Alles wat je moet weten over elastine en meer

Alles over elastine

Wanneer het gaat over de verzorging van je huid en anti-aging, kom je het woord elastine vast vaak tegen. Maar, wat is elastine eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor je gezicht en eigenlijk voor het gehele lichaam? Kom erachter in dit artikel.

Wat is elastine?

Je raadt het vast al, elastine is elastisch en is een proteïne (eiwit) in bindweefsel. Het zorgt ervoor dat de verschillende soorten bindweefsels in het lichaam hun oorspronkelijke vorm en grootte terugkrijgen, nadat het uitgerekt, ingedrukt of vervormd is geweest. Een erg belangrijk element in het lichaam kun je je dus voorstellen. In je lichaam zorgt het er onder andere voor dat je longen en het hart soepel kunnen bewegen. In je huid, en dus ook je gezicht, zorgt het ervoor dat je huid rekbaar blijft.

  

Waar in de huid vind je elastine?

Waar vind je elastine specifiek in de huid? Je huid is opgebouwd uit drie huidlagen en je vindt elastine in de tweede huidlaag, samen met collageen en hyaluronzuur. We noemen deze huidlaag de lederhuid, ook wel dermis genoemd.  Alles over deze en de andere twee huidlagen, lees je in dit artikel. Hieronder is visueel gemaakt waar elastine zich bevindt in de huid en hoe dit eruitziet in de jonge en verouderde huid.

 

 

Jonge en verouderde huid collageen, hyaluronzuur en elastine

 

Hoe kan het dat je huid elastine verliest?

Ongeveer vanaf je 25e maakt je lichaam van nature steeds minder elastine aan. Wanneer de afbraak van elastine groter is dan de aanmaak daarvan, zal de huid slapper worden. Jouw genen spelen ook een rol bij de snellere of minder snelle afbraak van elastine, hier kun je helaas niets aan doen. Gelukkig zijn er ook dingen waar je wel invloed hebt, die bij kunnen dragen aan het verlies van elastine in je huid. Denk dan bijvoorbeeld aan het vermijden van te veel direct zonlicht op je huid, vrije radicalen, roken en het drinken van alcohol. Dit zijn allemaal grote vijanden van elastine. UV-stralen breken de elastine vezels in kleine stukjes en roken zorgt er ook voor dat de elastische vezels worden afgebroken.

 

Wat kun je doen om elastine zo veel mogelijk te behouden?

  1. Niet roken, bij rokers zie je dat rimpels vaak dieper zijn. Nicotine zorgt namelijk voor een vernauwing in de bloedvaten van de opperhuid. Door deze vernauwing kunnen vitamines, en met name Vitamine C, niet of niet goed aan de huid worden afgegeven.
  2. Dan komen we meteen bij puntje 2, veel Vitamine C. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor de huid, het is een hele krachtige bescherming tegen vervuiling, UV-straling en dus tegen veroudering van de huid. Vitamine C werkt als een antioxidant in de huid. Antioxidanten beschermen de cellen tegen schadelijke vrije radicalen die ontstaan door onder andere, zon, roken, voeding en alcohol.
  3. Helaas heeft je huid de zon minder lief dat je had gehoopt. De zon is namelijk een hele grote veroorzaker van vroegtijdige veroudering van je huid. Het tast de elastine (en collageen) vezels in de diepere huidlagen aan. Het is daarom aan te raden altijd goede zonbescherming te gebruiken en uit de directe zon te blijven tussen 12.00 en 15.00 uur.
  4. Matig met alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je huid uitdroogt. Bij het veelvuldig drinken van alcohol bestaat er dus ook een kans dat de huid verouderd, doordat het elastine (en collageen) gehalte aantast. Naast het afbreken van elastine, kan het ook de aanmaak van nieuwe elastine vezels remmen. 
  5. Vermijd stress.. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar onthoud dat stress zorgt voor een verminderde weerstand, slechter herstel, maar ook voor de afname van elastine (en wederom collageen) in de huid. Het is daarom aan te raden om deze tips om stress te verminderen te proberen. De veroorzaker van bovenstaande is een verhoogd cortisol gehalte door stress. Lees hier wat cortisol is en wat het doet.

 

Wat zijn de nadelen van de afname van elastine?

Elastine zorgt ervoor dat de huid rekbaar blijft. Doordat de huid deze stof vanaf ongeveer je 25e minder aanmaakt, wordt de huid losser en ontstaan er vouwen. Rimpels en plooien zijn tekenen van de afbraak van elastine. Wanneer je elastine in je huis verliest, veert de huid minder goed terug. 

  

Welke voordelen geeft het aanvullen van elastine?

De afname van de elastine productie in de huid is een natuurlijk proces. Gelukkig kunnen we bepaalde factoren (hierboven benoemd) die de productie van elastine in de weg staan, wel vermijden. Naast voordelen voor een soepel lichaam, geeft dit ook voordelen om huidveroudering te vertragen.

 

Wat is het verschil tussen collageen en elastine?

Collageen en elastine kunnen in de huid eigenlijk niet zonder elkaar, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Waar collageen ervoor zorgt dat de huid stevig is, zorgt elastine ervoor dat de huid kan uitrekken. In de huid werken collageen en elastine samen om de huid vorm en elasticiteit te geven. Collageen zorgt voor de stevigheid en elastine voor de veerkracht. Bijvoorbeeld tijdens iets wat we allemaal (hopelijk) elke dag doen, namelijk lachen. Elastine is tijdens het lachen de reden dat lichte lachrimpels niet direct in het gezicht blijven staan wanneer je je gezicht weer ontspant.