Wanneer heb je meer vitamine D nodig dan anderen?

Wanneer heb je meer vitamine D nodig dan anderen?

In Nederland krijg je van nature te weinig vitamine D binnen, dit komt doordat de zomers niet lang genoeg zijn. In maar liefst zeven maanden van het jaar hangt de zon te laat om ons te voorzien van voldoende vitamine D. Hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg vitamine D binnenkrijgt en voor wie is het nemen van vitamine D extra belangrijk?

 

Hoeveelheid vitamine D

In Nederland is het lastig om altijd voldoende vitamine D binnen te krijgen. Eet gezond, met eten waar vitamine D in zit en ga elke dag tussen 11.00 en 15.00 naar buiten, ook als het bewolkt is. Veel mensen hebben elke dag een pil met vitamine D nodig, wanneer en voor wie is dit vooral belangrijk?

  • Wanneer je niet elke dag tussen 11.00 en 15.00 een half uur naar buiten gaat, op elke leeftijd.
  • Wanneer je een sluier of boerka draagt is het advies ook om elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd.
  • Wanneer je een getinte huid hebt is het ook aan te raden om meer vitamine D per dag te nemen. Je maakt namelijk minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht.
  • Wanneer je de huidziekte vitiligo hebt, op elke leeftijd.
  • Wanneer je zwanger bent is het nodig voor de groei van de botten van je baby, slik daarom extra vitamine D wanneer je zwanger bent.
  • Wanneer je zeventig plus bent, dan wordt zelfs de dubbele hoeveelheid aangeraden (20 mcg).
  • Wanneer je meer kans hebt om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 mcg per dag.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van vitamine D?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, lees etiketten. Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3 (cholecalciferol), dit is een betere opneembare vorm van vitamine D2. De hoeveelheid vitamine D wordt ook vaak weergegeven in microgram, vaak wordt dit afgekort als ug of mcg. Zorgt ervoor dat je een supplement aanschaft met minimaal 10 mcg vitamine D3 per dagdosering. Val je binnen een van bovengenoemde groepen, dan moet dit dus meer zijn of je neem een hogere dosering per dag. Wil je zeker zijn dat je de juiste dosering neemt? Vraag het dan aan een arts of deskundige.