Alles over de huid: het grootste orgaan van jouw lichaam

huid grootste orgaan

Wist jij al dat jouw huid het grootste orgaan van jouw lichaam is? Het grootste en daarnaast ook het belangrijkste orgaan. Je huid is de beschermlaag voor alles aan de binnenkant. Je huid is je natuurlijke afweersysteem, een gezonde huid is belangrijk voor je algehele gezondheid.

 

Waarom is je huid zo belangrijk?

Allereerst natuurlijk omdat we zonder huid niet kunnen leven. De huid heeft verschillende belangrijke functies. Naast de functie dat onze huid een groot deel van ons uiterlijk bepaald, zorgt de huid er daarnaast ook voor dat we niet teveel water en zouten kwijt raken. Dat we een constante lichaamstemperatuur behouden, het heeft een zintuigfunctie en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Je huid bestaat uit drie lagen met elk zijn eigen kenmerken en functies. Lees hier meer over de verschillende huidlagen en zijn functies.

 

Wat is schadelijk voor je huid?

Je huid is heel sterk, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Het vermogen van de huid om te vernieuwen is bijna onrealistisch en dit proces wil je liever niet verstoren. Ondersteun je huid door dingen die schadelijk zijn zo veel mogelijk te vermijden. Er is een onderscheid tussen schadelijke dingen voor je huid van buitenaf en schadelijke invloeden voor je huid van binnenuit. Dan zijn er ook schadelijke factoren waar je zelf weinig invloed op hebt, zoals uitlaatgassen van auto's. Hier heb je voornamelijk last van wanneer je in de stad woont.

 

Voedingsmiddelen die slecht zijn voor je huid

Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden voor een gezonde en stralende huid?

  • Vermijd de inname van teveel suiker. Suiker is een grote boosdoener van een gezonde huid. Ten eerste verzwakt teveel suiker het immuunsysteem, waardoor je sneller acne kunt krijgen. Daarnaast breekt suiker collageen af in de huid, dit kan zorgen voor vroegtijdigere veroudering van je huid.
  • Niet biologische voeding kan schadelijk zijn voor je huid. Of beter gezegd, bij biologische voeding weet je bijna zeker dat het geen schadelijke stoffen bevat. Fruit, groeten, vlees en zuivel van niet biologische afkomst kan vol zitten met schadelijke stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, anti-schimmelmiddelen of hormonen. Deze kunnen in je systeem terecht komen en je huid irriteren. Biologische voeding bevat dit niet en het bevat doorgaans ook meer antioxidanten, wat de huid helpt mooi te houden en bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf.
  • Vermijd de inname van teveel zout. Net als suiker is te veel zout niet goed voor je huid. Het is daarom heel belangrijk om voorverpakte voedingsmiddelen, zoals sausmixen of ander pakjes en zakjes, te vermijden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker en zout. Teveel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk, wat het gehalte aan collageen in je lichaam verlaagt. Ook kan de inname van teveel zout leiden tot opgezette wallen en oogleden en het kan acne verergeren.
  • Gefrituurd eten met geoxideerde vetten kunnen vroegtijdige veroudering van je huid veroorzaken. Helaas, de volgende keer denk je nog wel een tweede keer na wanneer je de frituur aanslingert. Je lichaam heeft namelijk moeite deze geoxideerde vetten te verwerken, waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Dit vermindert zowel de aanmaak van collageen, als de aanmaak van elastine. Oké, je hoeft de gefrituurde hapjes echt niet altijd te laten staan. Maar eet het niet te vaak, zorg dat je systeem de tijd heeft om te herstellen.

Interne factoren die de huid beïnvloeden

Interne factoren die de huid beïnvloeden, zijn veelal factoren waar jij niet veel invloed op hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan erfelijkheid, hormonen en specifieke ziekten, zoals diabetes.

  • Helaas speelt erfelijk ook een grote rol, of niet 'helaas' natuurlijk wanneer je het goed getroffen hebt met jouw genen. Erfelijkheid bepaalt namelijk het huidtype, dus of je een droge, vette of gemengde huid hebt. Daarnaast bepaald erfelijk ook voor deel biologische huidveroudering. Wat we absoluut niet kunnen verwarren met vroegtijdige huidveroudering, dat door externe factoren veroorzaakt wordt en dus kan worden beïnvloed.
  • Hormonen kunnen een aanzienlijk effect op de huid hebben. Tijdens de pubertijd kan het acne veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonen de producten van melanine en een vorm van hyperpigmentatie stimuleren. En, het vrouwelijk oestrogeenniveau neemt af als onderdeel van het verouderingsproces. Oestrogeen is belangrijk voor de vochtbalans van de huid en bij afname gaat de huid dus achteruit.
  • Verschillende soorten huidziekten kunnen de huid erg aantasten. Wil je de huid extra ondersteunen, dan is extra en de juiste huidverzorging aan te raden.

Externe factoren die slecht zijn voor je huid

Ook zijn er een tal aan externe factoren die een gezonde huid niet ten goede komen. Aan deze factoren kun je vaak iets doen of kun je je huid voor beschermen. Doe hiervoor zeker je best, je hebt maar één huidje. Bij externe factoren waarvoor wij onze huid in de meeste gevallen kunnen beschermen, moet je denken aan:

  • UV-straling
  • Temperatuur
  • Voeding, agressieve producten
  • Je huid te vaak wassen
  • Roken
  • Het drinken van alcohol
  • Slecht slapen
  • Niet bewegen
  • Teveel spanning en stress

Hoe kun jij je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf?

Bovenstaande factoren en het wel of niet nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, heb je bijna allemaal zelf in de hand. Mits je een van deze natuurlijk niet kunt uitvoeren door ziekte. Ontdek hoe belangrijk het is om voor je lichaam te zorgen van binnenuit.