Uit welke lagen bestaat je huid?

huidlagen

Wist je dat je huid opgebouwd is uit drie lagen? De opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en de onderhuid (subcutis). Ook deze drie lagen bestaan weer uit meerdere lagen en elke laag heeft zijn eigen functie. Lees meer over de functie van elke laag en wat jij zelf kunt doen om de gezondheid van elke huidlaag te ondersteunen, zodat je dit terugziet aan de buitenkant.

  

De opperhuid (epidermis)

De opperhuid, die ook wel de epidermis wordt genoemd, is de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is. De opperhuid bestaat uit twee onderdelen, de hoornlaag en de slijmlaag. De opperhuid vernieuwt zich ongeveer één keer per maand, omdat de cellen in de slijmlaag zich voortdurend delen en uiteindelijk afschilferen aan de bovenkant. Behalve bij roos of een huidziekten is het afschilferen gewoonlijk niet zichtbaar. Doordat de basale laag nieuwe cellen aanmaakt, groeien wondjes bijvoorbeeld vrij snel dicht. Hoe jonger je bent, hoe sneller het celdelingsproces verloopt. 

  

Waaruit bestaat de opperhuid?

  • De hoornlaag ligt aan de buitenkant en zorgt voor stevigheid en bescherming. Er zijn delen van het lichaam waar deze laag extra dik is, bijvoorbeeld onder de voeten of op de handen wanneer iemand veel met de handen werkt. Dit noemen we dan ook wel eelt.
  • De basale laag (slijmlaag) ligt net onder de hoornlaag en vanuit hier groeien nieuwe huidcellen aan die de afgestorven cellen van de hoornlaag vervangen, het verzorgt de voeding en zuurstof behoeften van de cellen in de huid. Dit is een proces welke je hele leven doorgaat.

 

De cellen in de opperhuid worden keratinocyten genoemd. Naast keratinocyten bevinden zich ook nog enkele melanocyten in de huid. Melanocyten worden ook wel pigmentcellen genoemd. Melanocyten geven pigment af aan de keratinocyten die daarmee hun celkern beschermen tegen uv. Wanneer er uv-straling van de zon of zonnebank op je huid komt, dan maken de melanocyten melanine aan om ervoor te zorgen dat je huid donkerder van kleur wordt. Hoe meer pigmentkorrels je dus in je huid hebt, hoe donkerder de huid is. Naast bescherming tegen zonlicht, beschermt de opperhuid ook tegen chemische stoffen, zuren, uitdroging en het binnendringen van bacteriën, schimmels en virussen.

 

De lederhuid (dermis)

De lederhuid, die ook wel de dermis wordt genoemd, is je tweede huidlaag van ongeveer 1 tot 3 mm dik. Het is een stevige bindweefsellaag welke voornamelijk bestaat uit bindweefselcellen, bindweefselvezels en een gel-achtige grondsubstantie. De onderkant van de opperhuid en de bovenkant van de lederhuid zijn niet vlak, waardoor de twee verankerd liggen. De lederhuid zorgt voor de toevoer van voeding voor de opperhuid en het zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Deze laag is ook belangrijk voor de verdediging van het lichaam, het signaleert virussen en bacteriën en maakt ze onschadelijk.  De lederhuid is de opslagplaats voor ons collageen en de huidcellen die de aanmaak van collageen stimuleren.

Waaruit bestaat de lederhuid?

  • Bloedvaten, voor het toevoeren van voeding en zuurstof
  • Lymfevaten, voor het afvoeren van afvalstoffen
  • Zintuigcellen, voor het transformeren van een prikkel naar een impuls
  • Zenuwen, voor het tastgevoel en het voelen van pijn en temperatuur
  • Talgklieren, om de huid en haar vettig te houden en te beschermen tegen uitdroging. Wist je dat je overal in de huid talgklieren hebt behalve op de handpalmen en voetzolen?
  • Zweetklieren, met als belangrijkste functie het verlagen van de lichaamstemperatuur
  • Haarwortels, hier begint de groei van een haar

 

De lederhuid is tevens de huidlaag waar ons huidverouderingsproces begint. In deze laag bevindt zich namelijk collageen, elastine en hyaluronzuur. Vanaf je 25e neemt de aanmaak van deze drie steeds meer af en dit merk je aan de huid. Collageen levert elastine en hyaluronzuur aan de huid, samen zorgen ze voor stevigheid en elasticiteit. Elastine in onze huid zorgt voor de elasticiteit en hyaluronzuur kan water aan zich binden waardoor het zorgt voor het vochtbalans in de huid. 

 

De onderhuid (subcutis)

De onderhuid, die ook wel de subcutis wordt genoemd, bestaat voornamelijk uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Deze laag heeft drie hele belangrijke functies voor het lichaam, het is een warmte-isolerende laag, een opslagplaats voor energie en het dient als stootkussen voor alles wat onder deze laag ligt. Deze laag scheidt de huid namelijk van de spieren, pezen en organen in het lichaam.

Waaruit bestaan de onderhuid?

  • Vet, voor isolatie en energie van het lichaam. Vet is een bron van voedsel in tijden van schaarste
  • Bindweefselschotten, houden het vet op zijn plaats
  • Bloedvaten, zorgen voor transport van het bloed van en naar het hart

 

Lees hier welke factoren je huid negatief beïnvloeden en je dus het beste kunt vermijden.