Welke mineralen en spoorelementen zijn essentieel?

mineralen en spoorelementen beautysups

Mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor een gezond lichaam en voor een mooie huid, haren en nagels. Wat zijn mineralen en spoorelementen? Welke zijn essentieel? Waarin vind je deze voedingsstoffen van nature? Leer het in deze beauty read!

 

Wat is het verschil tussen mineralen en spoorelementen?

Zowel mineralen als spoorelementen zijn essentieel voor een gezond lichaam en de normale ontwikkeling en groei. Zowel mineralen als spoorelementen kan het lichaam niet zelf aanmaken, je moet ze binnenkrijgen via voeding. Wat is dan het verschil tussen mineralen en spoorelementen? Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin jouw lichaam ze nodig heeft. Je lichaam heeft een grotere dosering mineralen nodig in vergelijking met spoorelementen.

 

Waarom zijn mineralen essentieel voor het lichaam?

In ons lichaam leveren mineralen geen energie, net als vitamines, maar ze spelen wel een belangrijke rol bij het energiemetabolisme. Ze zijn essentieel voor een goede gezondheid en voor de normale groei en ontwikkeling. Ons lichaam bestaat voor ongeveer vier procent uit mineralen, die we uit onze voeding halen. Mineralen komen maar in kleine hoeveelheden voor in onze voeding. Ze zijn klein, maar ze hebben een enorme impact op ons lichaam en de gezondheid van ons lichaam. Het zijn stoffen die door de natuur worden gevormd. 

 

Wat zijn mineralen?

Net als vitamines komen mineralen in kleine hoeveelheden voor in ons eten en drinken. Zoals benoemd leveren ze geen energie, maar zijn ze wel essentieel voor een gezond lichaam. Ze zijn heel erg belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling. In Nederland komt een tekort aan mineralen bijna niet voor. Het is zelfs zo dat we in Nederland gemiddeld te veel natrium binnenkrijgen, via zout. Let hier zeker op, want een teveel van een bepaald mineraal kan vervelende symptomen opleveren.

 

Welke mineralen heb je nodig?

De volgende mineralen zijn essentieel voor het lichaam:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Kalium
  • Natrium
  • Chloor

 

Over deze mineralen

Wat doen deze mineralen voor ons lichaam en in welke voeding vind je deze mineralen? 

  • Calcium
    Calcium heeft je lichaam nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Ook heeft je lichaam calcium nodig voor de goede werking van zenuwen en spieren. Je vindt calcium in melk, melkproducten en in groene groenten.
  • Magnesium
    Je lichaam heeft magnesium nodig voor de vorming van bot en spieren en voor de overdracht van zenuwprikkels. Je vindt fosfor in volkorenproducten, brood, melk, melkproducten, noten, groente en vlees.
  • Fosfor
    Fosfor zorgt er samen met calcium voor dat de botten stevig blijven. Ook zorgt voor het voor de energiestofwisseling. Je vindt fosfor in bijna alle voedingsmiddelen, maar vooral in melk, melkproducten, vis, vlees, volkorenproducten en peulvruchten.
  • Kalium
    Samen met natrium en chloride regelt kalium de vochtbalans in je lichaam. Ook kalium vind je in bijna alle voedingsmiddelen, vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten, melk, melkproducten en brood.
  • Natrium
    Samen met kalium en chloride regelt natrium de vochtbalans in je lichaam. Ook regelt natrium de bloeddruk en zorgt het voor een goede werking van spiercellen en zenuwcellen. Je vindt het in producten waaraan zout is toegevoegd, zoals kant-en-klaarproducten, brood, kaas en bewerkt vlees.
  • Chloor
    Samen met kalium en natrium regelt chloor (chloride) de vochtbalans in je lichaam. Je vindt chloride ook in alle producten waaraan zout is toegevoegd, zoals kant-en-klaarproducten, brood, kaas en bewerkt vlees.

 

Wat zijn spoorelementen?

Spoorelementen zijn ook mineralen. We noemen het spoorelementen, omdat je van deze mineralen maar erg weinig nodig hebt. Maar let wel, dit zijn wel essentiële voedingsstoffen voor het lichaam. Er bestaan ook niet essentiële spoorelementen, deze heeft je lichaam niet nodig. Het is zelfs zo dat deze giftig zijn wanneer je ze in grotere hoeveelheid binnenkrijgt. Gelukkig komt dit bijna niet voor, want van nature zijn deze niet essentiële spoorelementen niet in grote hoeveelheid aanwezig in voeding. Lees hieronder welke spoorelementen wel essentieel zijn voor het lichaam.

