Welke factoren verminderen de aanmaak van collageen?

Welke factoren verminderen de aanmaak van collageen?

Naast ouder worden, zijn er nog meer factoren die de aanmaak van collageen verminderen. Dit wil je zo veel mogelijk voorkomen, omdat collageen in de huid zorgt voor stevigheid en structuur. Wanneer de aanmaak hiervan minder wordt, kan dit resulteren in een minder strakke huid en rimpels die in de huid blijven staan. Lees welke factoren de aanmaak van collageen verminderen. Door deze factoren te vermijden (voor zover dat mogelijk is) kun je de collageenafname beperken.

 

1. Ouder worden

Zoals eerder benoemd, speelt leeftijd een rol bij de afname van collageen in je lichaam. Vanaf ongeveer je 25e maakt je lichaam van nature minder collageen aan.

 

2. Roken

Tabaksrook bevat veel chemicaliën die zowel collageen als elastine in de huid beschadigen. Daarnaast zorgt nicotine voor een vernauwing van de bloedvaten in de buitenste lagen van de huid, waar je huid voedingstoffen en zuurstof minder goed kunnen vervoeren. Dit schaadt de gezondheid van de huid enorm.

 

3. Suikerconsumptie

Suikers zorgen voor collageen afname, het beschadigd het collageen en breekt collageen in de huid af. Tijdens dit proces hechten bloedsuikers zich aan eiwitten (collageen is het belangrijkste eiwit in de huid) om nieuwe moleculen te vormen. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch, de huid minder soepel en er ontstaan meer rimpels. Hoe meer suiker je eet, hoe sterker dit effect is.

 

4. Vermijd (of bescherm jezelf tegen) UV-straling

Nu denk jij misschien, deze factuur sla ik over 'de zomer is immers voorbij'. Maar helaas. Ook smartphones, computers en tablets geven een zogenaamd HEV-licht af, wat qua eigenschappen behoorlijk lijkt op UV-straling. Deze straling kan zorgen voor donkere pigmentvlekken en dus ook voor het verlies van collageen. Natuurlijk is het nog belangrijker om je te beschermen tegen UV-straling van de zon, zowel in de winter als in de zomer. UV-straling beschadigd collageenvezels enorm. Voor je portie vitamine D is het aan te raden om een supplement te nemen en al helemaal in de winter. Blijf het liefste met je gezicht uit de zon, om huidveroudering tegen te gaan.

 

5. Beperkt of vermijd alcohol

Alcohol droogt de huid, eigenlijk het gehele lichaam, enorm uit. Hierdoor kan de huid minder collageen aanmaken. Wanneer je alcohol drinkt worden je bloedvaten wijder, waardoor de elasticiteit van de huid verslapt. Ook bevatten veel alcoholische dranken suikers, zoals eerder benoemd een grote factor wanneer het gaat over collageenafbreuk.

 

Vul collageen aan met supplementen

Neem vanaf ongeveer je 25e een supplement met collageen, omdat de aanmaak van collageen door je lichaam vanaf deze leeftijd afneemt.

 

  • Collageen en hyaluronzuur
    €19,95
    Bekijken
  • Collageen en hyaluronzuur (poeder)
    €19,95
    Bekijken