Hoe kom je aan zware metalen in je lichaam en misschien nog wel belangrijker, hoe krijg je ze uit je lichaam? Want, een teveel aan zware metalen heeft nadelige gevolgen voor je huid. En nog veel erger, voor je algehele gezondheid. Niet alle zware metalen zijn schadelijk, of enkel bij een enorm hoge dosering. Leer meer over zware metalen en wat je kunt om een overschot te vermijden.
Wat zijn zware metalen en hoe komen ze in je lichaam?
Cadmium, kwik, lood, arseen en tin zijn allemaal zware metalen. Het zijn natuurlijke elementen die in allerlei producten zitten zoals sieraden, kleurstoffen, kleding, nikkelen munten, haarspeldjes en kookgerei. Bij het branden van kaarsen en wierook komen ook zware metalen vrij. Het kan ook zo zijn dat zware metalen terecht zijn gekomen in je voedsel. Zo hechten metalen zich aan klei waardoor de vervuiling ook terecht komt in rivieren, oceanen en uiteindelijk in vissen. Ook nemen planten zware metalen op uit de bodem, de lucht en het water. Hierdoor krijgen dieren zware metalen binnen via hun water en voer. Vlees en andere dierlijke producten kunnen hierdoor ook zware metalen bevatten. Door allerlei maatregelen komen er steeds minder zware metalen in het milieu en in ons voedsel terecht. Zo is het nu verplicht om blikken van binnen te lakken, hierdoor komt tin niet meer in producten terecht die in blik verpakt zijn. Mocht een blik beschadigd zijn, eet de producten dan niet. Dan kan namelijk tin in het product terecht zijn gekomen. Ook worden we dagelijks via de lucht blootgesteld aan nikkel door uitlaatgassen van auto's, sigarettenrook en luchtvervuiling door fabrieken. De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten:
- Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. (Vis eten tijdens de zwangerschap is goed voor de ontwikkeling van de baby. Maar, eerder genoemde soorten kun je beter laten staan. Dit komt door de verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS. De volgende soorten kunnen zwangeren ook beter niet eten: makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen.)
- Veel van eerder genoemde vissoorten bevatten ook verhoogde gehaltes aan zware metalen, namelijk roofvissen zoals, zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling
- Orgaanvlees, vooral nieren en lever
- Groenten uit de vollegrond, zoals kool, wortelen, bladgroenten en knolgroenten
- Andere plantaardige producten uit de vollegrond, zoals aardappelen, peulvruchten en granen
- Rijst en andere rijstproducten
- Mineralensupplementen
Wat doen zware metalen in ons lichaam?
Zware metalen kunnen zich in je lichaam binden met cellen die eigenlijk ijzer en kalk moeten binden. Het ijzergehalte in het bloed wordt hierdoor lager en hierdoor een ijzertekort en/of botontkalking ontstaan. Hele kleine hoeveelheden zware metalen kunnen door je lichaam gefilterd en afgevoerd worden, maar dit kost wat meer tijd en energie dan bij andere onnodige voedingstoffen. Wanneer je te veel zware metalen binnenkrijgt, dan bouwt deze hoeveelheid zich op rond de lever. Afhankelijk van de exacte stof in kwestie kan dit nare gevolgen hebben. Bij een langdurig teveel aan arseen en cadmium gaat het risico op long- en huidkanker omhoog. Zware metalen kunnen in geval van hoge aanwezigheid je lever, hersenen en zenuwen beschadigen, ook kan het voor huidveroudering, hormoonveranderingen, misselijkheid, diarree en haaruitval zorgen.
Hoe help je je lichaam zware metalen op te ruimen?
Het eten van groenten ondersteunt de reinigende werking van de lever en kan dus helpen zware metalen beter en sneller af te voeren. Met name bittere groenten rijk aan zwavel (artisjok, rammenas, groene groenten) en kurkuma en citroen. Ook voedingsstoffen zoals vitamine C en selenium kunnen de reinigende werking van de lever ondersteunen. Krijg je via voeding niet genoeg van deze voedingstoffen binnen? Onderzoek dan of een supplement jou kan helpen de reinigende werking van de lever te ondersteunen. Ook silicium kan helpen zware metalen op te ruimen. Silicium wordt ook wel het plakmineraal genoemd. Het heeft de kracht om de opname van zware metalen zoals aluminium te blokkeren en bevordert de uitscheiding van aluminium. Lees meer over silicium.