Waarom zijn omega 3 vetzuren goed voor je huid?

omega 3 vetzuren voor je huid

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor een gezond lichaam. We weten dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en dat het eten tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Het is ook voor volwassenen nodig voor de normale hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Naast deze gezondheidseffecten is omega 3 ook een wondermiddel voor onze huid. Omega 3 vetzuren helpen je huid op verschillende manieren.

 

Omega 3 vetzuren tegen acne?

Heb je last van een onrustige huid? Dan heb je misschien wel een tekort aan omega 3 vetzuren. Ook kan het zo zijn dat je te veel omega 6 vetzuren binnenkrijgt. Tegenwoordig vind je eigenlijk te veel omega 6 in onze voeding, daar is niets mis mee, mits daar genoeg omega 3 tegenover staan. Je vind omega 6 in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, en ook in margarine, halvarine en braad- en bakvetten. En dus ook in chips, koekjes, gefrituurd eten en sausjes. Voor een gezond lichaam is het essentieel dat de inname van omega 3 en 6 vetzuren in balans zijn. Zorg dus dat je de inname van omega 3 vetzuren verhoogt en de inname va omega 6 vetzuren verlaagd. Omega 6 vetzuren hoef je eigenlijk helemaal niet uit voeding te halen. Dit vetzuur (linolzuur) is een essentieel vet, maar je lichaam kan het zelf aanmaken en je hoeft het dus niet uit de eerder genoemde (ongezonde) voeding te halen. Een tekort aan omega 3 vetzuren kan zorgen voor een onrustige huid, een te veel aan omega 6 vetzuren kan zorgen voor huidontstekingen. Zorgt dus voor een balans en ga huidontstekingen tegen.

 

De bron van omega 3 vetzuren

Je vindt omega 3 vetzuren zowel in vis als in een vegan bron: algen. Kies je voor vis dan moet je kiezen voor vette vis, zoals zalm, haring, tonijn, makreel, ansjovis en sardientjes. Kies je voor de plantaardige bron, dan kies je voor phytoplankton, chlorella of spirulina. Ook plantaardige voedingsmiddelen bevatten omega 3 vetzuren, bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, walnoten, cashewnoten. Echter bevatten deze plantaardige bronnen het omega 3 vetzuur ALA, welke in het lichaam nog omgezet moet worden naar EPA en DHA. Hierdoor moet je enorm veel van deze plantaardige bronnen innemen, om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Bij de reeds benoemde algensoorten is dit niet het geval, phytoplankton, chlorella en spirulina bevatten van nature EPA en DHA.

 

Wat doen omega 3 vetzuren allemaal voor je huid van binnenuit?

Zorgt er dus voor dat je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt en matig de inname van ALA (omega 6). Wanneer je voldoende omega 3 EPA en DHA binnenkrijgt kan dit voordelige effecten voor je huid hebben. Maar welke effecten kunnen omega 3 vetzuren hebben voor je huid?

 • Omega 3 kan huidveroudering tegengaan
 • Omega 3 maakt de hoornlaag zachter, dit resulteert in een zachtere, gladdere en meer soepele huid
 • Omega 3 bevordert de doorbloeding van de huid
 • Omega 3 kan helpen tegen cellulitis
 • Omega 3 zorgt voor een gehydrateerde huid, het gaat een droge huid tegen

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van omega 3?

Let op de dosering EPA en DHA van de capsule, olie of tablet. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor visolie, dan kan de dosering EPA en DHA erg verschillen. Zo kan het zo zijn dat een capsule voor 90% uit visolie bestaan en enkel 10% uit de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Ook is het belangrijk om de afkomst van de visolie te achterhalen. Je wilt geen rotzooi in je lijf, want je neemt het product juist voor de verzorging van binnenuit. Kies je voor een algensupplement, let ook dan op de dosering. Het verschilt per algensoort wat de dosering van de omega 3 vetzuren per dagdosering zijn.

 • Visolie EPA en DHA
  €19,99
  Bekijken
 • Meest volwaardige voedingsbron: Phytoplankton
  €34,95
  Bekijken