De vijfde stap in huidverbetering: voeden

hannah De vijfde stap in huidverbetering: voeden

In de voorgaande blogs heb ik de stappen uit het hannah stappenplan beschreven en hoe en waarom deze worden uitgevoerd. De stappen reinigen, peelen, stimuleren en hydrateren zijn al besproken en vandaag is het voeden van de huid aan de beurt.

 

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Allereerst: het verschil in voedende producten

Werkzame ingrediënten hebben een drager (carrier) nodig om in de huid te worden getransporteerd. Hiervoor wordt een lipide (vetstof) gebruikt. Als deze vetten lijken op onze huideigen lipides zal je huid deze makkelijker doorlaten. In voedende producten zal dus altijd gebruikgemaakt worden van dergelijke lipides en vind je terug in serums en crèmes. Deze producten kunnen verschillende vormen aannemen; van een dunne fluïde tot een dikke substantie. De dunnere fluids zullen beter door de huid opgenomen kunnen worden. Dit voel je zelf ook na aanbrengen. Een dunne fluïde is zo opgenomen, terwijl je een vetter product langere tijd op de huid kunt blijven voelen. Daarmee zijn de dunnere substanties beter geschikt om werkstoffen naar de diepere huidlagen (de dermis) te transporteren en de vollere producten zijn meer geschikt om een vettekort aan het oppervlak aan te vullen.

Omdat in Nederland meer mensen een droge huid dan een vette huid lijken te hebben, wordt een vollere crème vaak als prettiger ervaren. Daar is niets mis mee, maar omdat deze minder geschikt is als drager voor actieve werkstoffen is het verstandig -als je meer uit je huidverzorging wilt halen dan een prettig huidgevoel- om dit te combineren met een product met een dunnere substantie. Eentje die rijk is aan werkstoffen en die vóór de dikkere crème wordt aangebracht. In de praktijk wordt daarom ook vaak voor een serum gekozen.

 

Leer meer over lipides, het cement tussen de hoorncellen

Voor iets meer context over lipides ga ik even iets meer de diepte in. De huid produceert zelf twee soorten vetten. Talg en de intercorneocytaire lipides. Talg wordt gemaakt in de talgklier en via de poriën uitgescheiden aan het huidoppervlak. Talg heeft in de huid ontzettend veel verschillende functies zoals het soepel houden van haren en huid, het regelen van het waterverlies via de huid, het handhaven van een gezond huidmicrobioom en nog vele andere functies. Een huid die veel talg produceert heeft vaak wat grovere poriën en ziet er glimmend uit. Dit zal vooral op het middelste gedeelte van het gezicht zichtbaar zijn. Dus op het voorhoofd, de neus en net daarnaast, en de kin, omdat we daar om te beginnen al meer talgproductie hebben dan elders op het gezicht. Een huid die erg weinig talg produceert heeft een fijne poriestructuur, maar voelt ook vaak strak en trekkerig aan.

De intercorneocytaire lipides, oftewel het cement tussen de hoorncellen, zijn een stuk minder bekend maar ook erg belangrijk. Ze worden gevormd in de opperhuid met behulp van vocht en vetstoffen vanuit de bloedbaan en zitten verpakt in een granule (een soort korreltje), waardoor ze door de huidlagen mee naar de oppervlakte reizen. In de bovenste huidlaag (de hoornlaag) komt dit vet vrij uit het korreltje en verspreid zich tussen de cellen. Dit cement ziet er samen met de huidcellen van onze bovenste huidlaag uit als een bakstenen muurtje. Net als talg speelt dit cement speelt een rol in de waterhuishouding van de huid en in de bescherming tegen micro-organismen van buitenaf. Als een huid zowel weinig talgproductie als weinig intercorneocytaire lipides bevat vindt men de huid onaangenaam aanvoelen. Men ervaart een extreem droog huidgevoel en soms ook schilfering van de huid. Bij het aanbrengen van crème kan dit soms prikkelend en/of branderig aanvoelen. Dat is meestal in de winter het geval.

 

Hoe zorg je voor een betere barrièrefunctie voor de huid?

Talgproductie verhogen is niet mogelijk en wordt door hormonen aangestuurd. Het cement tussen de cellen daarentegen heeft vocht en vet nodig uit de bloedbaan dus is beïnvloedbaar door onze voeding. Goede vetten innemen (met omega 3 met stip op nummer 1) levert meer vetten en kan dus, als je er voldoende van binnen krijgt, een betere barrièrefunctie voor de huid opleveren. Deze zelfde vetten zijn tegenstrijdig genoeg ook de stoffen die de toegangsweg naar binnen zijn. Serums en crèmes die we op de huid aanbrengen kunnen via deze zelfde vetten de huid in getransporteerd worden. Hiervoor moeten de moleculen wel klein genoeg zijn én ze moeten lijken op de vetten die we al in onze huid hebben. Het lichaam zal makkelijker iets naar binnen laten wat qua structuur veel overeenkomsten vertoont met hetgeen wat we van nature al hebben.

 

Hoe kies je de juiste crème voor jouw huid?

Om de huid goed te voeden met werkstoffen hebben we dus serums en crèmes nodig die lipides bevatten. Bijvoorbeeld squalane, triglycerides en ceramides en die een niet te dikke substantie hebben. Dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken namelijk dat een voedende crème dik van structuur hoort te zijn. Dikke crèmes kunnen zeker functioneel zijn, maar zijn vooral nuttig aan de oppervlakte van de huid. Er zijn ook crèmes die qua structuur een beetje tussen dun en dik inzitten. Deze zijn vaak rijker aan werkstoffen dan de hele volle producten, maar geven ook vetaanvulling aan het oppervlak. Deze producten worden door velen als prettig ervaren, al zal men zich wel moeten realiseren dat een goed huidgevoel en een prettige geurbeleving niets zegt over de werkzaamheid van een product dieper in de huid.

 

Serums en crèmes van hannah Skin Improvement

Bij hannah hebben we serums en crèmes met goed opneembare vetten en vitamines. In structuur variëren deze van dun naar steeds dikker. De dunnere structuren zijn te vinden in de hannah Red Line die zeer rijk aan werkstoffen zijn. Deze serums en crèmes zijn speciaal ontwikkeld om de dieper gelegen huidlagen te stimuleren en de natuurlijke schoonheid en jeugdigheid van de huid te behouden of op te bouwen. Daarnaast zal ook het reparatievermogen en immuunsysteem een boost krijgen. Mocht je meer neigen naar vollere structuren, omdat je natuurlijke huidbarrière niet voldoende is, kun je uitkijken naar de 24-hour Skin Balancing, Remodelling Cream en Cell Recovery Cream. Maar het allerbeste is natuurlijk je te laten adviseren door een hannah huidcoach. Zij kan met behulp van de Skin Analyzer ook onder andere het vochtgehalte, vetgehalte en de zuurgraad van je huid meten en komt dan in samenwerking met jou tot het beste advies voor je huid. Dus ben je op zoek naar huidverbetering? Vind hier een huidcoach bij jou in de buurt en geef je huid een kans!