Alles wat je moet weten over vitamine D en meer

alles over vitamine d

 

Er zijn drie soorten vitamine D, vitamine D1, D2 en D3. Er zijn eigenlijk twee soorten vitamine D belangrijk voor de mens, namelijk vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 wordt op natuurlijke wijze aangemaakt door planten, vitamine D3 wordt in de huid gevormd wanneer UV straling van de zon je huid raakt. Je lichaam kan niet zonder vitamine D, bij een tekort kunnen er klachten ontstaan. Soms merk je een tekort en klachten direct, maar soms wordt het pas na jaren zichtbaar.

 

Wat is vitamine D

Vitamine D is nodig in het lichaam om calcium en fosfor uit voeding te halen, het zorgt dus voor:

  • De groei en het behoud van stevige botten en tanden
  • De werking en herstel van spieren 
  • Een goede werking van het immuunsysteem

Verschil tussen vitamine D2 en D3

Het grootste verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3 is de opneembaarheid. Vitamine D3 is door het lichaam veel beter op te nemen dan vitamine D2. Vitamine D3 wordt zoals eerder benoemd door het lichaam zelf aangemaakt, ook bevindt vitamine D3 zich van nature in kleine hoeveelheden in vette vis, vlees en eieren. Vitamine D2 vindt je daarentegen in plantaardige voeding, zoals champignons, die zijn blootgesteld aan zonlicht. 

Hoe veel vitamine D heb ik nodig?

De hoeveelheid vitamine D die een mens nodig heeft, is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben er meer van nodig dan anderen. Over het algemeen heeft een mens 10 mcg vitamine D nodig, wanneer je boven de 70 bent is dit 20 mcg. In Nederland schijnt de zon gemiddeld vijf maanden per jaar krachtig genoeg om voldoende Vitamine D aan te maken in je lichaam. Je had vast al uitgerekend dat dit dus zeven maanden te weinig zijn. In die zeven maanden staat de zon te laat en is er dus weinig UVB straling die nodig is voor de aanmaak van vitamine D. Hierdoor hebben veel mensen in Nederland een vitamine D-tekort.

 

Hoe veel vitamine D haal je uit de zon?

In deze vijf maanden dat de zon dus überhaupt hoog genoeg staat, dien je 15 tot 20 minuten zonlicht te pakken. Wist je dat zonnebrand op je huid geen vitamine D doorlaat? De 15 tot 20 minuten in de zon dien je dus te pakken met minimaal 80% van je lichaam onbedekt en zonder zonnebrand op.

 

Wat zijn klachten bij Vitamine D tekort

Bekendste klachten bij een vitamine D tekort zijn klachten die vaak direct merkbaar zijn, zoals problemen met je tanden of botten, spierkrampen en spierzwakte. Er zijn ook klachten die pas jaren later zichtbaar worden. Denk dan aan erge klachten als een depressie, kanker, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen of migraine. Heb jij het idee dat je een tekort hebt aan vitamine D? Bezoek dan een arts of deskundige die dit voor jou kan uitzoeken.

 

Waarom heeft vitamine D iets te maken met huidveroudering?

Vitamine D is belangrijk voor veel processen in het lichaam, maar ook voor de huid. Het beschermt de huid tegen infecties, laat wondjes sneller helen en het bevordert de vorming van nieuwe cellen. Ook is het van belang bij het algehele immuunsysteem. Voor de huid, maar ook in het algemeen, is het essentieel om voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig te hebben.

 

Wat kun je doen om vitamine D aan te vullen?

Door ons klimaat, werk of een andere reden lukt het ons vaak niet om voldoende vitamine D uit zonlicht te halen. Vitamine D kun je dus ook uit voeding halen, maar dat is beperkt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om dagelijks een voedingssupplement met vitamine D te nemen.

Natuurlijke en synthetische vitamine D

Tegenwoordig wordt veel natuurlijke vitamine D2 in supplementen grotendeels vervangen door synthetische vitamine D3. Waarom? Omdat vitamine D3 een vorm is die beter wordt opgenomen door je lichaam. Verreweg de meeste vitamine D3 producten worden verkregen uit schapenwolvet. Ook zijn er vitamine D3 producten die geschikt zijn voor veganisten, zoals de Vitamine D3 capsules van Vitals die wij hebben gekozen voor Beautysups. De goed opneembare vorm en juiste dosering van vitamine D zijn afkomstig uit algen.