De tweede stap in huidverbetering: peelen

hannah peelen

Met peelen maak je de weg vrij naar een gezonde huid! Het kan zijn dat het woord “peelen” je niet zo bekend voorkomt. Het woord scrubben daarentegen hoor je dan wel weer vaker. In principe zijn peelen en scrubben hetzelfde. Het is een handeling waarbij er een klein laagje van de buitenkant van je huid wordt weggehaald. Deze buitenkant heet de hoornlaag. Toch is er een verschil. Als we het over scrubben hebben, gaat het om een product met korreltjes die je over je huid heen wrijft. Een peeling kan dus ook een scrub zijn, maar er zijn ook peelende producten zonder korrels. Die kunnen we natuurlijk nooit een scrub noemen.


Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Verschillende vormen van peelen

Een peeling zonder korrels kan een enzymatische peeling zijn. Zo’n peeling ziet er een beetje uit als een crème en die breng je ook zo aan en laat je z’n werk doen. De structuur is alleen een stuk dikker. In het geval van een enzymatische peeling, zoals de Enzymatic Skin Peeling van hannah, is dat het losweken van de verbindingstukjes die onze dode hoorncellen bij elkaar houden. Grote kans dat je dit voelt prikkelen, maar dat is volkomen normaal. Hoe dunner en droger de hoornlaag, hoe meer je de prikkeling ervaart. Als je daarentegen helemaal niets voelt dan kun je de peeling nadat deze is ingedroogd, beter even met een warm kompresdoek (of washand) verwijderen, om het vervolgens meteen nog eens te proberen. Deze tweede keer voel je de werking van de peeling waarschijnlijk veel meer. Ondanks het prikkelen is een enzymatische peeling milder voor je huid dan een scrub. De scrubkorrels zijn namelijk lang niet altijd mooi, rond en glad van vorm maar ook vaak onregelmatig met scherpe randjes. Deze kunnen dan microscopisch kleine beschadigingen geven waarna je hoornlaag tijdelijk even geen optimale bescherming meer geeft. Zeker bij de goedkopere scrubs is dit helaas het geval. Verder is de verleiding met een scrub groot om te hard én te lang door te scrubben op je huid wat ook weer kleine beschadigingen kan opleveren.

 

Naast een enzymatische peeling en een scrub kan je ook peelen door middel van zuren. Dat gebeurt meestal met een alphahydroxyzuur (AHA’s). Dit zijn wateroplosbare zuren die kunnen verschillen van molecuulgrootte. Sommigen kunnen helemaal tot de diepere huidlagen doordringen en werken dan niet alleen als een peeling, maar verbeteren ook de stevigheid van je huid (zoals glycolzuur) en andere blijven meer aan de oppervlakte van je huid (zoals amandelzuur). Er zijn veel verschillende soorten zuren die in milde concentraties in thuisproducten verwerkt kunnen worden. Als je deze gebruikt is het wel verstandig om altijd een crème met een SPF en een UVA-filter te gebruiken.

 

De positieve effecten van peelen

Peelen heeft verschillende positieve effecten. Als we de hoornlaag een beetje dunner maken dan gebeurt het volgende: de huid merkt dat ze dunner wordt en zet de celdeling op een iets hoger pitje om de huidlaag van onderaf weer aan te vullen. Met regelmatig peelen houd je de huid dus actief. Zeker fijn vanaf je 30e, want dan gaat de celdeling echt behoorlijk achteruit. Eigenlijk gebeurt dat al vanaf je 25e, maar we houden het positief… Als je hoornlaag wat dunner is, zullen je verzorgingsproducten makkelijker bij de actieve huidlagen kunnen komen. Deze hoeven immers door een minder dikke hoornlaag heen te reizen. Niet zo gek dus dat je huidcoach na de reiniging altijd een peeling toepast om ervoor te zorgen dat alle mooie werkstoffen van de producten zo optimaal mogelijk getransporteerd kunnen worden.

 

Enzymatische peeling thuis proberen

Vraag advies aan jouw huidcoach over het toevoegen van een peeling aan jouw skin care routine. De Enzymatic Skin Peeling is een milde maar, zeer effectieve peeling. Je brengt deze, na het reinigen van je huid, met masserende beweging aan. Verwijder de peeling na ongeveer 5 minuten. Heb je een gevoelige huid? Dan verwijder je deze bij voorkeur met een warm en vochtig microwavekompres

 

  • Enzymatic Skin Peeling 65 ml
    €40,00
    Bekijken

Kortom: regelmatig peelen verfijnt de poriën en laat je huid er gladder uitzien. And last but not least, 1 tot 2 keer per week peelen zorgt ervoor dat je huid heerlijk zacht aanvoelt. Allemaal supergoede redenen om je huidcoach te vragen naar de mogelijkheden of de milde maar, zeer effectieve Enzymatic Skin Peeling van hannah te gebruiken.