De eerste stap in huidverbetering: reinigen

De eerste stap in huidverbetering: reinigen

Er zijn al heel wat blogs over reinigen geschreven en dat is een goede zaak, want we kunnen het niet vaak genoeg hebben over deze belangrijkste stap van alle huidverbeteringsrituelen. Om de aandacht van de lezer vast te houden, wordt zo’n blog dus kort tot bijzonder kort gehouden, waardoor het over het algemeen bijna nooit een volledig verhaal is. Dus bij deze alle belangrijke weetjes in één keer. Mocht je een korte aandacht spanne hebben, lees je dit blog gewoon in twee keer ;-)

 

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Een goed begin is het halve werk

Reinigen is de basis van iedere huidbehandeling, zowel thuis als in de salon. Het reinigen van de huid horen we 2x per dag te doen, dus in de ochtend en in de avond. In de avond dragen we het vuil van de dag bij ons en vaak ook make-up, dus iedereen begrijpt dat er dan een reiniging nodig is. Als je een liefhebber van make-up bent en naast oog make-up ook foundation, poeder, blush en de whole shabam draagt, dan zal je zelfs twee keer achter elkaar moeten reinigen. Eén keer om de make-up te verwijderen en nog een keer om de huid zelf te reinigen. In de ochtend gebruiken we een reiniging, omdat de huid ‘s nachts afvalstoffen uitscheidt. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Met alleen water spoel je dit niet schoon, dus ook hier is een reiniging nodig. Een goede reiniging hoort natuurlijk de huid vooral schoon te wassen en dient daarnaast ook mild voor de huid zijn, dus niet uitdrogen of de zuurgraad aantasten.

 

Welke producten kun je beter vermijden?

Kies niet voor een product dat schuimt. Dit maakt weliswaar goed schoon, maar droogt de huid sterk uit en wast haar natuurlijke beschermlaag weg. Gebruik dit ook niet als je een vette en/of onzuivere huid hebt. Je denkt misschien dat je huid er minder vet van wordt, maar niets is minder waar. Door het uitdrogen gaat je huid alleen maar meer talg aanmaken. Daarnaast verstoord het de zuurgraad van de huid, waardoor ontstekingen juist kunnen verergeren. Blijf ook weg van reinigingsdoekjes. De ingrediënten zijn vaak te scherp en ze blijven achter op je huid, omdat je ze niet wegspoelt met water. En al zie je veel make-up op je reinigingsdoekjes komen, je haalt niet alles eraf. Gedeeltelijk duw je het ook weer dieper in de poriën.

Dan zijn er nog de cleansers op milk-, olie- en gelbasis. Voor de dikke, wat vettere huid kan een reinigingsgel prima zijn, maar als ze opschuimen blijf er dan toch bij weg. Dan halen ze belangrijke vetten van je huid en tasten de barrièrefunctie van de huid aan. Een belangrijk onderdeel van die barrièrefunctie is de zuurmantel waar ik het al eerder over had. Op je huid ligt een soort onzichtbaar laagje dat bestaat uit schimmels, bacteriën, talg en zweet. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar als dit laagje goed intact is houdt het de “slechte” bacteriën bij je weg. Die houden er namelijk niet van als je een “beetje zuur” bent. Deze ongewenste bacteriën zullen hun best doen om je huid binnen te dringen en daar bijvoorbeeld voor infecties te zorgen. Daarnaast vormen ze ook vrije radicalen van je gezonde cellen en stimuleren daarmee het verouderingsproces. Een hannah huidcoach meet altijd de pH-waarde van de huid, waarbij een goede uitkomst tussen de 4.5 en 5.5 zit. Onthoud dus dat zuur goed is (voor je huid althans 😊) en dat schuimende cleansers je huid naar het tegenoverstelde trekken, namelijk basisch. Dat maakt je huid kwetsbaarder voor bacteriën en schimmels van buitenaf en vochtverlies van binnenuit.

 

Aanraders voor het reinigen van je huid

Geef je toch de voorkeur aan een reinigingsgel? Kies dan bijvoorbeeld voor de Sensitive Cleansing Gel van Juliette Armand. Een innovatieve reinigingsgel voor de gevoelige huid en ook geschikt is voor de vette huid die niet schuimt en dus ook niet je huid aantast. Mijn voorkeur gaat uit naar reinigers die je met water kan vermengen: de hydrofiele reinigers zoals de Cleansing Milk of Cleansing Oil van hannah. Deze breng je met de handen aan en verdeel je goed over de huid met stevige bewegingen, zodat het product zich kan hechten aan het vuil op je huid en make-up. Daarna maak je je handen goed nat met (warm) water en doet ditzelfde nog een keer. De moleculen van het reinigingsproduct bestaan uit een soort kop en een staart. Bij de eerste verdeling hechten de staarten zich aan het vuil en vet. De kop hecht zich bij de watervermengingsfase aan het water. Zo’n molecuul noemen we een micel. Ja precies, zoals in micellair water, er is niets nieuws onder de zon... Als je deze dan met water afspoelt of met een warme washand of gastendoekje verwijdert, neemt deze het vuil met zich mee.

