Wat zijn de oorzaken van en oplossingen voor huidproblemen?

beautysups huidproblemen onzuiverheden supplementen

Elke huid is prachtig, laten we dat voorop stellen. Toch kan onze huid ons soms onzeker maken en doen we er alles aan om onzuiverheden, roodheid, huidveroudering en andere huidproblemen te voorkomen. Mochten huidproblemen dan toch zichtbaar zijn, dan doen we er alles aan om deze te verbloemen. In dit artikel gaan wij van Beautysups in op de verschillende oorzaken van huidproblemen en hoe je deze oorzaken kunt aanpakken.

 

De verzorging van je huid van binnenuit

Bij de verzorging van onze huid denken we vaak aan de buitenkant. We geven honderden euro's uit aan crèmes, serums en make-up, maar vergeten vaak dat huidproblemen en huidveroudering voornamelijk van binnenuit komen. Je huid bestaat namelijk uit verschillende huidlagen en enkel de buitenste huidlaag kunnen we met producten als crèmes, serums, maskers en olies verzorgen. De buitenste huidlaag noemen we de opperhuid (epidermis) en deze bestaat uit twee onderdelen:

 

  1. De hoornlaag ligt aan de oppervlakte en zorgt voor bescherming, tegen bijvoorbeeld uitdroging en voor stevigheid
  2. De slijmlaag ligt net onder de hoornlaag en hierin groeien continue nieuwe huidcellen die afgestorven cellen in de hoornlaag vervangen

 

Overige huidlagen, bijvoorbeeld de huidlaag waarin ons collageen, hyaluronzuur, elastine en haarzakjes zich bevinden, zijn dieper gelegen huidlagen die je van binnenuit dient te verzorgen.

 

1. Huidproblemen door erfelijkheid

Het kan zijn dat problemen met jouw huid genetisch bepaald zijn. Ze worden niet tot weinig beïnvloed door omgevingsfactoren, maar omgevingsfactoren kunnen jouw huidproblemen wel verergeren. Mochten jouw huidproblemen dus erfelijk zijn, dan raden we aan extra goed voor je huid te zorgen van binnenuit.

 

2. Huidproblemen door omgevingsfactoren

Huidproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door de omgeving waarin jij je bevindt. Denk bijvoorbeeld aan kou, warmte of aan schommelingen tussen deze twee. Luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het hydrateren van jouw huid. Andere omgevingsfactoren kunnen je huid ook beïnvloeden, bijvoorbeeld luchtvervuiling. Ook bestrijdingsmiddelen of chemicaliën die via voeding in je lichaam terecht komen, kunnen zeer schadelijk zijn voor je huid. Heb je het idee dat jij huidproblemen ervaart door reeds genoemde omgevingsfactoren? Probeer deze factoren dan te vermijden en verzorg je huid extra goed van binnenuit, eet de juiste voedingsstoffen, drink voldoende water, vermijd stress en zorg voor een goede nachtrust.

 

3. Huidproblemen door voedingstekorten

Door voedingstekorten kunnen verschillende huidproblemen ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan huidproblemen zoals acne, droogheid en (versnelde) huidveroudering. Acne kan een gevolg zijn van tekorten op het gebied van vitamine A, E en B. Tekorten aan deze vitaminen verhogen de kans op acne. Wanneer je last hebt van acne is het aan te raden om producten met veel onverzadigde vetten en transvetten te vermijden en te kiezen voor voeding zoals noten, groene groenten, vis, olijfolie en avocado's. Ook een supplement met een hoge dosis vitamine A, E en B aan te raden. Ook het supplement van Smoothly, Clear & Pure, kan helpen onzuiverheden tegen te gaan. Droogheid kan een gevolg zijn van een tekort aan vitamine D3, omega 3 vetzuren en bijvoorbeeld een tekort aan (afname van) collageen en hyaluronzuur in je huid. Neem vitamine D3 bij middels een supplement, er bestaat ook vegan vitamine D3. Omega 3 vetzuren kun je halen uit voeding zoals vette vis of suppletie zoals visolie. Ook vind je op Beautysups verschillende soorten algen supplementen, met een hoge dosis omega 3 vetzuren uit de bron: algen. Versnelde huidveroudering en überhaupt huidveroudering wordt deels veroorzaakt door tekorten. Tekorten aan vitamine C spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine C ondersteunt namelijk de natuurlijke aanmaak van collageen door je lichaam. Daarnaast kun collageen en hyaluronzuur in je huid aanvullen middels een supplement. Kies voor een supplement met collageenpeptiden of natief collageen, op Beautysups vind je enkel supplementen met collageenpeptiden en natief collageen.

