Juicen of blenden, wat is gezonder?

juicen blenden of kauwen?

Juicen, blenden of je fruit en groenten gewoon kauwen, wat is nou eigenlijk gezonder? De laatste jaren zijn smoothies en sapjes steeds populairder geworden. Je kunt ze kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken. Is dit eigenlijk wel goed voor je? En hoe zit dat met een smoothie? Volgens onderzoek is het gezonder om groente en fruit in z’n geheel te eten. Dit komt deels door de vezels die je dan binnenkrijgt, maar ook omdat niet alle actieve stoffen meekomen met het juicen en blenden. Wil je toch juicen of blenden, lees dan waar je op moet letten.

 

Genoeg groente en fruit

Meer dan de helft van alle Nederlanders eet te weinig groenten en fruit. Bij tieners is het zelfs zo dat enkel (ongeveer) 15% voldoende groente en fruit eten. We krijgen voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten binnen, maar te weinig vitamines, mineralen en spoorelementen. Een voordeel van sapje of smoothie is natuurlijk dat het een ideale manier is om groenten en fruit op een gemakkelijke manier binnen te krijgen. Groenten en fruit welke je anders niet rauw zou eten. Ook een sapje of een smoothie snel klaar en het kan gemakkelijk meegenomen worden. 

 

Alles over juicen

Juice betekent sap en het woord juicen is de term voor het maken van sap van groente en fruit. Je kunt een juicer, een elektrisch apparaat in verschillende vormen en kleuren kopen. Voor een paar tientjes of duizenden euro's, je kunt het je zo gek niet bedenken. Juicen is in de afgelopen jaren erg populair geworden. Naast het juicen thuis, zijn er ook een tal aan juicebars geopend. Tijdens het juicen worden voedzame sappen uit groenten en fruit geperst. De vaste substanties, zoals zaden, pulp en vezels, worden meestal gescheiden van de sap. Het sap dat overblijft bevat de meeste vitaminen, mineralen en antioxidanten.

 

Zoals benoemd pers je bij het juicen sap uit de vezels van groente en fruit, het sap wat overblijft, is dus puur sap. Normaal gesproken vertragen vezels de opname van suikers, bij een juice missen de vezels en is dit dus niet het geval. Let dus op met de hoeveelheid sap die je drinkt, ook al is het vers gejuiced. Het is heel lekker, maar ook erg zoet. Sap bevat erg veel fructose, wat de lever belast. Dit is ook een van de redenen dat je erg moe kan worden van het drinken van veel sap. Het is een goede manier om veel actieve plantenstoffen en vitamine & Mineralen binnen te krijgen. Maar, je kunt hier beter geen liters per dag van drinken. Een tip bij het juicen is het toevoegen van veel groenten. Groeten bevat namelijk minder suiker dan fruit.

 

Alles over Blenden

Een blender hakt als het ware groente en fruit tot pulp, vaak met snel ronddraaiende messen. Het voordeel hiervan is dat vezels bewaard blijven, waardoor de suiker minder snel in je lichaam wordt opgenomen dan bij een sapje. Ook vormen deze vezels een voedingsbron voor je darmbacteriën. Ook zorgen de vezels ervoor dat de smoothie of het sap langer goed blijven. Ook bij het blenden is het nadeel dat je je drankje snel opdrinkt, zonder te kauwen. Kauwen is erg belangrijk om de enzymen uit speeksel te vermengen met de smoothie. Doe je dit niet? Dan kan dit leiden tot gisting en spijsverteringsproblemen.

 

Een poeder toevoegen aan je smoothie

Een extra voordeel van het gebruik van een blender voor je smoothie, is de mogelijkheid om een poeder toe te voegen. Er zijn poeders die bijna dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten als vers fruit of groenten en het is gemakkelijk in gebruik. Je kunt de poeders toevoegen aan de blender voor het maken van een smoothie of bijvoorbeeld voor een een smoothie (ontbijt) bowl. Hieronder lichten wij graag twee unieke blends uit voor een overheerlijke super smoothie.

