Wat is pigment en hoe ontstaat het?

hoe ontstaat pigment en wat is het

Je hebt vast wel eens van pigmentvlekken gehoord, hoogst waarschijnlijk heb je ze zelf ook wel ergens op je huid. Het is niets geks, alleen vinden we het vervelend wanneer het te zien is. Voornamelijk in het gezicht. Gelukkig kun je pigmentvlekken helpen voorkomen middels een paar simpele tips. Voordat we je daar meer over vertellen, is het wellicht eerst handig om te weten wat pigment eigenlijk is.

 

Wat is pigment?

Pigment is een kleurstof, een bruine kleurstof. Deze wordt aangemaakt door pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Lees dit artikel eerst wanneer je alles wilt weten over de verschillende huidlagen en hun functie. De pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid. Pigment wordt in de pigmentcel verpakt in pigment korreltjes en zo wordt het afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Wanneer pigment zich bevindt in de opperhuidcellen, is de huis zichtbaar gepigementeerd.

 

Waarvoor zorgt pigment?

Iedereen, blank of donker, jong of oud, heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per huidoppervlakte eenheid. Verschillende kenmerken van pigment bepalen iemand huidkleur, en ook de kleur van de haren en ogen. Deze kenmerken zijn de activiteit van de pigmentcellen, de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes. Bij een donkerdere huid bevatten pigmentcellen veel meer grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij lichtere huidskleuren. Naast het bepalen van de huidskleur, zorgt pigment nog ergens anders voor. Pigment beschermt je huid tegen schadelijke (UV-)stralen. Wanneer pigment in aanraking komt met UV-straling, neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigment aanmaak toe. Het resultaat kun je vast al raden: een bruine verkleuring van de huid.

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Een pigmentvlek is een tekort aan pigment of juist een ophoping van pigment, beide zorgt voor een verkleuring van de huid. 

 

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Wanneer je bovenstaande informatie gelezen hebt, denk je vast 'dat is een logisch proces, dat kan toch niet fout gaan'. Toch kan het voorkomen dat pigment gaat lekken, waardoor pigmentvlekken ontstaan. Dit kan komen door de zon, onder invloed van hormonen of door hyperpigmentatie. Dat laatste ontstaat wanneer de huid beschadigt is geweest. De pigmentcellen op de plaats van de beschadiging zijn dan in de war en maken hierdoor extra pigment aan.

 

Verschil witte en donkere pigmentvlekken

Niet alleen de kleur van deze twee pigmentvlekken is anders, ook de oorzaak. Bruine vlekjes ontstaan door een teveel aan pigment. Witte vlekjes kunnen juist ontstaan wanneer pigment kapotgemaakt is door te veel blootstelling aan zon. Witte vlekken verschijnen dan ook vaker op de armen en benen, omdat deze plekken vaker worden blootgesteld aan zon. Het is niet mogelijk om witte vlekjes te laten verdwijnen, het pigment is namelijk weg en je krijgt het niet meer terug. In tegenstelling tot bruine vlekjes, waar je wel iets aan kunt doen.

 

Pigmentvlekken voorkomen

Je kunt pigmentvlekken deels ook voor zijn, door te zorgen voor je huid. Zowel van buiten, met voldoende zonbescherming. Als van binnen, met de juiste voeding en supplementen. Wanneer je het collageengehalte in je huid namelijk hoog houdt, gaan pigment minder snel 'lekken'. Collageen en elastine vormen als het ware een beschermlaag en zorgen ervoor dat pigment niet kan 'lekken' naar de oppervlakte waar het zichtbaar wordt. Zorg dus dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, door veel citrusfruit te eten. Of neem een supplement met vitamine C, voor een extra boost. Vitamine C bevordert namelijk de natuurlijke aanmaak van collageen door je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om een supplement met collageen te nemen. Hieronder een paar van onze favoriete premium producten om collageen in het lichaam aan te vullen en daardoor pigmentvlekken helpen te voorkomen.

Pigmentvlekken weghalen

Ook is het in sommige gevallen om de pigmentvlekken die al zichtbaar zijn op je lijf of gezicht, te verwijderen. De enige manier om dit te doen, is met een pigmentlaser. Let hiermee wel op, na een aantal zomers kunnen de vlekken toch weer zichtbaar worden.