De laatste stap in het hannah stappenplan is weggelegd voor beschermen. Een onderdeel van beschermen is het “gewone” beschermen van je huid tegen bijvoorbeeld weersinvloeden, vrije radicalen en uitdroging. Dit doen we over het algemeen met herstellende en voedende producten zoals serums en crèmes. Een ander onderdeel van beschermen is het hele specifieke beschermen tegen de straling van de zon. Super relevant, want de zomer gaat bijna van start!
Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.
Wat is UV-straling eigenlijk?
Slechts 5% van alle zonnestralen die de aarde bereiken zijn UV-stralen. Daarvan is 95% UVA straling en de overige 5% bestaat uit UVB. De UVA-staling dringt door wolken, glas en een groot deel van de huid heen. UVA is het hele jaar rond zonsopgang tot zonsondergang aanwezig. We krijgen geen signalen in ons lichaam van een teveel aan UVA. Daarentegen merken van UVB wel degelijk iets. Deze vorm van straling laat ons bruinen, maar ook verbranden. UVB komt minder diep in de huid dan UVA. UVB heeft ook een belangrijke positieve kant, namelijk de vorming van vitamine D3. Dit is echter niet iets wat het hele jaar door plaatsvindt, maar alleen in de maanden waarin de zonkracht het sterkst is. Daarom is het aan te raden om in sommige gevallen extra vitamine D3 in te nemen. Grofweg van eind april tot begin september. Omdat dit niet overal ter wereld hetzelfde is, kun je ook goed op je schaduw letten. Als je schaduw gelijk is aan of korter dan je eigenlijke lengte is de UVB-straling krachtig genoeg voor vitamine D productie, maar natuurlijk ook om je huid te verbranden.
Waarom hebben we de zon nodig voor al het leven?
Er wordt veel aandacht gegeven aan de negatieve kant van zonlicht, al moeten we niet vergeten dat we op deze planeet leven bij gratie van de zon. Zonder zon, geen leven! Omdat we als mens geëvolueerd zijn op een planeet waar een zon bij hoort, is het niet verwonderlijk dat deze zon veel in ons lichaam doet. Alleen al je begeven in daglicht en dit in je ogen krijgen zonder zonnebril of raam ervoor zet al ontzettend veel processen in het lichaam aan. Daarnaast is zonlicht op je huid is dus ook belangrijk. Niet alleen vanwege de vitamine D3 productie, ook om andere redenen. Eerder heb ik al vermeld dat slechts 5% van alle zonstraling die de aarde bereikt UV-straling is. Het zou naïef zijn om te denken dat het overige deel geen effect op ons heeft. Dit licht bestaat onder andere uit rood, blauw, geel en groen licht. Rood licht zorgt in onze huid voor collageenaanmaak, blauw is ontstekingsremmend en geel en groen zijn ontzettend belangrijk voor de ATP (energie) fabriekjes in onze cellen, de mitochondria. Buiten dat ik deze werking nu ontzettend simplificeer, weet ik ook zeker dat er nog een heleboel is over de werking van zonlicht op en in ons lichaam wat we nog niet eens weten.
Hoe bescherm je je tegen de slechte invloeden van zonlicht?
Dat gezegd hebbende is ook de schade die zonlicht kan toebrengen niet te onderschatten. We moeten ons daartegen beschermen, maar als het even kan op zo’n manier dat we ook de goede aspecten van zonlicht kunnen ervaren. Zelf ben ik een voorstander om in de warmere maanden dagelijks een groot deel van ons huidoppervlak (armen, benen, romp) voor een korte periode bloot te stellen aan de zon alvorens zonbescherming aan te brengen. Omdat het gezicht, decolleté en handen zo gevoelig zijn voor zonschade en niet veel bijdragen aan de vitamine D productie vanwege het kleine oppervlak zou ik deze wel direct beschermen in de zon. Omdat niet het UV-gedeelte van de zon zo belangrijk voor ons is, geeft chemische zonbescherming ons een belangrijk voordeel ten opzichte van minerale zonbescherming. Nu hebben beide vormen voor- en nadelen en daar is al zoveel over geschreven dat ik dat erbuiten laat. Het gedeelte waar je nooit iemand over hoort, is dat als we álle zonnestralen van ons lijf weghouden, en niet alleen het UV-gedeelte, we een belangrijk aspect missen. Zon is heel wat meer dan alleen UVA en UVB en we hebben het nodig.