Waarom kies je voor producten van grasgevoerde koeien?

Grasgevoerde koeien collageen runder

Nu denk je misschien, maar koeien eten toch altijd gras? Helaas is de realiteit anders. Zo kun je in een normale supermarkt bijvoorbeeld geen vlees kopen van grasgevoerde koeien. Ook producten van grasgevoerde koeien zijn lastig te krijgen in onze supermarkten. Producten zoals melk, kaas en ook rundercollageen supplementen, zijn niet standaard afkomstig van grasgevoerde koeien. Wat krijgen koeien doorgaans te eten? De meeste koeien krijgen maïs, soja of brok te eten. Het eten van de koe waarvan jij een product consumeert, heeft grote invloed op jouw gezondheid.

 

Terug naar de oorsprong

Wanneer we naar de oorspronkelijke voeding van koeien kijken, dan staat maïs, soja of tarwe in ieder geval niet op het menu. Onze 'oerkoe', die trouwens nog steeds nog steeds bestaat, leeft in het bos en eet voornamelijk gras, kruiden, schors en houten delen van struiken. Ze kunnen dit gemakkelijk verteren, omdat een koe maar liefst vier magen heeft en een serie enzymen.

 

Maïs, soja of graan als krachtvoer

In onze huidige tijd wordt er geacht dat koeien steeds meer produceren. Veehouders hebben het beste met hun dieren voor, daar gaan we natuurlijk vanuit. Maar, ze moeten ook voldoen aan de steeds hogere eisen van onze consumptiemaatschappij. Alles wordt duurder, waardoor het zeer voordelig is wanneer er aan één koe meer melk of vlees overgehouden wordt. Voor het produceren van de liters melk, heeft een koe krachtvoer nodig. Voor het laten 'groeien' van een koe, heeft een koe krachtvoer nodig. 

 

Voedingswaarde van een grasgevoerde koe

Een van de redenen waarom je voor producten van grasgevoerde koeien kiest, is de samenstelling van deze producten. Producten van grasgevoerde koeien bevatten een betere verhouding aan verschillende verzadigde vetzuren, meer gezonde verzadigde vetten. Ook hebben de producten van grasgevoerde koeien meer Omega 3 vetzuren dan producten van koeien gevoerd met maïs, soja, graan of een mix van een van deze met gras. De werkwijze van het voeden van koeien met gras, gaat vaak gepaard met een meer holistische aanpak. Er wordt niet enkel gekeken naar het zo snel mogelijk 'groter' maken van een koe of een koe zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te laten produceren. Grasgevoerde koeien mogen vaak groot worden op hun eigen tempo, op een natuurlijk tempo dus. Als laatste zijn grasgevoerde koeien minder vatbaar voor ziektes. Onderzoek wijst namelijk uit dat koeien instinctief kiezen voor verschillende planten en kruiden die een geneeskrachtige werking hebben, kruiden en planten die niet goed voor hen zijn , laten ze links liggen. Hierdoor wordt een sterk immuunsysteem ontwikkeld, waardoor ze minder vaak ziek worden en minder snel behandeld worden met antibiotica.

 

Het belang voor het milieu

Naast het belang voor de koe en voor jouw lichaam, is ook het belang voor het milieu aanwezig als we het hebben over grasgevoerde koeien. Hier gaan we even kort op in, omdat dit een lang verhaal op zich kan worden. Allereerst wordt het grootste gedeelte van de wereldwijde sojateelt gevoerd aan koeien. Iets waar je niet aan wilt bijdragen, want de teelt van soja is erg schadelijk voor ons milieu. Ook komen er resten van de (soms noodgewongen) medicijnen die gebruikt worden in de reguliere veeteelt, terecht in ons oppervlakte water. Als laatste stoten koeien die op stal staan methaan uit, veel methaan. 

Is het consumeren van producten van grasgevoerde koeien dan beter? Ja. Dat het prijziger is, is ook een feit. Hopelijk vind je het dat waard na het lezen van bovenstaande, voor zowel je lichaam als voor het milieu. Grasgevoerde koeien eten op een natuurlijke wijze, op terrein wat niet geschikt is voor het verbouwen van andere gewassen. Ook kan het zo zijn dat ze de eerder niet vruchtbare grond, vruchtbaarder maken met mest. Mocht je kiezen voor producten van runderen die niet grasgevoerd zijn, raden we aan goed te letten op de afkomst en de voedingswaarden van het product.

 

Hoe kom je aan producten van grasgevoerde koeien?

Zoals eerder benoemd haal je producten van grasgevoerde koeien niet zomaar in de supermarkt ('helaas' wat ons betreft). Vlees van grasgevoerde koeien hebben wij nog niet eerder in de supermarkt gezien. Wel verkopen sommige supermarkten melk van grasgevoerde koeien. Online kun je beide bestellen bij best wat aanbieders. Ook collageen van grasgevoerde koeien wordt steeds populairder om bovenstaande redenen. Naast de samenstelling en het belang voor je lichaam, kan het belang voor het milieu voor jou ook een belangrijke factor zijn. NoordCode Pure Collagen is een collageenpoeder met 100% zuiver gehydrolyseerd collageen van grasgevoerde Europese koeien. Zuiver, omdat er geen conserveringsmiddelen, zoet- of smaakstoffen worden toegevoegd aan dit product. De Franse koeien eten het gehele jaar door gras en krijgen geen hormonen of antibiotica toegediend. 

 

Waarom collageen van grasgevoerde koeien?

Collageen is het dominante eiwit in het bindweefsel, het komt in je lichaam van nature voor. Vanaf ongeveer je 25e levensjaar maakt je lichaam van nature minder collageen aan. Veroudering treedt op. Bij de een gaat het verouderingsproces sneller dan bij de ander. Dit heeft te maken met factoren waar je wel en geen grip op hebt. Denk dan aan factoren als jouw genen, of je rookt of alcohol nuttigt, veel wordt blootgesteld aan direct zonlicht op je huid. Daarnaast zijn er nog meer factoren die de afbraak van collageen stimuleren. Je kunt wat collageen uit voedsel halen, bijvoorbeeld uit bottenbouillon en orgaanvlees. Echter krijgt een gemiddeld persoon nauwelijks collageen uit voedsel binnen. Hierdoor wordt gekozen voor een supplement met collageen. Een van de collageen supplementen in ons assortiment is NoordCode Pure Collagen, van grasgevoerde Franse koeien. NoordCode Pure Collagen is gehydrolyseerd collageen, waardoor het makkelijker verteerbaar is voor de mens.

  • NoordCode Pure Collagen (poeder)
    €29,95
    Bekijken
  • Mattisson Runder Collageen Grass-fed (poeder)
    €19,95
    Bekijken