Vijf tips om je darmen gezond te houden

Vijf tips om je darmen gezond te houden

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in de praktijk van Sharon van Voeding maakt je beter: hoe houd ik mijn darmflora gezond? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door het lichaam te voeden met gezonde en voedzame stoffen.


Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher. Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut en heeft een praktijk in Amsterdam: Voeding maakt je beter.

 

Sharon geeft je vijf tips die je darmen versterken

  1. Eet vezelrijke en gefermenteerde voeding: vezels zijn goed voor de spijsvertering. En in dit proces spelen je darmen een sleutelrol. Eet daarom voldoende vezels. Deze haal je voornamelijk uit groenten, peulvruchten, fruit, noten, lijnzaad en haver. Verder zorgt gefermenteerde voeding als kimchi, zuurkool, kefir en kombucha ervoor dat je minder last hebt van krampen en een opgeblazen gevoel, een goede darmflora dus. Ook zit gefermenteerde voeding vol vitaminen, mineralen en probiotica. Lekker inslaan dus!
  2. Veel water drinken: probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit werkt bevorderend voor de opname van o.a. vezels. Dit heeft vervolgens een stimulerend effect op de stoelgang.
  3. Eet minder suikers en bewerkte voeding: een overvloed aan suikerrijke voedingsproducten heeft een negatief effect op je darmen (opgeblazen gevoel, diarree etc.). Probeer zo puur mogelijk te eten.
  4. Beweging: zorg voor voldoende beweging op een dag. Je darmen (en de rest van je overigens ook lichaam) vinden beweging fijn. Het stimuleert de spijsvertering. Beweeg daarom ieder uur 2 minuten. Dus zit niet langer dan 60 minuten achter elkaar. Zet een alarm. Ga er lekker op uit voor een wandeling of een rondje hardlopen!
  5. Verminder stress: stress is een behoorlijke boosdoener op je lijf. Het heeft een negatief effect op de spijsvertering en speelt een rol bij maag-en darmklachten. Heb je veel last van stress? Probeer rituelen te creëren die je helpen te ontspannen en stress te verminderen.

 

Over Voeding maakt je beter

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher, founder van Voeding maakt je beter. Wil je meer weten over voeding en een gezonde levensstijl? Mail dan naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stephanie@voedingmaaktjebeter.nl

 

Sharon Asscher

Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam. Het is haar grootste passie om ook aan anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl, optimaal zichzelf kunnen zijn. "Als je goed voor jezelf zorgt, word je een leuker mens'. Want wanneer je gezondheid optimaal is, heb je meer energie en aandacht voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Sharon is enorm leergierig en blijft zichzelf ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen haar industrie.

 

Stephanie Haesen

Stephanie begrijpt voor 100% wat gezonde voeding is, wat je moet doen wanneer je Prikkelbare Darmsyndroom (IBS) hebt, of vetten wel of niet goed zijn voor je lijf en hoe je de juiste supplementen kiest. Ze vindt het helende effect van voeding op het lichaam vooral super interessant. Ze vertelt je hoe je op een toegankelijke en simpele manier een gezonde levensstijl kunt leiden. Want genieten, vindt Stephanie een essentieel onderdeel van het leven. En daar hoort gezonde voeding en beweging bij, lekker en gezond eten hoeft namelijk niet moeilijk te zijn.