Waar kun je op letten bij het kopen en smeren van zonnebrand?

Waar kun je op letten bij het kopen en smeren van zonnebrand?

Als de zon begint te schijnen, willen we allemaal graag naar buiten om te genieten van het mooie weer. Maar voordat je de deur uitgaat, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Zonnebrandcrème is daarbij essentieel. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrand? In deze blogpost vind je alle informatie die je nodig hebt.

 

Wat is zonnebrandcrème en waarom heb je het nodig?

Zonnebrandcrème is een product dat je op je huid aanbrengt om te voorkomen dat je verbrandt door de UV-straling van de zon. UV-straling kan namelijk schade aanrichten aan je huid en zelfs huidkanker veroorzaken. Door het aanbrengen van zonnebrandcrème wordt het grootste deel van de UV-straling geabsorbeerd voordat het je huid kan beschadigen.

 

Waarom is SPF een van de belangrijkste dingen?

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van zonnebrandcrème is de SPF (Sun Protection Factor). De SPF geeft aan hoe goed het product je huid beschermt tegen UVB-straling, die verantwoordelijk is voor verbranding van de huid. Hoe hoger de SPF-waarde, hoe langer de bescherming zal duren. Het is belangrijk om te weten dat de SPF-waarde alleen de bescherming tegen UVB-stralen aangeeft en niet tegen UVA-stralen, die ook schadelijk kunnen zijn voor de huid.Het wordt aanbevolen om minimaal een SPF van 30 te gebruiken voor dagelijkse activiteiten en een hogere SPF te gebruiken als je van plan bent om langere tijd in de zon door te brengen. Het is ook belangrijk om te weten dat een hogere SPF-waarde niet automatisch betekent dat je beter beschermd bent tegen de zon. Een SPF van 50 beschermt niet twee keer zo goed als een SPF van 25. In feite kan een SPF van 50 slechts een klein beetje extra bescherming bieden dan een SPF van 30.

 

Kies voor "Ocean Proof" zonnebrand

Een belangrijke overweging bij het kopen van zonnebrand is de impact op het milieu. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor zogenaamde "ocean proof" zonnebrand. Dit zijn zonnebrandproducten die speciaal zijn ontworpen om geen schade aan te richten aan de oceaan en het leven daarin. Veel traditionele zonnebrandproducten bevatten namelijk ingrediënten zoals oxybenzone en octinoxaat, die koraalriffen kunnen beschadigen en het zeeleven kunnen beïnvloeden. Deze ingrediënten kunnen bijdragen aan de afbraak van koraalriffen en kunnen giftig zijn voor vissen en andere zeedieren. Ocean proof zonnebrand is ontwikkeld met behulp van ingrediënten die minder schadelijk zijn voor het milieu en het zeeleven. Deze zonnebrandproducten worden vaak aangeduid als "reef-safe" of "coral-safe". Bij het kopen van zonnebrand is het dus aan te raden om te kijken naar ocean proof zonnebrand als je om het milieu geeft en op zoek bent naar een duurzaam product. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, dus het is zeker mogelijk om een product te vinden dat aan je behoeften voldoet en tegelijkertijd de oceanen beschermt.

 

Kies voor een breed spectrum zonnebrandcrème

Naast de SPF-waarde is het ook belangrijk om te kijken naar de bescherming tegen UVA-stralen. UVA-stralen kunnen de huid beschadigen en zijn ook verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering. Het is daarom belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen met een breed spectrum, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVB- als UVA-stralen.

 

Controleer de ingrediëntenlijst van zonnebrand

Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst van de zonnebrandcrème te controleren om er zeker van te zijn dat er geen ingrediënten inzitten waar je allergisch voor bent of die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Sommige ingrediënten kunnen bijvoorbeeld de huid irriteren of allergische reacties veroorzaken.

 

Kies voor waterbestendige zonnebrandcrème

Als je van plan bent om te zwemmen of veel te zweten, is het belangrijk om te kiezen voor een waterbestendige zonnebrandcrème. Dit betekent dat de crème beter op de huid blijft zitten en langer beschermt tegen de zon, zelfs als je in het water bent.

 

Let op de houdbaarheidsdatum

Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum en verliest na verloop van tijd zijn effectiviteit. Het is belangrijk om te controleren of de zonnebrandcrème nog niet over de houdbaarheidsdatum is en om na opening de crème niet langer dan een jaar te gebruiken.

 

Overweeg biologische en natuurlijke zonnebrandcrème

Als je bewust bezig bent met het gebruik van natuurlijke en biologische producten, is het de moeite waard om biologische en natuurlijke zonnebrandcrèmes te overwegen. Deze producten worden gemaakt met behulp van ingrediënten die afkomstig zijn van biologische landbouw en bevatten vaak minder synthetische chemicaliën en kunstmatige toevoegingen. Biologische en natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn vaak vrij van parabenen, ftalaten, sulfaten en andere potentieel schadelijke stoffen.

Door te kiezen voor biologische en natuurlijke zonnebrandcrème vermijd je mogelijk de blootstelling aan schadelijke chemicaliën die in sommige reguliere zonnebrandproducten aanwezig kunnen zijn. Deze producten kunnen ook gunstig zijn voor mensen met een gevoelige huid of die allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten. Let bij het kopen van biologische en natuurlijke zonnebrandcrème op keurmerken en certificeringen die de biologische en natuurlijke status van het product aantonen, zoals het Ecocert-certificaat.

 

Pas op met parfum en geurstoffen in zonnebrand

Sommige zonnebrandproducten bevatten parfum en andere geurstoffen om de onaangename geur van zonnebrand te maskeren. Deze toegevoegde ingrediënten kunnen echter huidirritatie en allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Het is daarom aan te raden om producten te kiezen die vrij zijn van parfum en geurstoffen.

 

Breng de zonnebrandcrème correct aan

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème is essentieel voor een goede bescherming tegen de zon. Breng de zonnebrandcrème ruim aan, bij voorkeur 15 tot 30 minuten voordat je de zon ingaat, en smeer voldoende op alle delen van je lichaam die blootgesteld worden aan de zon. Herhaal het aanbrengen elke twee uur of na het zwemmen of transpireren om ervoor te zorgen dat je optimaal beschermd blijft.


Veel smeer-plezier

Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met je huidtype, de omstandigheden waarin je de zonnebrandcrème gebruikt en de ingrediënten in het product. Door de juiste zonnebrandcrème te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen, kun je jezelf beschermen tegen schadelijke UV-straling en de kans op huidkanker en vroegtijd