Waarom is silicium goed voor je huid?

Waarom is silicium goed voor je huid? beautysups

Silicium, ook bekend als silica of kiezelzuur, is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van een gezonde huid. Het is een belangrijk bestanddeel van collageen, het eiwit dat de huid haar stevigheid en elasticiteit geeft. Silicium ondersteunt ook de natuurlijke barrièrefunctie van de huid en helpt je huid te beschermen tegen beschadiging en uitdroging. Silicium brengt ook grote voordelen voor je haar, maar in deze Beauty Read gaan wij het hebben over de voordelen voor je huid.

 

Wat is silicium?

Laten we eerst even terug naar de basis. Wat is silicium eigenlijk en wat doet het voor het lichaam? In deze video legt Helena van Voeding Maakt Je Beter jou uit wat collageen is en wat het doet in jouw lichaam. Hierdoor wordt het waarschijnlijk ook duidelijker 'Waarom silicium goed is voor jouw huid en haar'. 

 

 

Wat zijn de voordelen van silicium voor de gezondheid van de huid?

Silicium is essentieel voor de productie van collageen, een onmisbaar onderdeel van de huidstructuur. Collageen biedt steun en elasticiteit en helpt verzakkingen en rimpels te voorkomen. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam van nature minder collageen, wat kan leiden tot een dunner wordende en verslapte huid. Door het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om collageen te produceren, kun je een gezonde, jeugdig ogende huid behouden. Silicium speelt ook een rol in de natuurlijke barrièrefunctie van de huid. Deze functie is belangrijk om vochtverlies te voorkomen en de huid te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling of UV-straling. Door de barrièrefunctie van de huid te ondersteunen, helpt silicium de huid gehydrateerd en gezond te houden.

 

Wat zijn de voedingsbronnen van silicium?

Silicium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder volle granen, bladgroenten en bepaalde vruchten en groenten. Haver, bruine rijst en gerst zijn allemaal goede bronnen van silicium, net als komkommers, paprika's en bananen. Heermoes, een plant die rijk is aan silicium, is ook verkrijgbaar als thee. Silicium is een mineraal dat van nature voorkomt in bodem en gesteente, en het is een essentiële voedingsstof voor veel planten. Moderne landbouwpraktijken hebben echter geleid tot een uitputting van silicium in de bodem, wat op zijn beurt resulteert in lagere niveaus van dit mineraal in ons voedsel. Intensieve landbouwmethoden, het gebruik van kunstmest en de uitputting van de bovengrond door erosie zijn allemaal factoren die bijdragen tot de daling van het siliciumgehalte. Daarnaast kan de verwerking en zuivering van voedsel het siliciumgehalte verder verlagen, omdat dit mineraal vaak samen met andere voedingsstoffen wordt verwijderd tijdens deze processen. Daardoor krijgen veel mensen misschien niet genoeg silicium in hun voeding, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun algemene gezondheid en huid.

 

Hoe neem je silicium op in je huidverzorgingsroutine?

Siliciumsupplementen worden steeds populairder, omdat mensen manieren zoeken om hun inname van dit essentiële mineraal te verhogen. Siliciumsupplementen zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van een drankje, capsule of een tablet, en kunnen oraal worden ingenomen. Enkele mogelijke voordelen van siliciumsupplementen zijn een betere gezondheid van de huid, sterkere botten en tanden, en een betere groei van nagels en haar. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle silicium supplementen gelijk zijn, en de kwaliteit en werkzaamheid van deze supplementen kan variëren. Het is belangrijk om een hoogwaardig supplement te kiezen en de aanbevolen doseringsinstructies zorgvuldig op te volgen. Kies bijvoorbeeld voor het organisch silicium van Mattisson voor de meest effectieve opname en goede kwaliteit. Gebruik je medicijnen? Dan is het een goed idee om jouw arts te raadplegen voordat u siliciumsupplementen toevoegt aan je routine.

 • Silicium (500ml)
  €16,95
  Bekijken
 • Silicium (1000ml)
  €19,95
  Bekijken
 • Huid & Haar - Krachtig duo (silicium & vis collageen)
  €34,50
  Bekijken