De vierde stap in huidverbetering: hydrateren

De vierde stap in huidverbetering: hydrateren hannah huidcoach beautysups

Het eerste wat in je opkomt bij het woord hydrateren is… water drinken. Logisch, want iedereen weet wel hoe belangrijk dit is. Alvorens ik me specifiek richt op het hydrateren van de huid (de stap die na het stimuleren komt) zal ik dieper ingaan op het hydrateren van binnenuit. Om te beginnen zorgt water ervoor dat alle voedingstoffen en zuurstof door ons lichaam getransporteerd wordt. Ons lichaam bestaat voor 99% uit watermoleculen. Water is letterlijk nodig voor ieder proces in ons lichaam om alles op de juiste plek te krijgen, goed te functioneren en alles wat eruit moet op de juiste manier af te voeren. In de Beauty Read in samenwerking met hannah huidcoach lees je alles over de hydratatie van je huid van de binnen- en de buitenkant.

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Hoe zorg je ervoor dat je cellen water goed opnemen?

Voldoende water zorgt ervoor dat je soepeler beweegt, sneller kan denken en effectiever schadelijke afvalstoffen kan uitscheiden. Veel water drinken betekent niet meteen dat je ook goed gehydrateerd bent. Water komt na het drinken heel snel in je bloed, binnen 5 minuten. Grappig feitje: met koud water gebeurt dat 20% sneller dan met water op kamertemperatuur. Maar daarmee zit het nog niet in je cellen. Hiervoor heb je namelijk mineralen nodig, zoals magnesium, kalium, calcium, fosfor, natrium en chloor. Dit vind je ook in zout. In gewoon keukenzout zit alleen natrium en chloride, maar bijvoorbeeld Himalaya zout of Keltisch zeezout bevat alle benodigde mineralen en nog meer dan dat. Extra mineralen zorgen dat de cellen water beter kunnen opnemen, doordat deze cellen ook zout bevatten.

 

Mineralen voor optimale hydratatie

Kraanwater bevat niet veel mineralen, maar door aan ieder tweede glas water een klein beetje zout toe te voegen, kun je dat al een heel stuk ondervangen. Verder zorgt met name goede voeding voor aanvulling van de nodige mineralen. Naast eten en drinken kan je huid ook mineralen opnemen. Zwemmen in zeewater, een bad nemen met badzout of gewoon een voetenbadje met mineralen kan je minerale huishouding al verbeteren. En toppunt van heerlijkheid en ontspanning: ga eens een keertje floaten. Hierbij lig je in een watertank met zoveel zout erin dat je blijft drijven. Dit geeft een behoorlijke mineralenboost aan je lichaam. Als je je lichaamsgewicht vermenigvuldigt met 0,03 dan heb je een goede richtlijn voor hoeveel water je moet drinken op een dag. Met een kleine kanttekening daarbij, want als je zwanger bent, de buitentemperatuur hoog is, je sport of je koorts hebt, drink dan een beetje meer.

 

De voordelen van water voor je huid

Je huid heeft natuurlijk ook baat bij water drinken. Omdat het lichaam ook andere organen belangrijk vindt, is het noodzakelijk om voldoende vocht binnen te krijgen om ook je huid van genoeg water te kunnen voorzien. Via de haarvaten in het bloed komt het water in onze lederhuid terecht waar het gebonden wordt tot een soort gelvorm. Dit zorgt ervoor dat mineralen en voedingstoffen naar en afvalstoffen van de cellen vervoerd worden. Dit is heel belangrijk om je huid mooi te houden. Kan een hydraterende crème of een serum in dit proces een rol spelen? In mindere mate zeker, maar dan meer aan de oppervlakte, want water in crèmes komen niet zo diep in onze huid. Dan zouden we ook vollopen als we in bad gaan liggen bijvoorbeeld.

 

Hoe zorg je voor voldoende vocht op de juiste plek in je huid?

