Je lichaam komt op twee manieren aan vitamine D, namelijk door de zon en door voeding. Vitamine D wordt voor het grootste deel door je lichaam zelf aangemaakt met behulp van zonlicht. Enkel een klein deel krijg je binnen via jouw voeding. Het is dus niet zo dat je echt meer vitamine D nodig hebt in de winter. Maar je lichaam maakt het gewoon minder aan, omdat de zon in de winter minder sterk is. Daardoor is het aan te raden om in de winter extra vitamine D bij te slikken via een supplement.
Hoe maakt je lichaam vitamine D aan met behulp van de zon?
UV-B stralen uit zonlicht raken je huid, ook als het overdag bewolkt is. Je huid maakt hierdoor vitamine D aan. De UV-stralen die je huid nodig heeft om vitamine D aan te maken, zijn het sterkste tussen 11 en 15 uur. Wanneer je een lichte huid hebt, dan kan je huid in de zomer in 15 tot 30 minuten per dag genoeg vitamine D aanmaken wanneer je buiten bent. Wanneer je een getinte of donkere huid hebt dan maakt je huid minder vitamine D aan. Ook op oudere leeftijd, 70 jaar en ouder, maakt je huid minder vitamine D aan. Natuurlijk kom je in de winter minder buiten dan in de zomer en bedek je je huid in de winter meer. Daarom maakt je huid in de zomer meer vitamine D aan, dan in de winter.
Welke problemen kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine D?
In de winter ervaart een groot deel van de bevolking een vitamine D tekort wanneer er geen supplement genomen wordt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je lichaam. Deze gevolgen kun je direct merken, maar kunnen ook later tot uiting komen. Bij volwassenen met een tekort aan vitamine D kunnen de botten zachter worden. Je krijgt dan botpijn en spierpijn, voornamelijk in bovenbenen en heupen. Ook kan te weinig vitamine D en kalk botontkalking veroorzaken, botten worden dan zwakker en breken sneller. Op oudere leeftijd kunnen wervels inzakken. Te weinig vitamine D kan ook zorgen dat de verdediging van je lichaam, de afweer, slechter wordt. Bacteriën en virussen dringen eerder binnen bij een vitamine D tekort. Iets wat we juist in de winter willen voorkomen. (Bron: Thuisarts.nl).
Vitamine D en zwangerschap
Wanneer je zwanger bent heb je extra vitamine D nodig voor de groei van de botten van je baby. Het is daarom sterk aan te raden om vitamine D bij te slikken wanneer je zwanger bent.
Welke problemen geeft vitamine D tekort voor de huid?
Vitamine D is belangrijk voor heel veel processen in het lichaam, het helpt je immuunsysteem een handje mee. Naast de onmisbaarheid voor je immuunsysteem en andere processen in het lichaam, is vitamine D ook uiterst belangrijk voor een gezonde en dus mooie huid. Je huid is de eerste barrière tegen indringers van buitenaf. Uiteindelijk helpt een gezonde huid, dus ook mee aan een sterkere weerstand. Wat doet vitamine D voor de huid? Het beschermt de huid tegen infecties, laat wondjes sneller helen en het bevordert de vorming van nieuwe cellen. Door voor je lichaam te zorgen van binnenuit, laat je jouw huid stralen aan de buitenkant.
Voor welke vorm van vitamine D kun je het beste kiezen?
Wanneer je voor een vitamine D supplement kiest, is het aan te raden om naar de vorm van de vitamine D te kijken. Vitamine D3 wordt het beste opgenomen door het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D3 ongeveer 85% beter is in het vasthouden van en verhogen van vitamine D in het lichaam. De hoog gedoseerde vitamine D3 van Vitals is vegan vitamine D uit algen en bevat 25 mcg vitamine D3 per capsule. Met 100 capsules per potje, dus goed voor maar liefst 100 dagen. De Vitals Elke Dag Multivitamine bevat ook je dagelijkse portie vitamine D, zodat je zonder zorgen de winter door komt. De Multivitamine poeder is goed voor 50 dagen gebruik.