 

Welke spoorelementen heb je nodig?

  • IJzer
  • Jodium 
  • Koper
  • Zink
  • Selenium
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Chroom
  • Fluoride 

 

Over deze spoorelementen

  • IJzer
    IJzer heb je nodig voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit in je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam brengt. Het voert tegelijkertijd koolstofdioxide (CO2) af van je bloedbanen naar je longen waarna je het uitademt. Je hebt ijzer ook nodig voor de productie van energie door lichaamscellen en de normale werking van het afweersysteem. IJzer komt in eten voor in twee verschillende vormen, non-heemijzer en heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke producten en wordt beter opgenomen dan non-heem ijzer. Gemiddeld genomen wordt heemijzer drie keer beter door ons lichaam opgenomen dan non-heemijzer. Ongeveer 90% van het ijzer dat we eten is echter non-heemijzer, namelijk ongeveer 90%). Je vindt heemijzer in vlees en non-heemijzer in brood, volkorenproducten, groene bladgroente en ei.
  • Jodium
    Jodium is nodig voor de productie van schildklierhormoon. Je vindt het in brood, zeevis, ei, melk, melkproducten en zeewier.
  • Koper
    Je hebt koper nodig voor de vorming van bindweefsel en botten en voor de goede werking van het afweersysteem. Je vindt koper in groente, fruit, vlees, brood en volkoren graanproducten.
  • Zink
    Je hebt zink nodig voor de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en voor de goede werking van het afweersysteem. Vandaar dat zink het herstellend vermogen van de huid ondersteunt, het draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Je vindt zink in diverse voedingsmiddelen, maar voornamelijk in vlees, kaas, graanproducten, noten, schaal- en schelpdieren (vooral in oester).
  • Selenium
    Selenium beschermt cellen tegen beschadiging, waardoor ook dit mineraal voordelige effecten heeft voor je huid. Ook is het een belangrijk mineraal voor de goede werking van de schildklier. Je vindt selenium in veel voedingsmiddelen, maar vooral in vis, bepaalde soorten noten (paranoten), vlees, volkoren graanproducten en zuivel.
  • Mangaan
    Mangaan is betrokken bij de energiestofwisseling en draagt bij aan het behoud van sterke botten. Ook draagt het bij aan bescherming tegen zonlicht en vervuiling. Je vindt het in volkoren graanproducten, brood, noten, peulvruchten, groente en fruit.
  • Molybdeen
    Molybdeen is nodig voor de stofwisseling. Het is betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten (collageen is het belangrijkste en meest voorkomende eiwit in ons lichaam) en ondersteunt de kwaliteiten van onze tanden en gewrichten. Je vindt molybdeen in veel voedingsmiddelen, maar vooral in volkoren graanproducten, brood, peulvruchten en noten. 
  • Chroom
    Chroom helpt om je bloedsuikergehalte normaal te houden en is betrokken bij de energiestofwisseling. Je vindt het in groente, fruit en volkoren graanproducten.
  • Fluoride
    Fluoride beschermt tegen tandbederf, daarom wordt het toegevoegd aan tandpasta.

 

Welke mineralen en sporenelementen voor je huid?

Wanneer we huidproblemen ervaren, dan denken we vaak aan vitaminetekorten of verkeerde voeding. We vergeten vaak dat er ook een aantal mineralen en sporenelementen zijn die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van de huid. Mineralen maken namelijk deel uit van elke cel in je lichaam. Ze werken samen om verschillende lichaamsprocessen zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit proces is belangrijk voor een gezond lichaam van binnen, maar ook voor de buitenkant: je huid. Wist je dat je huid de allereerste fysieke barrière tegen ziekteverwekkers is en dus een grote beschermende rol heeft? De volgende mineralen en spoorelementen hebben voordelige effecten op je huid: Calcium, zink, silicium, kalium, magnesium en selenium.

 

Wat kan leiden tot een mineralen tekort?

Onze bodem is steeds minder mineraalrijk, waardoor ook onze voeding steeds minder mineraalrijk is. Hierdoor ervaren steeds meer mensen die geen supplement slikken een tekort aan mineralen. Ook het gebruik van alcohol, cafeïne, (veel) stress, rood vlees en suiker kunnen leiden tot tekorten. Eet iedere dag voldoende verse groenten en fruit om een tekort te voorkomen, mocht dit niet lukken dan kunnen supplementen helpen om een tekort aan te vullen.