Voedingstips tegen veelvoorkomende huidklachten

Voedingstips tegen veelvoorkomende huidklachten

Acné, eczeem, cellulitis, rimpels en psoriasis zijn veel voorkomende huidproblemen in Nederland. Wanneer je voeding rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten heeft dit een positieve werking op je huid en darmen om deze huidklachten te verminderen.

 

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher. Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut en heeft een praktijk in Amsterdam: Voeding maakt je beter.

 

Hieronder vind je een aantal tips voor het verbeteren van de gezondheid van je huid

 

1. Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij de eiwitopbouw in het lichaam, de stofwisseling, het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van nieuw (huid)weefsel.

Het helpt daarnaast ook in de aanmaak van nieuw collageen (een lichaamseigen eiwit dat belangrijk is voor stevigheid, elasticiteit en het vernieuwingsproces van de huid) en helpt zo huidontstekingen zoals acné tegen te gaan. Heb je dus vaak last van pukkeltjes? Het toevoegen van zink als supplement of zinkrijke voeding eten, biedt uitkomst.

Goede bronnen van zink zijn: schaal- en schelpdieren zoals garnalen, oesters en mosselen. Plantaardige opties zijn kikkererwten, spinazie, zonnebloempitten, sesampitten, pompoenzaden, bonen en cashewnoten.

 

2. Antioxidanten

Antioxidanten houden vrije radicalen tegen zodat deze geen schade kunnen toebrengen aan onze cellen. Vrije radicalen zitten bijvoorbeeld in make-up, in verontreinigde lucht, maar ook stress, alcohol en roken vallen hieronder. Voeding dat rijk is vitamine A, C en E bevatten veel antioxidanten en houdt de huid in balans, elastisch en in een goede gezondheid. Vitamine A vinden we veel terug in zoete aardappel, pompoen en wortel (bètacaroteen). Vitamine C vinden we veelal terug in fruitsoorten zoals kiwi, ananas en papaja maar ook paprika, boerenkool en tuinbonen zitten vol met deze vitamine. Vitamine E remt het verouderingsproces en vind je veel terug in voedingsstoffen als avocado, zonnebloempitten, amandelen, groene groenten en volle granen zoals havermout.


3. Goede vetten

Essentiële vetzuren (omega’s 3 en 6) zijn belangrijk voor de bescherming van de huid. Ze geven bijvoorbeeld je huidhaar structuur en functie. Omega 3 en 6 kunnen we helaas niet zelf in het lichaam aanmaken en moeten we dus wel uit voeding halen. Omega 3 en 6 haal je uit vette vis zoals zalm of makreel, avocado, lijnzaad(olie), walnoten en amandelen. De verhouding omega 3 en 6 is wel belangrijk om rekening mee te houden. In het Westerse voedingspatroon hebben omega 6 vetzuren de overhand. Deze werken ontstekingsbevorderend wat huidklachten zoals Acné kunnen stimuleren. Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Benieuwd naar deze verhoudingen in je lichaam? Via een bloedanalyse achterhaal je de verschillende waardes, intoleranties en allergieën in jouw lichaam. Via mijn website vind je hier meer informatie over.


4. Zwavel

Zwavel werkt o.a. ontstekingsremmend, houdt de huid en haren gezond en voorkomt broze nagels. Een ideaal middel voor de huid. MSM (methylsulfonylmethaan) is een organisch gebonden zwavel en helpt het lichaam te ontgiften. Mensen die veel last van psoriasis hebben, raad ik aan MSM te gebruiken in poeder- of pilvorm als suppletie.

Voedingsstoffen die veel zwavel bevatten zijn: waterkers, spinazie, rucola, broccoli, spruiten, eieren en hennepzaad.


5. Silicium

Silicium beschermt de eiwitten elastine en collageen in de huid, waardoor deze elastischer is en minder rimpels heeft. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het beschermen van deze eiwitten. Collageen is een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in het lichaam en ondersteunt de huid om rimpels te voorkomen. Daarnaast helpt silicium ook bij het tegengaan van cellulitis. Genetische factoren en hormonen spelen vaak ook een rol bij deze klachten. Als je cellulitis van binnenuit wilt verhelpen adviseer ik organische silicium te drinken. Van buitenaf helpt een siliciumgel met Laminaria of bindweefselmassages.

Silicium zit in dadels, haver, rozijnen, bananen, bonen en bruine rijst.

 

Balance is key

Naast voeding zijn voldoende slaap, beweging en ontspanning ook erg belangrijk voor je huid. Ga daarom regelmatig even naar buiten voor een wandeling, drink voldoende water en zorg dat je tussen de 7 à 8 uur slaapuren per dag maakt.

Daarnaast is het ook verstandig om eens de ingrediënten van je make-upproducten beter te bekijken. In veel producten zitten vrij radicalen (aceton, alcohol, parabenen, aluminium, BHA en BHT etc.) die niet goed zijn voor de huid. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de documentaire Toxic Beauty.

 

Over Voeding maakt je beter

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher, founder van Voeding maakt je beter. Wil je meer weten over voeding en een gezonde levensstijl? Mail dan naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stephanie@voedingmaaktjebeter.nl

 

Sharon Asscher

Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam. Het is haar grootste passie om ook aan anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl, optimaal zichzelf kunnen zijn. "Als je goed voor jezelf zorgt, word je een leuker mens'. Want wanneer je gezondheid optimaal is, heb je meer energie en aandacht voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Sharon is enorm leergierig en blijft zichzelf ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen haar industrie.

 

Stephanie Haesen

Stephanie begrijpt voor 100% wat gezonde voeding is, wat je moet doen wanneer je Prikkelbare Darmsyndroom (IBS) hebt, of vetten wel of niet goed zijn voor je lijf en hoe je de juiste supplementen kiest. Ze vindt het helende effect van voeding op het lichaam vooral super interessant. Ze vertelt je hoe je op een toegankelijke en simpele manier een gezonde levensstijl kunt leiden. Want genieten, vindt Stephanie een essentieel onderdeel van het leven. En daar hoort gezonde voeding en beweging bij, lekker en gezond eten hoeft namelijk niet moeilijk te zijn.