Gezonde darmen staat gelijk aan een gezonde huid

Gezonde darmen staat gelijk aan een gezonde huid

Bij huidaandoeningen letten we vaak vooral op de buitenkant. Niet gek, want dat vervelende pukkeltje of dat rode vlekje valt net iets meer op dat de gezondheid van je immuunsysteem, je darmflora of hormoonbalans. Een disbalans in onderstaande belangrijke processen in het lichaam kunnen zorgen voor huidklachten.

 

Darmflora

In je darmen leven goede en slechte bacteriën. Maar ook schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens om ervoor te zorgen dat je spijsvertering op orde is en het je eten kan veteren. Ook helpen deze micorben dat je immuunsysteem sterk en gezond blijft. Samen vormen ze het microbioom (de darmflora). Onze darmen zijn dus een waardevol schild tegen vreemde indringers, net zoals de huid. Ze zijn daarom allebei belangrijk voor de balans in het lichaam, voor het immuunsysteem en ons brein. Het komt daardoor ook vaak voor dat mensen stress, schaamte en onzekerheid ervaren bij huidklachten.

 

Dysbiose & SIBO

Zodra de slechte bacteriën de overhand hebben, ontstaat er een disbalans in de darmflora. Dit noemen we ook wel een dysbiose. Dit betekent dat één soort bacteriestam de overhand heeft, terwijl voor een optimale darmflora juist een mix aan verschillende bacteriestammen nodig is. Een overschot aan darmbacteriën in de dikke darm, ook wel Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO) genoemd, is ook mogelijk en zorgt voor ontstekingen in de huid. Dit heeft als gevolg dat de huid uitdroogt, gaat schilferen en o.a. huidklachten als acné, rosacea en psoriasis kunnen optreden.

 

'Leaky gut'

Een ander probleem dat kan ontstaan in de darmen is een 'leaky gut'. Een lekkende darm betekent dat de darmwand overgevoelig is geraakt en te veel grote schadelijke stoffen doorlaat die belastend zijn voor de darmen. Hierdoor ontstaan er aan de lopende band ontstekingsreacties in de darmen. Lekkende darmen zorgen voor een lage weerstand, diarree, obstipatie, overgewicht, huidproblemen en psychische klachten zoals depressie en gewrichtsklachten.

 

Vijf tips om je darmen gezond te houden

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in mijn praktijk (Sharon Asscher, Voeding maakt je beter): hoe houd ik mijn darmflora gezond? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door het lichaam te voeden met gezonde en voedzame stoffen. Hieronder vind je 5 tips die je darmen versterken.

  • Eet vezelrijke en gefermenteerde voeding: vezels zijn goed voor de spijsvertering. En in dit proces spelen je darmen een sleutelrol. Eet daarom voldoende vezels. Deze haal je voornamelijk uit groenten, peulvruchten, fruit, noten, lijnzaad en haver. Verder zorgt gefermenteerde voeding zoals kimchi, zuurkool, kefir en kombucha ervoor dat je minder last hebt van krampen en een opgeblazen gevoel, een goede darmflora dus. Ook zit gefermenteerde voeding vol vitaminen, mineralen en probiotica. Lekker inslaan dus!
  • Veel water drinken: een veelgegeven tip, probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit werkt bevorderend voor de opname van o.a. vezels. Dit heeft vervolgens een stimulerend effect op de stoelgang.
  • Eet minder suikers en bewerkte voeding: een overvloed aan suikerrijke voedingsproducten heeft een negatief effect op je darmen (opgeblazen gevoel, diarree etc.). Probeer zo puur mogelijk te eten.
  • Beweging: zorg voor voldoende beweging op een dag. Je darmen (en de rest van je lichaam overigens ook) vinden beweging fijn. Het stimuleert de spijsvertering. Beweeg daarom ieder uur minimaal 2 minuten. Zit dus niet langer dan 60 minuten achter elkaar, zet een alarm Ga er lekker op uit voor een wandeling of een rondje hardlopen.
  • Verminder stress: stress is een behoorlijke boosdoener op je lijf. Het heeft een negatief effect op de spijsvertering en speelt een rol bij maag- en darmklachten. Heb je veel last van stress? Probeer rituelen te creëren die je helpen te ontspannen en stress te verminderen. Meer tips voor het verminderen van stress vind je hier.

Over Voeding maakt je beter

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher, founder van Voeding maakt je beter. Wil je meer weten over voeding en een gezonde levensstijl? Mail dan naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stephanie@voedingmaaktjebeter.nl

 

Sharon Asscher

Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam. Het is haar grootste passie om ook aan anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl, optimaal zichzelf kunnen zijn. "Als je goed voor jezelf zorgt, word je een leuker mens'. Want wanneer je gezondheid optimaal is, heb je meer energie en aandacht voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Sharon is enorm leergierig en blijft zichzelf ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen haar industrie.

 

Stephanie Haesen

Stephanie begrijpt voor 100% wat gezonde voeding is, wat je moet doen wanneer je Prikkelbare Darmsyndroom (IBS) hebt, of vetten wel of niet goed zijn voor je lijf en hoe je de juiste supplementen kiest. Ze vindt het helende effect van voeding op het lichaam vooral super interessant. Ze vertelt je hoe je op een toegankelijke en simpele manier een gezonde levensstijl kunt leiden. Want genieten, vindt Stephanie een essentieel onderdeel van het leven. En daar hoort gezonde voeding en beweging bij, lekker en gezond eten hoeft namelijk niet moeilijk te zijn.