Welk collageen is het beste voor je huid?

collageensupplement

Wij krijgen enorm vaak de vraag: 'Welk collageen is het beste voor je huid?' We begrijpen waar deze vraag vandaan komt. Met zoveel collageenproducten op de markt kan het een uitdaging zijn om te weten welke het beste is voor je huid. Daarom bespreken we in deze Beauty Read de verschillende soorten collageensupplementen, welke het beste zijn voor je huid en waar je nog meer rekening mee moet houden wanneer je wil dat collageen effectief werkt voor jouw lichaam.

 

Wat is collageen en waarom is het belangijk voor je huid?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, en het speelt een essentiële rol in het behoud van de gezondheid en integriteit van onze huid. Collageen is een vezelig eiwit dat aanwezig is in alle bindweefsels van het lichaam, waaronder de huid, pezen, kraakbeen en botten. Het biedt structurele steun en elasticiteit aan deze weefsels, waardoor ze sterk en veerkrachtig zijn. Er zijn verschillende soorten collageen, elk met een unieke structuur en functie. Type I collageen is het meest voorkomende type in de huid, met meer dan 90% van het totale collageen in dit weefsel. Waarom is collageen belangrijk voor je huid? Omdat je huid simpelweg niet zonder collageen kan. Naarmate we ouder worden neemt de productie van collageen op natuurlijke wijze af, wat leidt tot de ontwikkeling van fijne lijntjes, rimpels en een verslapte huid. Collageensupplementen kunnen helpen de natuurlijke collageenvoorraad van het lichaam aan te vullen en de gezondheid en het uiterlijk van de huid verbeteren.

 

Welke soorten collageensupplementen zijn er?

Er zijn verschillende soorten collageensupplementen op de markt, waaronder runder-, zee- en plantaardig collageen. Rundercollageensupplementen worden gemaakt van de huid en botten van koeien. Daarin wordt nog een onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld collageen van grasgevoerde koeien. Zeecollageen is afkomstig van visschubben en huid, terwijl collageensupplementen op plantaardige basis worden gemaakt van een combinatie van aminozuren en plantenextracten. Collageensupplementen op plantaardige basis bevatten dus geen collageen, maar een combinatie van voedingsstoffen om de natuurlijk collageenproductie van jouw lichaam te ondersteunen. Wil je de collageenvoorraad aanvullen, dan moet je dus altijd kiezen voor dierlijk collageen met de afkomst rund of vis.

 

Welk collageen is het beste voor je huid?

Er is niet één merk dat het beste collageensupplement aanbiedt. Juist daarom zijn wij Beautysups.com gestart, om als externe deskundige meer informatie te verschaffen over de verschillende soorten collageensupplementen die effectief werken en kwalitatief zijn. Wil je dat een collageensupplement effectief werkt voor jouw lichaam en huid, dan is het van belang om naar de volgende dingen te kijken.

  1. Het type collageen: Kies altijd voor collageenpeptiden, gehydrolyseerd collageen of natief collageen.
  2. De hoeveelheid collageen: Goedkopere (vaak huismerk) producten bevatten niet de hoeveelheid collageen die kwalitatieve merken bevatten. Daarom kun je het beste direct kiezen voor een supplement met een dagdosering van minimaal 2500 gram collageen. Neem je minder? Dan heeft het ook direct minder tot geen effect, omdat het collageen nooit jouw huid bereikt.
  3. Vulstoffen: Kies het liefste voor puur collageen en zo min mogelijk vulstoffen. Kies daarom het liefste voor poeder of een capsule. Een tablet bevat vaker onnodige vulstoffen, om de capsule bij elkaar te houden.
  4. Extra voedingsstoffen: Zorg dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die de natuurlijk aanmaak van collageen stimuleren en die ervoor zorgen dat je minder collageen verliest. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, silicium, selenium, zink, vitamine E en hyaluronzuur. Er zijn collageensupplementen die deze extra voedingsstoffen toevoegen aan het collageensupplement.
  5. Voldoende eiwitten: Zorg dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt! Dit is erg belangrijk, want wanneer jouw lichaam niet voldoende eiwitten binnenkrijgt dan komt het collageensupplement nooit aan bij jouw huid, haar en nagels. Jouw lichaam gebruikt het collageensupplement dan namelijk nodig voor andere processen in het lichaam.

 

Collageensupplementen van runderen

Collageensupplementen van runderen is het meest voorkomende soort collageensupplement. Deze soorten collageen zijn rijk aan type I en type III collageen, die beide goed zijn voor de gezondheid van de huid. Rundercollageen is vaak afkomstig van grasgevoerde koeien, voor een optimale samenstelling.

 

Collageensupplementen van vissen

Marine collageensupplementen zijn afgeleid van visschubben en huid en zijn rijk aan type I collageen. Ze zijn een uitstekende bron van biobeschikbaar collageen en worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Zeecollageen zou ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de hydratatie en elasticiteit van de huid helpen verbeteren.

 

Vegan collageensupplementen

Collageensupplementen, ook wel collageen boosters genoemd, op plantaardige basis (vegan) zijn een relatief nieuwe toevoeging aan de markt en zijn meestal gemaakt van een combinatie van aminozuren en plantenextracten, zoals vitamines, bamboe en erwteneiwit. Deze soorten collageensupplementen zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs en zijn over het algemeen vrij van allergenen zoals zuivel en gluten. Ze zijn echter mogelijk niet zo effectief als dierlijke collageensupplementen voor het verbeteren van de huidgezondheid.

 

Samengevat!

Bij het kiezen van een collageensupplement voor je huid zijn er dus verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals het type collageen, de bron van het collageen, de hoeveelheid eiwitten die je dagelijks neemt en de kwaliteit van het supplement. Zoek naar supplementen die gemaakt zijn van hoogwaardige bronnen, zoals grasgevoerde koeien of in het wild gevangen vis, en die vrij zijn van toevoegingen en vulstoffen. Het is ook essentieel om een supplement te kiezen dat biologisch beschikbaar is en gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Door deze tips te volgen en te investeren in een hoogwaardig collageensupplement dat het beste werkt voor je huid, kun je genieten van een gladdere, stevigere en jonger uitziende huid die gezondheid en schoonheid uitstraalt. Probeer het zelf en geniet van het verschil.