Wanneer heb je sneller last van stress dan een ander?

Wanneer heb je sneller last van stress dan een ander?

De een heeft sneller last van spanning of stress dan de ander. Wat de oorzaak ook is, het mag er zijn. Sterker nog, het is er en het nodig om hier aandacht voor te hebben. Langdurig stress ervaren is namelijk voor niemand goed.

 

Wanneer kun je sneller last van stress hebben?

Misschien helpt het om je te beseffen dat het niet gek is dat jij sneller stress ervaart dan een ander. Elk mens is namelijk anders en dat is vaak maar goed ook. Wanneer jij jezelf herkent in één of meer van de onderstaande dingen, kan het dat je sneller last hebt van spanning of stress dan een ander.

  • Je wil alles altijd heel goed doen, je levert geen 'half werk'
  • Je moet van jezelf altijd bezig zijn, 'niets doen' is verspilling van je tijd
  • Je vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen als iemand je iets vraagt
  • Je wil graag dat andere mensen je aardig vinden 
  • Je kunt moeilijk over je gevoel praten met andere mensen
  • Je kunt moeilijk om hulp vragen wanneer je dat wel nodig hebt
  • Je doet vaak meerdere dingen tegelijk
  • Je wil dingen graag zelf oplossen

 

Hoe ga je hiermee om?

Je bent je wellicht bewust van bovenstaande eigenschappen van jezelf, maar je vindt het lastig om er iets aan te doen. We kunnen je vertellen dat je goed op weg bent. Want, bewustzijn is stap één. Nu is het tijd om dit bewustzijn om te zetten in daden. Dit hoeft niet direct, maar kan ook in kleine stapjes. Probeer situaties achteraf te evalueren. Schrijf voor jezelf op hoe jij je erbij voelde en wat er deze keer tot heeft geleid dat je spanning of stress ervaart. Had je echt 'ja' moeten zeggen op die ene hulpvraag van een vriend of collega? Had je niet beter om hulp kunnen vragen? Want, als jij graag mensen helpt dan zijn er toch ook andere mensen die jou graag helpen? Had je de volgende taak niet beter (en met meer rust) uit kunnen voeren, wanneer je eerst je huidige taak afgrond had? De volgende stap is het herkennen van je gedrag in een specifieke situatie. Misschien kun je er nog niet naar handelen, maar ben gerust dat dat wel komt. De laatste stap is het herkennen van je gedrag in een bepaalde situatie en hier ook direct naar handelen. Ga er niet vanuit dat dit laatste binnen een paar weken lukt. Dit kan soms wel jaren duren. Je hebt jezelf bepaalde gedragingen aangeleerd en bepaald handelen en gevoel is heel herkenbaar voor je brein. Maar goed ook, want als we elke situatie opnieuw zouden moeten afwegen, dan kan ons brein dat helemaal niet aan. Dat je dit artikel gelezen hebt, is al een hele stap! Je bent je bewust en je wilt ergens aan werken. Ook in deze situatie ben je niet alleen, durf hulp te vragen van anderen. Ook je huisarts, een coach of een praktijkondersteuner kan je hierbij helpen. Lees ook onze adviezen om beter om te gaan met spanning en stress.