Rikkie Kolle is Miss Nederland 2023

Rikkie Kolle is Miss Nederland 2023

Op zaterdagavond 8 juli heeft Rikkie Kolle, een 22-jarige inwoner van Breda, de titel van Miss Nederland 2023 gewonnen. In het AFAS Theater in Leusden, voor een opvallende jury en een enthousiast publiek, heeft ze de titel en kroon in ontvangst genomen. Deze historische gebeurtenis was de eerste keer dat Miss Universe aanwezig was bij de verkiezing. R'Bonney Gabriel, de huidige Miss Universe, heeft de sjerp overhandigd aan de nieuwe Miss. Bovendien is dit de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een transvrouw de titel heeft gewonnen. Rikkie zal het komende jaar optreden als Miss Nederland en ons land vertegenwoordigen bij de Miss Universe-verkiezing, die eind dit jaar in El Salvador zal plaatsvinden.

 

Grote finaleshow in het AFAS Theater

De finale vond plaats in het AFAS Theater en werd gekenmerkt door een spectaculaire show met het thema "Make a wish come true". De finalisten hebben in verschillende rondes laten zien wie ze zijn en welke kwaliteiten ze hebben. Met veel zelfvertrouwen, enthousiasme en positieve energie werden de voorstelronde, de strandkledingronde en de galakledingronde live ondersteund door professionele artiesten zoals SERA, PATRICIA en Paul Morris. De presentatie werd verzorgd door Zoey Ivory en Denise Speelman.

 

Special guest: Miss Universe R’Bonney Nola Gabriel

Als speciale gast was niemand minder dan de huidige Miss Universe, R'Bonney Nola Gabriel uit New York, aanwezig bij de finale. R'Bonney is een milieuvriendelijke modeontwerper en model. Ze combineert haar talent voor design met aandacht voor het milieu in haar eigen duurzame kledinglijn. Daarnaast geeft ze naailessen aan vrouwen die mensenhandel en huiselijk geweld hebben overleefd. Als eerste Filipijns-Amerikaanse die Miss Universe heeft gewonnen, zet ze zich in voor het omarmen van culturele diversiteit. Ze opent de deur naar meer diversiteit en vertegenwoordiging in de samenleving. Haar missie is om vrouwen en jonge meisjes te inspireren om hun doelen te bereiken. Het was een grote eer dat ze aanwezig was bij de finale van Miss Nederland 2023.

 

Gekozen door een 7-koppige jury

De winnares, Rikkie, werd gekozen door een jury bestaande uit zeven deskundigen uit het vakgebied. De juryleden waren William Rutten, Edsilia Rombley, Bart Ettekoven, Marvy Rieder, Awura Abena Simpe, Julia Sinning en juryvoorzitter Monica van Ee, directeur van Miss Nederland en hoofdsponsor hannah. Ze zagen in Rikkie de meest geschikte opvolger van de Miss van 2022, Ona Moody. Het juryrapport luidde als volgt: "Rikkie straalde tijdens de hele show en heeft gedurende het traject ook de grootste vooruitgang geboekt. Ze heeft een krachtig verhaal met een duidelijke missie. De jury is ervan overtuigd dat de organisatie met veel plezier zal samenwerken met deze jonge vrouw."

 

Rikke Kolle is Miss Nederland 2023

Rikkie Kolle, 22 jaar oud en afkomstig uit Breda, is van Molukse-Nederlandse afkomst en werkt als model en content creator. Voor het eerst in de geschiedenis van Miss Nederland is een transvrouw gekozen tot winnares. Rikkie wil als Miss Nederland 2023 een stem en rolmodel zijn voor alle jonge vrouwen en queer personen. Ze begrijpt als geen ander hoe het voelt om zich eenzaam te voelen en niet omringd te zijn door positieve gedachten. Toen ze als kind uit de kast kwam als transgender, was dat niet voor iedereen gemakkelijk, en ook zijzelf heeft moeilijke tijden gekend. Nu staat ze sterker dan ooit. Door haar inzet, kracht en rol als Miss Nederland hoopt ze verandering te brengen in de maatschappij. Samen met de organisatie wil ze ervoor zorgen dat haar eigen verhaal "kleine Rik" een verleden wordt en niet wordt herhaald in de generatie van vandaag. Het is nooit te laat en er is altijd hulp beschikbaar. Dat is altijd haar houvast geweest, en ze wil haar verhaal en ervaring gebruiken om dit door te geven en te verspreiden.

 

Juryvoorzitter Monica van Ee over de kersverse Miss:

Juryvoorzitter Monica van Ee heeft het volgende gezegd over de kersverse Miss: "In het voorjaar hebben zes voormalige Missen samen met mij een casting gehouden waarbij de nadruk lag op inhoud en betrokkenheid bij de hedendaagse jeugdcultuur. Rikkie is gedurende het hele traject stabiel, gedreven en gefocust gebleven op haar missie. Ze bezit alle aspecten van Miss Nederland. Samen met de organisatie kijken we ernaar uit om een prachtige tijd tegemoet te gaan met onze nieuwe Miss, waarbij we haar missie en passie zullen ondersteunen. We zijn erg blij dat de jury tijdens de finale heeft gezien dat deze ambitieuze en spontane jonge vrouw zich inzet voor een uniek jaar als Miss Nederland 2023."