 

Biologische Reds Blend Poeder

Deze rijke basis voor een super smoothie is een unieke blend van rode bessen, waaronder ook de Camu Camu bes, de Acai bes, blauwe bes, kers en bosbes. Per smoothie voeg je 10 gram poeder toe wat gelijk staat aan 3,12 gram vezels. Wat bevat de biologische Reds Blend van Mattisson nog meer en waar is het goed voor?

 

 • Vezels
  Belangrijk voor de darmen en betere ontlasting
 • Antioxidaten
  Belangrijk voor de bescherming van je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor energieaanmaak. Ook externe factoren zijn van invloed op vrije radicalen in het lichaam. Denk dan aan cosmetica, roken, luchtvervuiling, UV-straling, bewerkte voeding en medicijn- en alcoholgebruik.
 • Vitamine A & C
  Voor de ooggezondheid, normale slijmvliezen in de darmen en het afweersysteem. Met name de Acai bes in deze blend is rijk aan vitamine A. De Camu Camu bes is rijk aan vitamine C en deze draagt bij aan de beschermen van onze cellen tegen oxidatieve schade. Ook speelt vitamine C een grote rol bij de natuurlijke aanmaak van collageen in je huid, wat de huid verstevigt.

 

 • Mattisson Reds Biologische Blend
  €25,95
  Bekijken

Biologische AlkaGreens Poeder

Een andere rijke basis voor een super smoothie is deze biologische AlkaGreens poeder met maar liefst 45 natuurlijke, biologische ingrediënten. De samenstelling is vegan, gluten- en lactosevrij en heeft een frisse, milde smaak door de toevoeging van natuurlijke rode bessen aroma. Een heerlijke toevoeging voor je ochtendritueel of een smoothie bowl tijdens de lunch. Het bestaat uit veelal biologische ingrediënten zoals gerstegras, tarwegras, VitaVeggie™ groente- en fruitcomplex, SunFiber, agave inuline, geelwortel, gember, moringa, spirulina, matcha, chlorella en acerola. Daarnaast zijn MSM en ashwagandha toegevoegd. Waarvoor is de biologische AlkaGreens Poeder goed?


 • Voor de darmflora (pre- en probiotica)
  Probiotica zijn levende bacteriën die van nature voorkomen in onze darmen. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die onder andere voorkomen in groente, fruit en granen. Deze vezels stimuleren de groei en activiteit van bacteriën in ons verteringsgestel. Prebiotica dient dus ook als voedingsbodem voor probiotica, waardoor het de overlevingskans van de bacteriën in de darmen vergroot.
 • Spijsverteringsenzymen (Digezyme® complex)
  Het Digezyme® complex in deze AlkaGreens Poeder bestaat uit de enzymen amylase, lactase, cellulase, protease en lipase. Deze spijsverteringsenzymen helpen om voedsel te verteren in kleine, opneembare basiseenheden. Lactase bevordert de afbraak van lactose.
 • Vitaminen
  AlkaGreens ondersteunt het immuunsysteem, omdat het een bron is van vitamine A. Daarnaast bevat het B12, wat helpt energie vrij te maken uit de voeding. B11, wat bijdraagt aan een normale bloedvorming en aminozuursynthese. De toevoegen van het Vitaberry en VitaVeggie complex zorgen voor een hoge ORAC-waarde en een hoog vezelgehalte. De ORAC-waarde zegt iets over de hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten zijn zeer belangrijk voor het lichaam en voor de huid, ze beschermen je tegen invloeden van schadelijke stoffen (vrije radicalen).
 • Mineralen
  AlkaGreens bevat zink, een mineraal wat een rol speelt bij een normaal zuur-base evenwicht. AlkaGreens is daarnaast een bron van ijzer, wat bijdraagt aan de fitheid en een normale energiestofwisseling.

 • Chlorofyl
  Chlorofyl is een groen pigment wat door planten, bladeren en algen wordt geproduceerd. Chlorofyl is onmisbaar voor planten, maar het gebruik ervan lijkt ook voor mensen gunstige effecten te hebben. Chlorofyl heeft de eigenschap om toxische stoffen, waaronder zware metalen zoals kwik, look en cadmium aan zich te binden en af te voeren.

 • Mattison AlkaGreens Biologisch
  €27,95
  Bekijken