Hoe zorg je voor meer balans in je leven?

leven in balans beautysups

In onze huidige tijd is leven in balans erg belangrijk. Dagelijks komen er duizenden prikkels op je af die je brein allemaal moet verwerken. We willen alles meemaken, we willen overal 'ja' op zeggen en we gaan maar door tot we dat ene doel bereikt hebben. En, wanneer we dit doel bereikt hebben, staat het volgende doel alweer klaar om behaald te worden. Wanneer je geen balans toepast in je leven, dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Te veel van iets wat we eigenlijk niet nodig hebben of te weinig van iets wat we eigenlijk heel hard nodig hebben, zorgt er namelijk voor dat we de controle verliezen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je lichaam, je psyche en voor de mensen in je omgeving. Welke nadelige gevolgen geeft een leven uit balans? En wat kun je doen om meer gebalanceerd te leven?

 

Nadelige gevolgen van leven uit balans

Er zijn eigenlijk twee richtingen voor een leven uit balans. Richting één wanneer je te veel van jezelf vraagt en je lichaam en/of geest dit niet aankunnen. Richting twee wanneer je te weinig van iets vraagt, dan waar je lichaam en/of geest behoeften aan hebben. In beide gevallen leef je niet in balans waardoor lichamelijke en geestelijke klachten sneller kunnen optreden. Lichamelijk klachten kunnen je somber en prikkelbaar maken. Psychische klanten kunnen weer resulteren in lichamelijk klachten. Je lichaam en geest staan sterk in verband met elkaar en kunnen elkaar in positieve gevallen versterken, maar ook negatief beïnvloeden of in strijd zijn met elkaar. Zowel voor je lichaam als voor je geest is een gebalanceerd leven dus essentieel. Naast lichamelijk en psychische klachten die jij kunt ervaren, kan jouw omgeving hier ook last van hebben.

 

Hoe leef je in balans?

Af en toe 'nee' zeggen of iets niet meemaken, kan bijvoorbeeld positieve gevolgen hebben voor jouzelf en voor je omgeving. Probeer de onderstaande tips eens toe te passen voor meer balans in jouw leven en ervaar de positieve gevolgen.

 

1. Pas matigheid toe

Doe niets te veel. Werk niet te veel, sport niet te veel, reis niet te veel, zit niet te veel thuis, drink niet te veel, denk niet dat je alleen maar leuke dingen moet doen. Pas matigheid toe, waardoor je minder snel verveelt raakt, waardoor je dingen leuk blijft vinden, waardoor je jezelf niet uitput, waardoor de dingen die je doet in balans zijn. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, dat weten we. Wanneer je het idee hebt dat de dingen die je bezig houden in het leven uit balans zijn, dan kun je proberen jouw bezigheden te formuleren en stapje voor stapje matigheid toe te passen. Dit doe je door hetgeen waarmee jij je te veel bezighoudt, af te bouwen en stapje voor stapje meer aandacht te geven aan andere dingen. Heb je niet genoeg wilskracht om dit stapje voor stapje te doen? Dan is het soms nodig om het roer rigoureus om te gooien. Dit kan even spannend zijn, maar durf jezelf hieraan over te geven. Je zult zien dat er dan vanzelf nieuwe perspectieven ontstaan. Laat de controle los en de antwoorden komen vanzelf.

 

2. Neem geen genoegen met minder

Vaak denken we bij een leven uit balans aan hetgeen wat we te veel doen. Iets te weinig doen of te weinig ontvangen waar je behoefte aan hebt, kan even schadelijk zijn. Ga voor jezelf na waaraan jij echt behoefte hebt en wat ervoor nodig is om dit werkelijkheid te maken. Maak dingen concreet door ze op te schrijven en je zult zien dat iets minder ver weg is dan je dacht.

