Over bamboe extract voor je haar, een natuurlijke bron van silicium

silicium bamboe extract beautysups

Je hoort de laatste tijd steeds meer over silicium voor je haar. Silicium is een mineraal, en volgens het Voedingscentrum niet-essentieel. Toch denken veel orthomoleculair voedingsdeskundigen hier anders over. Waarom horen we veel over silicium, waarom is het zo populair en waarin vind je silicium van nature?

 

Meer over silicium

Silicium wordt ook wel kiezelzuur genoemd en is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde. Het bevindt zich in ons kraakbeen, pezen, de lever, de longen, huid, haar, nagels. In de huid is het onderdeel van collageen, wat zorgt voor een stevige en elastische huid. Zoals benoemd is silicium een spoorelement. Spoorelementen vallen onder de mineralen. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam er maar weinig nodig heeft. Er wordt ook nog een onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële mineralen en spoorelementen. Silicium is een niet-essentieel spoorelement volgens het Voedingscentrum. Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken, we moeten ze daarom binnenkrijgen via eten en drinken. Voor essentiële mineralen en spoorelementen bestaat een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid welke je elke dag nodig hebt, voor silicium bestaat deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door het Voedingscentrum niet. Er zijn wetenschappelijke bronnen die aantonen dat silicium wel degelijk een essentieel en steeds belangrijker spoorelement is. Silicium wordt ook wel het plakmineraal genoemd, omdat het ervoor zorgt dat andere mineralen beter functioneren. Het heeft de kracht om de opname van zware metalen zoals aluminium te blokkeren en bevordert de uitscheiding van aluminium. Onze voeding en verzorgingsproducten bevatten steeds meer aluminium, misschien wordt silicium hierdoor steeds belangrijker. Ook houdt silicium de conditie van de tanden, huid, nagels en het haar gezond en speelt het belangrijke rol bij de gezondheid van botten, gewrichten en de bloedvaten.

 

 

beautysups met silicium bamboe extract voor je haar gezondheid en huid

 

 

 

Shop supplementen met silicium >

 


Silicium en de verandering van ons voedsel

Door veranderingen in de voedselproductie wordt onze voeding helaas steeds armer aan silicium en rijker aan aluminium. Voorheen werden landbouwgronden verrijkt met silicium van natuurlijk oorsprong, maar tegenwoordig is er veelal een onnatuurlijke bron van silicium in gebruik. Hierdoor krijgen we steeds minder natuurlijke silicium binnen en moeten nieuwe onderzoeken aantonen of we nog wel genoeg van dit mineraal binnenkrijgen. Sinds de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is een natuurlijke vorm van silicium steeds zeldzamer. Deze onnatuurlijke vorm van silicium is een het aluminiumsilicaat, waarbij een molecuul silicium gebonden is aan aluminium. Hierdoor hebben we dus steeds meer te maken met aluminium in onze voeding en verzorgingsproducten en dus in ons lichaam, waardoor meer silicium nodig is om dit op te ruimen. Aluminium dringt ons lichaam binnen via veel soorten deodorant, pannen, waxinelichtjes, uitstoot gassen, schoonheidsproducten, drinkwater, medicijnen en vaccinaties. Een te hoge concentratie aluminium vergiftigt het lichaam en veroudert de huid. Aluminium blokkeert bijvoorbeeld de werking van vitamine C en E. Hierdoor oxideren en beschadigen vetten en de uit vetten bestaande celmembranen. Je huid ziet aluminium namelijk aan als noodzakelijke metalen voor je lichaam (ijzer, koper, etc.), waardoor het zich bindt aan je cellen. Het huidverouderingsproces wordt versnelt door het binnendringen van zware metalen. Wil je jouw lichaam ondersteunen en huidveroudering tegengaan, dan is het aan te raden om actie te ondernemen.

 

Over bamboe extract, natuurlijke bron van silicium

Zoals benoemt bevat onze voeding steeds minder silicium van natuurlijke oorsprong. Sterker nog, onze voeding bevat steeds meer aluminiumsilicaat, waarbij een molecuul silicium gebonden is aan aluminium. Waardoor silicium steeds belangrijker wordt, om aluminium in ons lichaam weer op te ruimen. Vroeger vond je het in overvloed in brandnetel, bamboe, selderij, hop, rode ui, komkommer, haver, gerst, tarwe, gierst en aardappelen, omdat de grond toen voldoende silicium in plaats van aluminiumsilicaat bevatte. Tegenwoordig is bamboe extract een zeer populaire bron van natuurlijke silicium. Een extract is een substantie dat onttrokken is uit het product, in dit geval dus uit bamboe. Silicium komt van nature veel voor in bamboe extract. Sterker nog, bamboe extract is de bron die het meeste silicium bevat, namelijk 70%.

Supplementen met silicium

De dosering voor een silicium supplement varieert van 10 tot 100 mg per dag, de veilige bovengrens wordt geschat op 700 tot 1750 mg per dag voor volwassenen. Wegens ontbrekende veiligheidsgegevens vermijd je hoge doseringen silicium tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. De volgende twee supplementen voor het haar bevatten naast bamboe extract (silicium) ook andere voedingsstoffen voor de verzorging van jouw lichaam van binnenuit. OASE haarvitamines bevatten maar liefst 80 mg silicium per dagdosering van 2 gummies per dag, daarnaast bevat dit haarsupplement nog 16 andere essentiële voedingsstoffen voor de verzorging van jouw haar. Waaronder biotine, zink, selenium, vitamine A, vitamine C en meer. Ook Smoothly Holy Hair capsules bevatten bamboe extract (silicium) en daarnaast nog een aantal andere krachtige ingrediënten zoals biotine, selenium, vitamine A en foliumzuur. Je neemt één Smoothly Holy Hair capsule per dag en het bevat 15 mg silicium per dagdosering. Als laatste bevat het haarsupplement van Skin for Skin een mooie dosis bamboe extract (silicium), namelijk 12,5 mg per dagdosering. Naast dit mooie ingredient bevat het ook natief collageen en 8 andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor mooi en gezond haar.