Om de huid te hydrateren ga je dus meer naar de oppervlakte toe. Ook onze bovenste huidlagen bevatten water wat via het bloed uit de lederhuid daar terecht komt. Deze zogenoemde opperhuid zijn in 5 lagen te verdelen. Het onderste van die huidlaag bevat nog zo’n 85% aan vocht. Met het opschuiven van de lagen naar boven toe wordt dat steeds minder. Als in de derde huidlaag (korrellaag) het verhoorningsproces begint, wordt het vocht snel minder. Als we naar de bovenste huidlaag gaan kijken vinden we daar nog maar 15% vocht terug. En dit zit niet zozeer in de cellen, maar meer eromheen en samen met wat vetten. Dit “cement” tussen de hoorncellen is het voornaamste transport weg naar binnen toe. Wanneer de vetten uit cosmetica sterk lijken op de vetten in de huid neemt onze huid deze des te beter op. Al is daar ook water voor nodig. Een vochtarme huid kan geen vetten binden. Ons effectieve transportsysteem wordt dus minder effectief met te weinig water. Dat kan het geval zijn doordat we te weinig vocht binnen krijgen, maar ook externe omstandigheden als kou, verwarming, veel zon en te heet douchen onttrekken vocht aan onze huid.

 

Zorg dat je huid vocht vast kan houden

Water op onze huid splashen gaat hierbij niet helpen. Water van buitenaf wordt niet opgenomen. Maar ingrediënten toevoegen die water kunnen vasthouden werkt wél. Hele bekende zijn natuurlijk hyaluronzuur, aloë vera en glycerine, maar er zijn er nog meer. Hydraterende producten bevatten deze stoffen om te zorgen dat het vocht in de hoornlaag beter wordt vastgehouden en zo voor meer transport van werkstoffen naar de diepere huidlagen te zorgen. Neem een product met verfijnde siliconenolie. Door je huid deze finishing touch te geven na het gebruik van je serum en/of crème wordt het vocht goed in je huid vastgehouden zonder haar af te sluiten of te verstikken. Onze favoriet? De Touch of Silk!

 

Het belang van vet in je huid

Onontbeerlijk zijn uiteindelijk ook vetten. Als een huid te weinig vetten bevat, kan uiteindelijk ook het vocht niet vastgehouden blijven worden. Nu is het vast duidelijk waarom we eerst hydrateren alvorens met voedende producten te werken. Natuurlijk zijn er ook producten die beide doen maar over het algemeen zullen hydraterende producten zoals sprays, serums en fluids dun van samenstelling zijn. Omdat veel mensen ook een vetarme huid hebben, zullen ze dit niet als afdoende ervaren en gebruiken liever nog een iets voller product om te zorgen dat de huid niet te droog aanvoelt. Dat doen we dus met meer voedende producten. Omdat deze vetten ook helpen het vocht in de huid vast te houden, hebben we beide even hard nodig.

 

Producten voor hydratatie

Kortom, hydrateren is essentieel en hoort absoluut in je huidverbeterende stappenplan thuis. Binnen hannah zijn hiervoor het Vitamin Complex en de Sparkling Spray ontwikkeld. Deze sprays bevatten niet alleen vochtbindende ingrediënten, maar ook voedende werkstoffen. Hiermee haal je niet alleen meer rendement uit de volgende stap, maar die ook op zichzelf staand voeg je al meer voeding aan de huid toe. Hoe beter je de huid vooraf hydrateert, des te beter wordt je crème opgenomen en heb je zelfs minder crème nodig! Het Vitamin Complex is geschikt voor iedere probleemloze huid en de Sparkling Spray wordt ingezet als je een meer gevoelige huid hebt die snel kan reageren of na een intensieve behandeling waarbij de hoornlaag is belast.

Een extra 'vochtboost' nodig?

Daarnaast kun je met het Hydro Balancing Mask je huid een “vochtboost” geven. Onlangs heeft deze een herformulering ondergaan waarbij de hoeveelheid hyaluronzuur is vertienvoudigd. Dit heerlijke crèmemasker is bijna te lekker om weer van je huid te verwijderen en kan na een dagje zon op het strand of de piste ook prima een nachtje blijven zitten. Bewaar het masker in de koelkast en dan is het ook een fijne aftersun. Na het verwijderen van het masker breng je een serum en crème aan om optimaal te profiteren van de verhoogde toegankelijkheid van de huid. Zo zie je maar, hydrateren kun je leren!