Waarom is water zo belangrijk voor het lichaam?

het belang van water lichaam

Dat water belangrijk voor je is, dat weten we allemaal denk ik wel. Het kan niet vaak genoeg benoemt worden. Maar waarom is water eigenlijk zo belangrijk? en hoe kan het dat we zo snel klachten ervaren wanneer we te weinig water drinken?

 

Water en het lichaam

Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water, niet gek dus dat het niet zonder kan. Natuurlijk verschilt dit percentage afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar ongeveer klopt het zeker. Dit water bevindt zich in elke cel van ons lichaam, elk bloedplaatje en eigenlijk alle delen van het lichaam. Heel veel mensen weten dat je twee liter per dag moet drinken, maar nog steeds houdt niet iedereen zich eraan. Daarnaast zijn er ook factoren die lichaam uitdrogen, waardoor meer dan 2 liter water gedronken moet worden.

 

Wat zorgt voor uitdroging van het lichaam?

Verschillende factoren zorgen voor uitdroging van het lichaam. Zo worden koffie, thee, frisdrank en bier ook gezien als vocht, maar zijn dit juist dranken die je lichaam uitdrogen. Koffie en thee zorgen op kleine schaal voor uitdroging van het lichaam. En wist je dat een kater eigenlijk niets minder is dan een vochttekort in je hersenen? Ook een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam daarna weer voldoende water nodig heeft. Gedurende je slaap, drink je namelijk niets. Na een lange nacht verlangt je lichaam dus direct naar water. Ook de volgende factoren kunnen ook zorgen voor uitdroging van het lichaam: koorts, overgeven, diarree en warm weer.

 

Welke klachten ervaar je door een tekort aan water? 

In het lichaam wordt het bloed dikker wanneer je te weinig water drinkt, de bloeddruk neemt dan af. Eigenlijk is dit een erg mooi mechanisme van het lichaam. Op deze manier stroomt er namelijk enkel nog bloed naar de meest vitale organen, zoals ons hart. Dit kan leiden tot duizeligheid, concentratieproblemen en misselijkheid.

 

Wat doet water voor je huid?

Water is niet enkel nodig voor het behalen van jouw schoonheidsideaal, nee het is ook echt noodzakelijk voor je huid. Het maakt de huid elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid ziet er zacht en glad uit, een droge huid daarentegen is gebarsten, dof, trekkerig en voelt niet erg fijn aan. We hebben het dan natuurlijk wel over het drinken van water. Te veel douchen bijvoorbeeld, droogt de huid juist uit.

 

Wat is het verband tussen hyaluronzuur en water?

Hyaluronzuur bevindt zich van nature in je huid en zorgt samen met collageen en elastine dat de huid stevig, elastisch en gehydrateerd blijft. Hyaluronzuur heeft een superkracht, het kan namelijk water aan zich binden en zo houdt het de huid kreukvrij. Ook zorgt hyaluronzuur ervoor dat minder water uit de huid verdampt. Vanaf je 25e neemt de aanmaak van hyaluronzuur door je huid af, je kunt dit aanvullen door de inname van een supplement met hyaluronzuur.