 

4. Huidproblemen door overschot voeding

Het kan ook voorkomen dat je huidproblemen ervaart door een overschot aan bepaalde voeding. Voornamelijk voeding met veel onverzadigde vetzuren en transvetten zorgen voor een vette huid. Om de talgproductie te remmen is voornamelijk voldoende vitamine D en A belangrijk. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat poriën niet geblokkeerd worden, waardoor een vette huid minder snel ontstaat. Vitamine D beschermt ook tegen infecties, laat wondjes sneller genezen en bevordert de vorming van nieuwe cellen. Vegan vitamine D3 shop je op Beautysups, met algen als bron. Ook suiker zorgt voor verschillende huidproblemen. Suiker zorgt bijvoorbeeld voor de afbraak van collageen in jouw huid. Suikers komen in je bloed terecht en bloedsuikers hechten zich in jouw huid aan eiwitten. Collageen is het belangrijkste en meest voorkomende eiwit in jouw lichaam. Hierdoor wordt je huid stijver en minder elastisch, de huid wordt minder soepel en er ontstaan meer rimpels. Hoe meer suiker je eet, hoe sterker dit effect is. Als laatste zorgt voeding met veel zware metalen voor huidproblemen. In de huid binden zware metalen zich aan cellen. Ze blokkeren de werking van vitamine C en E, waardoor cellen sneller beschadigen en huidproblemen ontstaan. Silicium wordt ook wel het plakmineraal genoemd, en het heeft de kracht om zware metalen te blokkeren. Lees hier meer over silicium.

 

5. Huidproblemen door leefstijl

Je leefstijl heeft misschien nog wel het meeste effect op de gezondheid van je lichaam en dus je huid van binnenuit. Stress, slecht slapen, alcohol, roken, UV-stralen, zorgen er allemaal voor dat er veel te veel vrije radicalen vrijkomen. Vrije radicalen tasten het bindweefsel in je huid aan, hierdoor wordt je huid minder elastisch en raakt de huidbarrière uit balans. Het gevolg hiervan is schade aan je huid in de vorm van onzuiverheden en huidveroudering. Zorg voor balans in je leven, verminder stress, zorg voor een goede nachtrust, matig of vermijd alcohol en roken, en als laatste, zorg niet voor directe UV-straling van zonlicht of een computerscherm op je huid.

 

Huidproblemen door tekort aan water

Je lichaam bestaat grotendeels uit water, je hebt het hard nodig om alle processen goed te laten verlopen en uitdroging ontstaat sneller dan je denkt. Dehydratatie is dus niet enkel slecht voor je huid, maar voor het gehele lichaam. Voor je huid zorgt een gedehydrateerde huid ervoor dat schadelijke invloeden van buitenaf minder goed worden tegengehouden. Dit zorgt voor huidproblemen zoals roodheid of jeuk. Voor een extra goed gehydrateerde huid neem je extra hyalonzuur in als supplement. Van nature vind je hyaluronzuur in je huid. Het werkt samen met collageen en elastine om je huid stevig, flexibel en stralend te houden. Hyalonzuur zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden in de huid. Hyaluronzuur heeft het vermogen om het eigen gewicht in water tot 1000 keer vast te houden.

 

Bespaar door verzorging van binnenuit

Bespaar tijd en geld door je huid van binnenuit te verzorgen. Denk net iets minder aan de verzorging van je huid van de buitenkant, en meer aan de verzorging van binnenuit. Verminder stress, verbeter je slaap, vermijd alcohol en roken, vermijd direct zonlicht, drink voldoende water en zorg voor de juiste voedingstoffen.