Waarom zijn bittere groenten erg belangrijk?

Waarom zijn bittere groenten erg belangrijk?

Niet iedereen is er een fan van vanwege de smaak, bittere groenten. Je moet er van houden, maar eigenlijk moet je er ook van leren houden. Het is namelijk erg verstandig om geregeld bittere voeding te eten.

 

Waarom vinden we bittere dingen niet altijd lekker?

Naast zoet, zout, zuur en umami, is 'bitter' een van de vijf basissmaken. Bittere dingen staan bij de meeste mensen onderaan als het gaat om wat ze het lekkerste vinden. Er zijn onderzoekers die zeggen dat dit een natuurlijke reactie van het lichaam is, omdat bitter vaak in associatie word gebracht met iets dat giftig is. In de oertijd was er niet zo veel kennis als wij nu hebben, toen was alles wat zoet was rijk aan energie. Alles wat bitter en zuur was werd gezien als giftig. Zoet was overleven, bitter en zuur was gif. Tegenwoordig weten we gelukkig wel beter wat wel en niet giftig is, en is zelfs gebleken dat bittere dingen heel erg gezond zijn. Heb je echt altijd enkel trek in zoete dingen? Probeer dan (soms tegen je zin in) toch wat vaker bittere en zure dingen, hiermee train je je smaakpapillen en vermindert je verlangen naar zoet. Hierdoor heb je dus ook sneller een verzadigd gevoel.

 

Waarom is bitter gezond?

Bitter in je lichaam werkt eigenlijk het tegenovergestelde als zoet. Waar zoet het insulinegehalte ophoogt, zorgt bitter weer voor de stabilisatie hiervan. Bittere dingen kunnen het insulinegehalte in het lichaam dus als het ware reguleren. Met als resultaat minder energiedips en minder kans op eetbuien. Ook bevat bittere voeding onder andere vitamines A, D, E en K, maar bijvoorbeeld ook zwavel. Deze stoffen zorgen ervoor dat je eten beter wordt verteerd, omdat ze de galblaas en maagzuurproductie stimuleren. Ook de bewegingen van je darmwand verbeteren door het eten van bitter voedsel, waardoor er (nog) meer voedingstoffen worden opgenomen. We kunnen nog even doorgaan met het opnoemen van voordelen, want bitter eten werkt ook als een natuurlijke detox voor het lichaam. Het ontgift en bevordert de werking van de lever. Daarom wordt het aangeraden om bittere dingen te eten wanneer je de reinigende werking van de lever wilt stimuleren en je je lichaam wilt helpen beter zware metalen af te kunnen voeren.