Tips om stress te verminderen wat ten goede komt aan (bijna) alles

Tips om stress te verminderen wat ten goede komt aan (bijna) alles

We horen het woord stress vaak in negatieve zin, maar wist je dat stress vaak ook nodig is? Het zorgt ervoor dat je goed oplet en snel kunt reageren. Niet gek dus dat je lichaam dit prachtige mechanisme ingebouwd heeft. In situaties dat het nodig is, gaat je hart sneller klopper en je bloeddruk omhoog. Je lichaam is klaar om een prestatie te leveren.

 

Wanneer is stress ongezond?

Soms is de spanning iets te veel of houden spanningen in het lichaam te lang aan. Dit kan voorkomen wanneer andere mensen iets (te veel) van je verwachten. Wanneer jij jezelf te veel druk oplegt. Wanneer je te veel dingen tegelijk wil doen en deze niet goed gaan. Of wanneer je te weinig steun van anderen krijgt en je het gevoel hebt dat alles op jouw schouders rust. Ook kunnen spanning teveel worden en te lang aanhouden wanneer je een studieprestatie moet leveren of je het (te) druk hebt op werk. De gezonde spanning slaat om in een gestresst gevoel.

 

Waaraan merk je dat je (te) gestresst bent?

Wanneer de gezonde spanning voor jouw gevoel omslaat in stress, mag je dit niet onderschatten. Je kunt hier het beste direct op reageren, zodat je lichaam weer kan herstellen. Wanneer je lichaam voor lange tijd stress ervaart, betekent dit dat je lichaam voor een (te) lange tijd een te hoog cortisol gehalte bevat. Je lichaam staat als het ware in de overlevingsstand en daardoor wordt er weinig tot geen aandacht gegeven aan belangrijke processen in het lichaam. Dit merk je direct aan klachten zoals vermoeidheid, spierafbraak, vergeetachtigheid en darmklachten. Maar er zijn ook klachten die pas later, soms zelfs jaren later, tot uiting komen. Denk dan aan klachten zoals overgewicht, huidveroudering, een minder goed immuunsysteem of een depressie. In de overlevingsstand heeft je lichaam namelijk 'geen tijd' voor veel dingen, de aandacht gaat uit naar 'overleven'.

 

Wat de oorzaak ook is, deze 'mag' er zijn

Vaak is er een oorzaak voor de stress die je ervaart. Deze oorzaak kan binnen of buiten jouw macht liggen. Dit kan een kleine oorzaak of een ernstige oorzaak zijn. Laten we beginnen met te zeggen, dat elke oorzaak er mag zijn. Hoe groot of klein, erg of minder erg deze ook is. Jij hebt er last van en jij bent belangrijk. Daarnaast kun jij als persoon ook sneller stress ervaren dan iemand anders. Iemand anders kan jouw oorzaak niet serieus nemen, wanneer je zelf misschien ook minder aandacht geeft aan de stress die jij ervan ervaart. Blijf dichtbij jezelf, want jij hebt er last van en jij bent belangrijk.

 

Tips om spanning en stress te verminderen

Of je nu of niet merkt dat je klachten krijgt van de stress, het is goed om er wat aan te doen. Zoals hierboven benoemd, kunnen de klachten namelijk ook later tot uiting komen. Wanneer je er namelijk niets aan doet, kunnen de klachten namelijk alleen maar erger worden. Er zijn verschillende adviezen om spanning en stress te verminderen, kom erachter wat bij jou past en probeer je er elke dag weer aan te houden.

  1. Ontspan meer door oefeningen te doen. Denk aan een ademhalingsoefening of een oefening om je spieren ontspannen. Het internet en social media staat vol met dergelijke oefeningen. Ontdek welke bij jou past of vraag hulp aan een expert.
  2. Probeer elke dag in ieder geval iets te doen wat je leuk vindt, denk dan bijvoorbeeld aan een half uurtje wandelen. Schilderen, dansen of een lekkere maaltijd koken. Het hoeft niets bijzonders of groots te zijn, als het jou maar gelukkig maakt.
  3. Probeer in het moment te leven door mindfulness oefeningen toe te passen. Het internet staat er vol mee. Tijdens het doen van deze oefeningen hoef en kun je even niet nadenken over de toekomst.
  4. Ben streng voor jezelf. Schrijf bijvoorbeeld op waar je (te) veel aan denkt en wat jou een negatief gevoel geeft. Leg het papiertje waar je dit op hebt geschreven in een lade en zeg tegen jezelf 'Zo, nu mag ik hier niet meer aan denken'. Dat mag straks pas weer.
  5. Eet gezond, hierdoor kan je beter tegen stress. Tijdens het ervaren van de spanning en stress, heeft je lichaam al minder aandacht voor bepaalde processen in het lichaam. Zoals het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel. Wanneer je dan ook nog voornamelijk ongezond eet, is het voor je lichaam al helemaal moeilijk om aan de dagelijkse voedingsstoffen te komen die het nodig heeft.
  6. Drink geen of weinig alcohol, neem geen drugs. Dit zorgt er misschien voor dat je tijdelijk kunt ontspannen, maar de problemen blijven en kunnen er zelfs erger door worden.

 

Heb je het idee dat je het niet zelf kunt oplossen en de klachten als gevolg van stress alleen maar erger worden? Durf om hulp te vragen. Aan een familielid, vriend of vriendin of jouw huisarts of deskundige.