. Een gebrek aan slaap kan de huid namelijk op verschillende manier beïnvloeden.

 

Slapen tegen huidveroudering

Slapen is misschien wel de beste en goedkoopste remedie tegen huidveroudering. Goed slapen zorgt voor minder acne (puistjes), minder droge huid en minder rimpels. De tegenhanger van goed slapen, is stress. Een slechte nachtrust wordt vaak veroorzaakt door piekeren of stress. En stress zorgt juist voor huidveroudering, omdat verschillende processen waaronder die van celvernieuwing, minder tot geen aandacht krijgen wanneer je lichaam stress ervaart. Wanneer je slaap is je lichaam in ruststand, je lichaam heeft dan alle tijd om aandacht te geven aan processen waar het overdag niet aan toe komt. Een van die processen is het herstellen en verbeteren van je huid. Overdag is je lichaam druk met van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van je huid tegen zonlicht en vuil. Het verteren van eten en opnemen van voedingsstoffen.

 

Melatonine en het herstel van de huid

Er is een hormoon welke je aanmaakt wanneer je gaat slapen, welke van invloed is op de huid. Het hormoon genaamd melatonine. Wanneer de zon ondergaat, begint ons lichaam met het aanmaken van melatonine. Het maakt je lichaam als het ware klaar om lekker te gaan slapen. Dit hormoon speelt bijvoorbeeld ook een rol bij een jetlag, omdat je lichaam ineens moet wennen aan het licht op een ander moment van de dag. In de nacht zorgt melatonine normaal gesproken voor het beschermen tegen celschade, het herstellen van de huid en het helpt de huid om nieuwe collageen aan te maken. Wanneer de aanmaak van melatonine door je lichaam verstoord is, dan wordt er ook minder aandacht besteed aan de functies van melatonine voor je huid. Het gevolg daarvan.. Snellere veroudering van je huid.

 

Wat doet slecht slapen met je huid

Nu weten we wat goed slapen met je huid doet, maar wat zijn de gevolgen van slecht slapen voor je huid?

 

Je huid veroudert sneller

Zoals hierboven benoemd is slapen eigenlijk de beste remedie tegen huidveroudering. Wanneer je slecht slaap kunnen de tekenen van huidveroudering versnelt worden. Je huid herstelt minder goed, de huid produceert minder collageen en je huid wordt minder elastisch. Je hebt dus meer kans op rimpels en fijne lijntjes wanneer je slecht slaapt.

 

Doffe huid

Wanneer je slaapt dan zorgt je lichaam ervoor dat je bloed stroomt door je huid, het geeft je huid een extra boost. Nu denk je misschien, maar er stroomt toch altijd bloed door je huid? Dat is zeker waar, alleen is je bloedstroom consistenter en dus effectiever wanneer je slaapt. Hierdoor krijgt je huid een gezonde glans. Wanneer je slecht slaapt verloopt dit proces dus minder goed, waardoor het kan zijn dat je huid er op den duur doffer uitziet.

 

Je huidproducten werken minder goed

Wanneer je slecht slaapt, worden je huidproducten minder goed opgenomen. Dit komt doordat je bloedstroom minder consistent is wanneer je slecht slaapt. Slecht slapen is dus dubbel zonde voor het gebruik van je huidproducten. Ze worden minder goed opgenomen en werken dus ook minder effectief.

 

Je huid wordt droog

Wanneer je slecht slaap dan kan dit leiden tot een onbalans in je natuurlijk pH niveau. Het pH niveau van je huid, is de zuurtegraad van je huid. Wil je je huid weerbaar en gezond houden, dan moet de pH waarde rond de 5.5 zijn. Je huid is dan in balans. Waarom een goede huid zuur is, is niet voor niets. Goede bacteriën houden namelijk van een zure omgeving en slechte bacteriën worden daarmee buiten gehouden. Wist je dat je bij hahhah Skin Improvement een huidscan kunt doen om de pH van je huid te meten? Wanneer je pH waarde uit balans is, is je huid minder goed in staat om voldoende vocht te produceren. Als gevolg hiervan kunnen er scheurtjes ontstaan in de huid en hebben slechte bacteriën dus meer kans om in de diepe huidlagen binnen te dringen en blijvende schade toe te richten.

 

Tips voor een betere nachtrust

Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, piekeren, een belangrijke gebeurtenis die staat te gebeuren, verstoring van jouw hormoonbalans.. Het kan een week of maand aanhouden, maar het kan ook zo zijn dat jij altijd al een slechte slaper bent geweest. Wat de oorzaak of duur ook is, het aan te raden hier aandacht aan te besteden. Want, een goede nachtrust is niet enkel goed voor je huid, maar voor enorm veel belangrijke processen in het gehele lichaam. Hierbij een aantal tips voor een goede nachtrust.

 

1. Geen schermen

Minimaal een half uur voor dat je gaat slapen. Ja, je telefoon heeft ook een scherm. Leg je telefoon een half uur voor het slapen gaan weg, het liefste al op vliegtuigstand. Kijk geen tv meer, maar pak een boek of luister een podcast.

 

2. Maak gebruik van aromatherapie

Denk aan geuren die je helpen te ontspannen of een lekkere geurkaars.

 

3. Drink een specifieke thee en drink specifieke thee niet

Drink thee die de slaap bevorderen, zoals Slaapmutsje thee (kruid), Kamille thee of een andere kruidenthee. Vermijd thee met cafeïne en theïne, zoals zwarte of groene thee.

 

4. Ontspan voor het slapengaan

Bijvoorbeeld met een warm voetenbad of een gezichtsmasker. Verwen jezelf een half uur voor het slapengaan met iets anders dan het kijken van een film of je social media half uurtje.

 

5. Ga op tijd naar bed

Of in ieder geval, ga naar bed wanneer je het gevoel hebt dat je ook maar een beetje moe begint te worden. Dit is namelijk een teken van de aanmaak van melatonine door jouw lichaam. Wanneer je dan niet meteen naar bed gaat, dan mis je eigenlijk het momentum van jouw lichaam die zegt 'Hey, het is tijd om te gaan slapen'.

 

6. Neem een supplement voor de ondersteuning van een goede nachtrust

Bijvoorbeeld NoordCode Optimal Sleep met Melatonine en GABA. NoordCode Circadian Boost Optimal Sleep ondersteunt een goede mentale balans en helpt je sneller in slaap te vallen. Het bevat 0,20 mg melatonine en 400 mg GABA. Melatonine is een hormoon waar we het eerder in dit artikel ook al over hadden. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt en energie krijgen wanneer het licht wordt. Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter, een stofje dat ieder mens aanmaakt in de hersenen. Het is een natuurlijke rustgever, remt zenuwimpulsen en reguleert stress in het lichaam. Je neemt dagelijks een capsule in de avond, één tot twee uur voordat je gaat slapen. Met één potje NoordCode Optimal Sleep kun je 60 dagen doen.