Wat kun je doen om de aanmaak van collageen te stimuleren?

aanmaak collageen stimuleren

En, om de afbraak van collageen tegen te gaan. Collageen is een lichaamseigenstof, het meest voorkomende en belangrijkste eiwit in je lichaam. Je hebt het nodig voor verschillende dingen, zoals het soepel huiden van je gewrichten en van je huid. Vanaf je 25e neemt de aanmaak van collageen elke jaar af, wat voor je huid resulteert in een slappere huid en meer rimpels. Je kunt er voor kiezen om een supplement te nemen om het collageengehalte in je huid te verhogen, maar er zijn ook andere tips die de natuurlijke aanmaak van collageen bevorderen. Lees hieronder vijf tips om de aanmaak van collageen te stimuleren.

 

1. Eet voldoende voedingsmiddelen die de aanmaak van collageen stimuleren

Eet veel voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C en zwavel. Want, vitamine C en zwavel bevorderen de aanmaak van collageen. Denk bijvoorbeeld aan voedselrijke bladrgoenten, citrusvruchten en kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool. Wist je dat een vegan collageen supplement ook zorgt voor de stimulatie van de aanmaak van collageen? Vegan of vegetarische collageen bestaat namelijk niet, doordat collageen een lichaamseigenstof is. Een vegan collageen supplement is dus eigenlijk een 'collageen booster', omdat het ingrediënten bevat welke de aanmaak van collageen door je eigen lichaam bevorderen.

  • Vitals Vitamine C (poeder)
    €17,95
    Bekijken
  • Mattison Reds Collageen Booster
    €27,95
    Bekijken

2. Eet voldoende voedingsmiddelen die de afbraak van collageen tegengaan  

Antioxidanten helpen bij het opruimen van vrije radicalen om verlies en afbraak van collageen in het lichaam te voorkomen. Vrije radicalen komen op veel verschillende manieren in je lichaam. Bijvoorbeeld door sigarettenrook, UV-straling, make-up, alcohol, medicijngebruik, maar bijvoorbeeld ook door interne factoren zoals stress. Zelfs sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen, omdat je lichaam meer vrije radicalen produceert wanneer het onder druk staat. Antioxidanten worden ook wel 'radicalenvangers' genoemd en je vindt ze veel in bijvoorbeeld bessen (veenbessen, bramen, aardbeien, frambozen, gojibessen, bosbessen), pure chocolade, zongedroogde tomaten, bepaalde specerijen en gedroogde kruiden, noten en zaden. 


3. Hydrateren, hydrateren, hydrateren  

Dit is vast niets nieuws, maar toch blijven we het graag herhalen. Drink elke dag minstens 2 liter water of eet waterrijk voedsel, zoals komkommer of watermeloen. Helemaal niet moeilijk met dit recept voor een overheerlijke watermeloensalade. Het zorg ervoor dat je lichaam voldoende gehydrateerd is en daarnaast produceert het een vochtrijke omgeving waarin collageen (en ook elastine) voorspoedig groeien. 


4. Bescherm jezelf tegen de zon  

Heerlijk met je gezicht in de zon, wat worden we daar gelukkig van. In Nederland komt het niet heel vaak voor dat het zonnetje lekker schijnt, waardoor we er maar al te graag van genieten wanneer dit wél het geval is. Toch is het af te raden om met je gezicht in de zon te zitten, de zon is namelijk een boosdoener voor je huid en versnelt de afbraak van collageen. Het lijkt een beetje tegenstrijdig, omdat de zon ook zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Lees alles over vitamine D en hoe je voldoende binnenkrijgt in dit artikel


5. Verwen jezelf elke dag  

Geef jezelf dagelijks een gezichtsmassage, met je handen, een jade roller of een gezichtsmassagetool. Je kunt de massage gemakkelijk toevoegen aan je ritueel tijdens het schoonmaken van je gezicht in de avond of het aanbrengen van je serums om de nacht in te gaan. Een gezichtsmassage kan de bloedcirculatie stimuleren en de productie van collageen bevorderen. Geef extra aandacht aan je voorhoofd en het gebied rond de ogen voor extra ontspanning.