Koken of niet koken? Hoe koken de voedingswaarde van sommige groenten kan verhogen

Koken of niet koken? Hoe koken de voedingswaarde van sommige groenten kan verhogen

Wij krijgen met regelmaat de vraag over de beste manier om groenten te bereiden om hun voedingswaarde te maximaliseren. Terwijl sommige mensen liever rauwe groenten eten vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen, beweren anderen dat koken de voedingswaarde van bepaalde groenten juist kan verhogen. In deze Beauty Read onderzoeken we de wetenschap achter het effect van koken op de voedingswaarde van groenten, welke groenten baat hebben bij koken, en de beste bereidingswijze om maximale voedingsstoffen te behouden.

 

De wetenschap achter koken en voedingsstofgehalte

Het koken van groenten kan het gehalte aan voedingsstoffen op verschillende manieren beïnvloeden. Ten eerste kan koken de taaie celwanden van groenten afbreken, waardoor de voedingsstoffen beter beschikbaar zijn voor opname. Ten tweede kan koken de antioxiderende werking van sommige groenten, zoals tomaten, vergroten doordat de celwanden worden afgebroken en er meer lycopeen vrijkomt. Koken kan echter ook bepaalde voedingsstoffen vernietigen, zoals in water oplosbare vitaminen zoals vitamine C, als de kookmethode niet zorgvuldig is. De sleutel is om de juiste balans te vinden tussen maximale beschikbaarheid van voedingsstoffen en minimaal verlies van voedingsstoffen.

 

Groenten die baat hebben bij koken

Hoewel rauwe groenten hun eigen voordelen hebben, zijn er ook groenten die baat hebben bij koken. Een voorbeeld daarvan is de tomaat, waarvan is aangetoond dat hij meer lycopeen bevat als hij wordt gekookt. Ook wortelen zijn een grote bron van bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, en koken kan de biologische beschikbaarheid van deze voedingsstof verhogen. Andere groenten die baat hebben bij koken zijn asperges, champignons en spinazie, omdat koken de taaie celwanden kan afbreken en de voedingsstoffen beter beschikbaar maakt.

 

Groenten die je beter rauw kunt eten

Hoewel koken gunstig kan zijn voor sommige groenten, zijn er ook groenten die het beste rauw gegeten kunnen worden om hun volledige voedingswaarde te behouden. Dit geldt vooral voor groenten met een hoog gehalte in water oplosbare vitaminen zoals vitamine C, die door hitte vernietigd kunnen worden. Voorbeelden van groenten die het beste rauw kunnen worden gegeten zijn broccoli, bloemkool en rode paprika's, die allemaal grote bronnen van vitamine C zijn. Andere groenten die het beste rauw kunnen worden gegeten zijn sla, komkommer en selderij, omdat ze hun volledige voedingswaarde behouden als ze rauw worden gegeten.

 

De beste methode om groenten te koken

Bij het koken van groenten kan de gebruikte methode een groot verschil maken in het gehalte aan voedingsstoffen. Door groenten te koken kunnen de in water oplosbare vitaminen 'weglekken' in het kookwater, dus kun je het beste een stoommethode gebruiken om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Roosteren is een andere goede optie, omdat het kan helpen om de natuurlijke suikers in de groenten te karamelliseren, waardoor ze zoeter en smaakvoller worden. Roerbakken is een andere geweldige methode, omdat het snel koken op hoge temperaturen mogelijk maakt, wat kan helpen om voedingsstoffen te behouden.

 

Kies voor variatie!

Kortom, koken kan het gehalte aan voedingsstoffen van sommige groenten verhogen door de harde celwanden af te breken en de voedingsstoffen beter beschikbaar te maken. Het is echter belangrijk op de gebruikte kookmethode te letten, omdat sommige methoden bepaalde voedingsstoffen kunnen vernietigen. De sleutel is de juiste balans te vinden tussen maximale beschikbaarheid van voedingsstoffen en minimaal verlies van voedingsstoffen. Door een mix van rauwe en gekookte groenten in je dieet op te nemen, kun je ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die groenten te bieden hebben.