 

3. 'Nee' zeggen kan positief werken

Tegenwoordig wordt er van alle kanten aan je getrokken. Door je vrienden, familie, werk, buren, andere contacten en zelfs door apparaten zoals je telefoon en social media kanalen. Het druist wellicht tegen je gevoel in, omdat je iedereen en alles tevreden wilt houden. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat het soms prima is om 'nee' te zeggen. Sterker nog, uiteindelijk kan dit juist een positieve uitkomst hebben. Dit wil niet zeggen dat je op alles 'nee' moet zeggen, want dan ontstaat er weer een disbalans. Ga bewust om met je tijd, je kunt je tijd namelijk maar één keer uitgeven. Zeg 'ja' op de dingen die je echt de moeite waard vindt en 'nee' op de dingen die je keer op keer voor 100% enkel voor een ander doet.

 

4. Zorg voor je lichaam

Je hebt je lichaam nodig om de dingen te doen die je wilt doen. Wanneer je lichaam niet goed functioneert, dan kan dit je dagelijks leven beperken. Een gezond en vitaal lichaam waarmee jij blij bent, is een van de belangrijkste dingen voor meer balans in het leven. Wanneer je niet goed voor je lichaam zorgt, dan heb je ook minder energie om de dingen te doen die je leven in balans brengen. Zorg er dus voor dat je dagelijkse de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, dat je voldoende water drinkt, voldoende beweegt, stress vermindert, goed slaapt en matigt met het drinken van alcohol en ongezonde voeding. Het kan voorkomen dat je niet veel tijd of geld hebt om goed voor je lichaam te zorgen, bedenk jezelf dan dat een gezond lichaam je in de toekomst juist tijd of geld kan opleveren. Een ongezonde levensstijl zorgt op korte of lange termijn namelijk altijd voor klachten waardoor je minder energie hebt en buiten je macht minder geld kunt verdienen bijvoorbeeld. Ben dit voor een gun jezelf een gezonde levensstijl.

 

5. Neem tijd voor jezelf

Alle prikkels die je dagelijks moet verwerken, zorgen voor afleiding. Je staat continue aan en je zintuigen worden continue gestimuleerd, waardoor ze uitgeput en als ware verlamd raken. Door tijd voor jezelf te nemen, kun je beter reflecteren. Reflecteren op de dingen die je belangrijk vindt, dingen waaraan jij je tijd wilt besteden, waar jij staat in je leven en hoe je deze dingen kunt bereiken. Wanneer je geen tijd voor jezelf neemt, merk je het minder snel wanneer je leven uit balans is.

 

6. Ga na wat balans voor jou betekent

Er is niet één formule voor balans die voor iedereen werkt. Dat zou het wellicht een stuk gemakkelijker maken om gebalanceerd te leven, maar helaas. Elk leven bestaat uit verschillende onderdelen, zoals gezin, vrienden, werk, sporten, uitgaan, tijd voor jezelf. Probeer de onderdelen van jouw leven in kaart te brengen en bedenk jezelf waaraan je je tijd wilt besteden. Komt dit overeen met de daadwerkelijke tijd die je investeert aan deze onderdelen? Is dit niet het geval herstel dan de balans en maak meer tijd voor de dingen die je belangrijk vindt.

 

7. Leer jezelf kennen

Wat voor de een te veel is, is voor de ander te weinig, en andersom geldt dit ook. Leer jezelf kennen, waardoor je jouw grenzen beter aan kunt geven. Een vriend of collega kan misschien gemakkelijk 8 uur aan een stuk werken achter een laptop (of lijkt dit te kunnen). Dit wil niet zeggen dat jij dit ook moet kunnen of dat het voor deze vriend of collega goed is. Kom erachter waar jij behoefte aan hebt, zonder jezelf te vergelijken met een ander. Leer je grenzen kennen en geef je grenzen aan.

 

8. Over analyseer niet alles

Bovenstaande tips zijn erg handig voor een gebalanceerd leven, mits je deze tips ook weer met balans benadert. Hoe meer je opzoek gaat naar balans, hoe minder je de balans namelijk echt ervaart. Probeer dingen los te laten en niet te streven naar continue balans. Wat we hiermee willen zeggen, is dat je niet obsessief en geforceerd op zoek moet gaan naar balans. Ook dan ontstaat een disbalans. Probeer tevreden te zijn met elke stap die je zet en laat het soms even helemaal los en laat de dingen gewoon gebeuren.