Voeding als basis van een gezonde huid

voedingmaaktjebeter.nl Beautysups

We vergeten vaak dat de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is. De huid helpt je lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en beschadiging. Hoe jij jezelf voedt, is enorm belangrijk voor de huid. De darm-huid connectie speelt hier een grote rol in. Er is namelijk een duidelijk verband te leggen tussen de gezondheid van je darmen en de conditie van je huid. Een huid die grauw, rode vlekken of oneffenheden zoals acné en psoriasis heeft, vraagt simpelweg om aandacht. Want, een gezonde en stralende huid willen we het liefst allemaal. Tijd om je darmen en het eten op je bord eens onder de loep te nemen dus!

 

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher. Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut en heeft een praktijk in Amsterdam: Voeding maakt je beter.

 

De huid is de spiegel van de gezondheid

De reden dat wij van Beautysups ons niet enkel richten op schoonheid aan de buitenkant, is simpel. Schoonheid zit namelijk niet alleen figuurlijk van binnen, maar ook letterlijk. De opmerking 'je bent wat je eet' bestaat niet voor niets. Want, de voedingsstoffen die jij dagelijks eet, de huidverzorging die je op je gezicht smeert, maar ook je mentale gezondheid (stress, vermoeidheid, moedeloos etc.) hebben invloed op de gezondheid van je huid. De huid bedekt namelijk het hele lichaam en afhankelijk van de lichaamsgrootte heeft de huid een oppervlakte tussen de 1,2 en 2,3 m2 (!). Het totale gewicht van de huid is ongeveer 16% van het lichaamsgewicht. Een aanzienlijk deel dus.

 

De huid bestaat uit drie lagen:

  • De opperhuid (epidermis): dit is de buitenste laag van de huid.
  • De lederhuid (dermis): Hier bevinden zich de zenuwen, bloedvaten en lymfevaten.
  • De onderhuid (hypodermis): Deze laag scheidt de huid van de spieren en pezen. Hier bevinden zich onder andere haren, talgklieren, vet- en zweetklieren. 

 

Lees hier alles over de verschillende huidlagen. 

 

Wat zijn de verschillende functies van de huid?

De huid heeft verschillende functies en biedt onder andere bescherming tegen:

  • Uitdroging en regulatie van de lichaamstemperatuur. De huid zorgt ervoor dat de lichaamsvloeistoffen niet verloren gaan. Wanneer dit wel zou gebeuren, dan zouden we bij temperatuursverhoging uitdrogen.
  • Het binnendringen van onder andere virussen, bacteriën en schimmels.
  • UV-straling, welke de huid kan beschadigen. Bij onvoldoende bescherming kunnen huidtumoren ontstaan.

 

Nu je weet dat de gezondheid en het uiterlijk van je huid sterk samenhangt met wat je eet, vind je het wellicht interessant om meer te lezen over je darmen. Want, alles wat je eet komt natuurlijk in je darmen terecht. Je darmen zijn van vitaal belang voor de gezondheid van jouw lichaam. Je darmen vervullen niet alleen een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen, ook vormt het een barrière tegen toxische stoffen en bacteriën die het lichaam flink ziek kunnen maken. Lees hier meer over een disbalans in belangrijke processen in het lichaam die kunnen zorgen voor huidklachten.

 

Over Voeding maakt je beter

Wil je meer weten over voeding en een gezonde levensstijl? Mail dan naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stephanie@voedingmaaktjebeter.nl of bekijk de de site van Voeding maakt je beter.

 

Sharon Asscher

Sharon is orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam. Het is haar grootste passie om ook aan anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl, optimaal zichzelf kunnen zijn. "Als je goed voor jezelf zorgt, word je een leuker mens'. Want wanneer je gezondheid optimaal is, heb je meer energie en aandacht voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Sharon is enorm leergierig en blijft zichzelf ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen haar industrie.

 

Stephanie Haesen

Stephanie begrijpt voor 100% wat gezonde voeding is, wat je moet doen wanneer je Prikkelbare Darmsyndroom (IBS) hebt, of vetten wel of niet goed zijn voor je lijf en hoe je de juiste supplementen kiest. Ze vindt het helende effect van voeding op het lichaam vooral super interessant. Ze vertelt je hoe je op een toegankelijke en simpele manier een gezonde levensstijl kunt leiden. Want genieten, vindt Stephanie een essentieel onderdeel van het leven. En daar hoort gezonde voeding en beweging bij, lekker en gezond eten hoeft namelijk niet moeilijk te zijn.