Collageen in wetenschappelijk onderzoek, wat is de waarheid?

Collageen in wetenschappelijk onderzoek, wat is de waarheid?

Dat je steeds meer over collageen als supplement hoort, is een feit. Er zijn steeds meer merken die collageen aanbieden in verschillende vormen, in pillen, poeders, drankjes, een bouillon. De positieve werking van collageen voor bijvoorbeeld je gewrichten, huid en darmwand wordt bevestigd in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van collageen?

 

Wat is collageen ook alweer?

Allereerst is het goed om weer even te vertellen wat collageen is. Collageen is het belangrijkste eiwit in je lichaam, het speelt namelijk een belangrijke rol bij de opbouw van je botten, huid, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Helaas maak je minder collageen aan vanaf ongeveer je 25e, dit is een feit. De gevolgen merk je aan de soepelheid van je gewrichten, maar ook aan je huid. Rimpelvorming wordt veroorzaakt door de afname van onder andere collageen in je huid. Ook kan collageen voordelig werken om het herstel en opbouw van je darmwand te stimuleren, daarom nemen mensen met darmklachten vaak een collageen supplement.

 

Collageen voor je gewrichten

De extracellulaire matrix van kraakbeen (de extracellulaire matrix biedt stevigheid en structuur aan weefsel) bestaat voor twee derde uit collageen. Kraakbeen in je lichaam is zeer belangrijk voor de goede werking van je gewrichten. Naarmate je ouder wordt, verslijt je kraakbeen en kan gewrichtspijn en vermindering van de beweeglijkheid ontstaan. Daarom wordt in dit geval een collageen supplement (type II) aangeraden. Ook wordt een collageen supplement aangeraden aan oudere mensen, om te zorgen dat ze minder snel iets breken wanneer ze vallen. Kraakbeen beschermt de botten en zorgt voor een soepele beweging.

 

Collageen voor je darmen

Naast een vale huid, minder sterke nagels, pijnlijke en minder soepele gewrichten, zijn gevoelige darmen ook een gevolg van een tekort of vermindering van collageen in je lichaam. Dit uit zich in het hebben van maagzuur, een opgeblazen gevoel of gevoelige darmen. Collageen bevat namelijk aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand. Het stimuleert het herstel en de opbouw van je darmen. Wanneer je darmwand beschadigt is, als gevolg van slechte voeding, stress of bijvoorbeeld antibiotica, is het aan te raden deze te herstellen. Via de darmwand kunnen bacteriën en ziekteverwekkers in je lichaam terecht komen. De gezondheid van je darmen heeft invloed op veel processen in het lichaam. Je kunt kiezen voor uitgekookte collageen, afkomstig uit rund, kip of vis of je kunt een collageen supplement nemen.

 

Collageen voor je huid

Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar over de positieve werkzaamheid van collageen voor je gewrichten, je darmen en ook voor je huid, haar en nagels. Collageen is een essentieel eiwit in je lichaam, het is daarom niet gek dat het voordelige gevolgen heeft voor je uiterlijk. Een gezond uiterlijk, begint aan de binnenkant. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen met collageen(peptiden) een positief effect hebben op de huid, het haar en nagels. Hieronder de voordelen van collageen voor je uiterlijk op een rijtje, deze effecten zijn allemaal terug te vinden in klinische studies.

  • Huidveroudering: collageen helpt bij het verhogen van de collageendichtheid.
  • Hydratatie: collageen leidt tot meer vocht in de huid met als gevolg een betere huidelasticiteit, minder rimpels en minder ruwheid.
  • Haarzakjes: collageen kan beschadigd haar helpen regenereren, doordat het de haarzakjes voedt.
  • Sterke nagels: collageen supplementen kunnen de nagels helpen versterken, bij het gebruik van een collageen supplement van tenminste 4 weken 

 

Lees ook wat ervoor zorgt dat collageen in je lichaam versnelt afgebroken wordt