Alles over Marine Phytoplankton, Spirulina en Chlorella

Alles over Marine Phytoplankton, Spirulina en Chlorella

Van spirulina en chlorella hebben we allemaal vast al eens gehoord, marine phytoplankton is over het algemeen minder bekend. Helaas is dit zeer onterecht. Want ons lichaam en de aarde hebben nog veel meer aan marine phytoplankton dan aan spirulina en chlorella. Dat het alle drie superfoods te noemen zijn, dat is zeker een feit. Wij durven zelfs te zeggen dat het misschien wel het gezondste voesel van de wereld is.

 

Wat is marine phytoplankton?

Net als spirulina en chlorella is phytoplankton een alg. Er zijn zo'n 40.000 soorten marine phytopankton en microalgen ontdekt op onze aarde en dit is ongeveer 25% van alle planten wereldwijd. Algen zijn daarnaast ook de oudste planten op onze aarde, ouder dan één miljard jaar en vormen al die jaren de basis van onze voedselketen op aarde. Volgens deskundigen levert Marine phytoplankton uit oceanen zo'n 70% van alle zuurstof op aarde. NASA zegt zelfs dat 90% van onze zuurstof afkomstig is van algen. Marine phytoplankton is het voedsel waaraan vissen hun hoge omega 3 (EPA) gehalte te danken hebben. Voor veganisten is marine phytoplankton dus zeer geschikt, met de puurste van vorm van omega 3 vetzuren voor het lichaam.

 

Biologische Marine Phytoplankton

De biologische Marine Phytoplankton van Mattisson is een voedingssupplement met 100% marine phytoplankton. Je mengt dagelijks een maatschap van ongeveer 2 gram met water, vruchtensap of een smoothie. Lees meer over de voedingstoffen die heb jou biedt.

 

Voedingsstoffen van marine phytoplankton

Marine Phytoplankton bevat Omega 3/EPA, vitamine B12, jodium en ijzer en is geschikt voor veganisten. We hebben omega 3 hard nodig, onder andere voor onze hersenen. Ons lichaam kan zelf geen omega 3 aanmaken en daarom moeten we het uit een andere bron halen. Wanneer je een plantaardige versie van omega 3 wilt kun je dus kiezen voor marine phytoplankton. Het bevat een aantal essentiële voedingsstoffen die we te vaak missen door een tekort aan vers fruit, rauwe groenten en vette vis. Wanneer je een vegan of vegetarisch dieet volgt is het dus al helemaal aan te raden om tekorten te voorkomen.

 • Marine Phytoplankton (poeder)
  €34,95
  Bekijken

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira platensis) is ook een alg met een zeer geconcentreerde voedingswaarde en een ontgiftende werking. Wat maakt het dan anders dan marine phytoplankton? Veel deskundigen zetten marine phytoplankton op de eerste plaats, als het belangrijkste supervoedsel op aarde. Spirulina komt op de tweede plaats, dus het verschil is niet groot. Toch is marine phytoplankton voedzamer dan spirulina.

 

Wat maakt marine phytoplankton voedzamer?

De celwanden van marine phytoplankton zijn smaller dat die van spirulina, waardoor het gemakkelijker te verteren is. Omdat marine phytoplankton in zoutwater ontstaat of gekweekt wordt, bevat het bijna alle sporenmineralen. Ook bevat het honderden zeldzame caretonoïden en krachtige fytochemicaliën. Als laatste is marine phytoplankton de belangrijkste plantaardige bron van een lange keten omega 3 vetzuren, het is dé reden dat vissen zo een hoog niveau van omega 3 bereiken. 


Super smoothie met spirulina en chlorella

De volgende twee producten van Mattisson bevatten spirulina en chlorella, samen met nog 43 andere natuurlijke ingrediënten. Gemakkelijk toe te voegen aan je smoothie voor een goede start van je dag of als lunch.

 • AlkaGreens Biologisch (poeder)
  €27,95
  Bekijken
 • AlkaGreens Collageen (poeder)
  €27,95
  Bekijken

Wat is chlorella?

Ook chlorella kun je beschouwen als een superfood. Het wint het van 99% van alle andere ontgifters die er bestaan. Deze alg is pas in 1890 ontdekt en wel door een Nederlandse (!) microbioloog. Het grootste verschil met marine phytoplankton en spirulina is dat chlorella een zoetwateralg is, de andere twee zijn zoutwateralgen. Chlorella werkt als een sterkere ontgifter dan spirulina. Maar, spirulina bevat weer meer eiwitten.

 

Conclusie?

We kunnen dus concluderen dat marine phytoplankton bovenaan het lijstje staat als het gaat om voedingswaarde. Het is niet voor niets wat prijziger dan de andere twee superfoods. Welke van de drie op nummer twee en drie komen, mag je zelf invullen. Dit is namelijk ook afhankelijk van het doel wat jij met de superfoods wilt bereiken. Wil je jouw lichaam ontgiften, dan kun je beste voor chlorella kiezen. Wil je een een krachtig antioxidant met een hoge dosis eiwitten, dan kies je voor spirulina.