Welke vitaminen en mineralen zijn het beste voor je huid, je haar en je nagels?

Welke vitaminen en mineralen zijn het beste voor je huid, je haar en je nagels?

Wij vroegen BLOY Institute, dé boutique kliniek van Amsterdam, welke vitaminen en mineralen het beste zijn voor de ondersteuning van je huid, je haar en je nagels van binnenuit. Wij zijn namelijk van mening dat de ondersteuning van je lichaam van binnenuit het allerbelangrijkste is. Zorg dat je veel water drinkt, voldoende beweegt, geen stress ervaart en dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt op een dag. Heb je de basis op orde? Dan kun je daarna denken aan producten voor de buitenkant van je lichaam. Veel huidproblemen worden namelijk veroorzaakt door voeding, te weinig slaap of te veel stress. Welke vitaminen en mineralen zijn volgens BLOY Institute het beste voor de ondersteuning van je huid, je haar en je nagels van binnenuit?

 

Zink voor het herstellend vermogen van je huid

Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Zink is namelijk een antioxidant en het zorgt ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn mogelijk schadelijk voor je huid.

 

Collageen voor stevigheid

Collageen is het meest voorkomende en belangrijkste eiwit in je lichaam. Het zorgt voor structuur en stevigheid, daarom wordt het ook wel het lijmvormend eiwit genoemd. Vanaf een leeftijd van 25 jaar gaat je lichaam minder collageen aanmaken en daarom is het aan te raden om je bewust te zijn van de effecten die zorgen voor de afbraak van collageen. Denk dan bijvoorbeeld aan zonlicht, stress, luchtvervuiling (zware metalen), suiker, roken en alcohol. Daarnaast kun je kiezen voor een collageensupplement, kies dan altijd voor peptiden of natief collageen. Bij het kiezen voor een collageensupplement met als doel een stralende en stevige huid (anti-aging) is het dus belangrijk dat je kijkt naar de kwaliteit van de collageen, maar nog belangrijker is dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je lichaam heeft namelijk eiwitten nodig en zal deze eerst gebruiken voor andere processen in het lichaam, voordat het naar de huid gaat.

 

Hyaluronzuur voor vasthouden vocht

Je vindt hyaluronzuur van nature in je lichaam. Vanaf de leeftijd van 25 jaar, neemt de aanmaak van hyaluronzuur door je lichaam af. Je merkt dat je huid droger en slapper wordt. Hyaluronzuur werkt in de huid samen met collageen. Waar collageen zorgt voor stevigheid, zorgt hyaluronzuur voor hydratatie. Je kunt collageen zien als de draden die het vocht in de huid dragen, voor het vasthouden van vocht is hyaluronzuur nodig. Hyaluronzuur heeft namelijk de kracht zich te binden aan water. Het kan tot 1.000 keer zijn eigen gewicht in water dragen, waardoor de huid gehydrateerd en beschermd blijft. Door collageen hyaluronzuur te combineren, verminder je fijne lijntjes en rimpels en versterk je de buitenste huidlaag.

 • Purasana Zink (biologisch)
  €19,95
  Bekijken
 • Skin for Skin Collageen & vitamine C
  €25,95
  Bekijken
 • Mattisson Grass-fed Collageen
  €19,95
  Bekijken

Selenium voor jeugdigheid

Selenium is een mineraal welke van levensbelang is en tevens broodnodig voor het jeugdig houden van de huid. Selenium speelt een grote rol bij bescherming van de celmembranen. Een belangrijke eigenschap van selenium is dat het vrije radicalen vernietigt of remt, waardoor ze geen schade kunnen aanrichten aan vitale organen waaronder de huid. Want, wist je dat je huid jouw grootste orgaan is?


Magnesium voor gezond haar

Magnesium is een belangrijke stof in het lichaam. Het is nodig voor vele reacties om je lichaam gezond te houden. Voor gezond haar is de inname van voldoende magnesium essentieel, het bevordert namelijk de haargroei.


Vitamine C ter bescherming en als bouwsteen

Vitamine C is een erg krachtig antioxidant. Het beschermt het lichaam wederom tegen schade door vrije radicalen, waardoor processen efficiënter kunnen verlopen. Daarnaast helpt vitamine C in het lichaam bij de natuurlijke aanmaak van collageen. Vandaar dat vegan collageen vaak een enorme hoeveelheid vitamine C bevat. Wanneer we letterlijk naar het woord 'vegan collageen' kijken, bestaat dit helemaal niet. Collageen is namelijk niet vegan, het is een lichaamseigenstof en daardoor altijd van dierlijke afkomst. Wanneer we het hebben over vegan collageen, dan hebben we het altijd over een 'collageen booster'. Het stimuleert de aanmaak van collageen door het lichaam en het remt de afbraak van collageen. Afbraak door onder andere het simpelweg ouder worden en door bijvoorbeeld vrije radicalen.

 

Vitamine E voor zonbescherming

Vitamine E werkt in de huid samen met vitamine C, samen maken ze pigmentvlekken lichter. Vitamine E beperkt de celschade die de zon kan aanrichten en beschermt de huid tegen vrije radicalen die invloed hebben op huidveroudering. Ons lichaam maakt zelf geen vitamine E aan, maar het is wel essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Het draagt bij aan een goede weerstand en het beschermt de cellen in je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld tegen zonlicht, wat de nummer één oorzaak is van pigmentvlekken.


 • Oase Haarvitamines (gummie)
  €34,00
  Bekijken
 • Vitals Magnesium bisglycinaat met taurine
  €29,95
  Bekijken
 • Vitals vitamine C poeder
  €34,95
  Bekijken

De basisvoedingsstoffen

Naast bovenstaande vitaminen en mineralen heeft je lichaam nog 46 andere voedingstoffen nodig die essentieel zijn voor alle levensprocessen. Niet enkel vitaminen en mineralen, maar ook eiwitten, vetten en koolhydraten vallen onder deze in totaal 50 voedingsstoffen. Mocht je een tekort hebben van een van deze voedingsstoffen, kunnen klachten optreden. Ook kun je bij een tekort klachten ervaren welke je terugziet aan je huid, haren en/of nagels. Lees welke voedingsstoffen de basis zijn voor jouw lichaam.


Over BLOY Institute

BLOY Institute is dé boutique kliniek van Amsterdam-Zuid voor effectieve huidverjongende en huidverbeterende behandelingen en is opgericht door Lindsay van der Looij. De afgelopen 9 jaar was Lindsay mede eigenaresse van KNAP Institute in Amsterdam. Naast BLOY Institute heeft Lindsay haar eigen luxe, anti-aging skincare merk LABAREAU opgericht. Door de jarenlange ervaring en uitstekende kennis en kunde, heeft Lindsay een grote klantenkring weten op te bouwen. Ze houdt van perfectie, heeft oog voor detail en streeft naar volle tevredenheid van haar klanten.