 

Let wel, wanneer je veel make-up draagt, dien je deze reiniging twee keer te doen. Het hele proces van wassen op de huid dient ook minimaal 30 seconden aangehouden te worden om goed te worden uitgevoerd. De eerste verdeling van de cleanser duurt 15 seconden en nog eens 15 seconden na het vermengen met water. Het afwassen met water of een schone vochtige doek is belangrijk, want een reiniging wil je van de huid afgewassen hebben alvorens je verder gaat naar de volgende stap van je verzorging. Of denk aan een microwave kompres; een gastendoekje die je opwarmt in de magnetron. Wait, what? Door gebruik te maken van een microwave kompres tijdens het reinigen, geef je de huid een optimale reiniging en een extra hydratatie boost. Doordat je de vochtige doek in de magnetron verwarmt gedurende 20 à 30 seconden (afhankelijk van de sterkte van de magnetron) en daarna je gezicht ermee bedekt, reinig je de huid intensief en in de diepte. Het microwave kompres geeft een directe stoom af, waar je huid je dankbaar voor zal zijn.

 

Waarom kies je voor een reinigingsborstel?

Dan zijn er ook nog reinigingsborstels voor je gezicht. Hierbij breng je eerst je eigen reinigingsproduct aan of een product wat bij de borstel hoort en die masseer je dan in je huid. Ik heb meerdere borstels getest, maar vond de reinigingsproducten daarbij zelf niet zo fijn. Als je deze borstels met je eigen reiniging gebruikt, gaat het wel. Al heb je dan echt heel veel product nodig. De draaiende haren van de borstelkopjes vegen als het ware meteen het product van de huid en nemen deze op. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk voor de cleanser om zich te vermengen met hetgeen wat je van je gezicht wilt wassen. Eerst de reiniging op de normale manier uitvoeren en dan alsnog met een borstel erover kan ook. Al heb ik de indruk dat ik het vuil alleen maar in mijn huid aan het stoppen ben. Bovendien was je die borstel dan weer met alleen water schoon, maar die zit vol met vuil en make-upresten. Dat voelt dus niet helemaal hygiënisch en het is overigens ook nogal tijdrovend. Eerst helemaal reinigen, afhalen en dán de borstel gebruiken is helemaal prima. Dan stimuleer je de doorbloeding, haalt dode huidcellen weg en zorgt er daarmee voor dat je verzorgende producten beter worden opgenomen. Maar door eerst helemaal te reinigen en dan pas de borstel te gebruiken wordt het meer een massageborstel dan een reinigingsborstel.

 

Wat gebruik je na het reinigen?

Na deze eerste reiniging is het raadzaam om een lotion te gebruiken. Of een tonic of een toner. Om eerlijk te zijn heb ik nooit echt de moeite genomen om uit te zoeken wat nu eigenlijk het verschil is tussen deze drie. Ik kijk naar de ingrediënten en wat ze doen voor de huid en of er dan lotion, tonic of toner op staat is me om het even. Maar wat blijkt, een tonic en een toner zijn hetzelfde zijn, dus ik houd het bij het woord tonic. Zowel een lotion als een tonic mogen volgens de warenwet alcohol bevatten, maar in het geval van een tonic is dit maximaal 4% en dat is lager dan wat in een lotion mag zitten. Overigens hoeft er geen alcohol in gebruikt te worden en ook niet alle vormen van alcohol zijn ook echt “alcohol”. Dit zijn de vetalcoholen die ook wel de zachte alcohol wordt genoemd en deze hebben een vochtvasthoudend effect.



hannah skin improvement reinigen van je huid

 

 

Lotions en tonics breng je aan op een wattenschijfje om je huid nog even goed na te reinigen. Vergeet ook je hals en decolleté niet. Niet bij ieder reinigingsproduct is het nodig om met een lotion na te reinigen, maar bij sommigen wel en het voelt altijd lekker fris. Bovendien kunnen lotions extra huidverbeterende effecten opleveren zoals een antioxidant werking door het toevoegen van vitamine E of C. Of een peelende werking door de toevoeging van glycolzuur, vetoplossend werken door salicylzuur of schimmel- en bacteriewerend door melkzuur. Zelf ben ik fan de Prepare Potion, omdat deze lotion de huidstructuur egaliseert, roodheden kalmeert en zorgt voor een extreem betere opname van huidverbeterende producten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien zorgen die zuren en passant ook nog voor verlagen van de zuurgraad, dus win-win. Er is dus voor iedereen een passende reiniging te vinden waarmee de eerste stap naar een gezonde huid gezet wordt, want een goed begin is het halve werk!