Spring is in the air: bereid je huid voor op de zon

Spring is in the air: bereid je huid voor op de zon

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Hoera, het is voorjaar! Als ik nu naar buiten kijk, lijkt het er in eerste instantie nog niet helemaal op, maar de tekenen zijn onmiskenbaar en rokjesdag is in zicht. De zomertijd is ingegaan, dus de dagen worden langer en ‘s morgensvroeg horen we de vogels fluiten. Ook de struiken en bloemen lopen uit, hallo hazelaar en hallo hooikoorts!

Snakken naar zonlicht

De tijd voor intensievere peelings is geweest, want het professionele peelingseizoen is voorbij. Natuurlijk houd ik een schuin oogje op de weersvoorspellingen, maar als de zon dan gaat schijnen heeft deze al best wel veel kracht en dan wil ik niet dat de huid daar te kwetsbaar voor is. De meningen hierover zijn wel verdeeld, maar zeker die eerste zonnestralen zijn voor ons echt onweerstaanbaar. Vooral na zulke lange maanden van grijs en nat weer snakken we naar de zon. Ik durf er niet voor in te staan dat de klanten zich niet toch een beetje laten meeslepen en net iets minder zonbescherming gebruiken als ze zouden moeten. Of misschien ineens overvallen worden door een zonnetje tijdens een dagje weg en dan met de “gebakken” pigment problemen komen te zitten.

 

Opbouwend effect

Peelen heeft veel voordelen voor de huid zoals ik al in een eerder blog geschreven heb.  Je kan heel mild peelen tot heel intensief en met chemische peelings (amandelzuur, fruitzuur, salicylzuur). Maar ook mechanische peelings, waarbij een vervelproces op gang komt doen wonderen voor de poriestructuur, de gelaatskleur en kleine littekentjes en huidverkleuringen. Vele huidcoaches werken naast hannah ook met de producten van Juliette Armand die o.a. een peeling van gemalen zoetwatersponzen heeft. Dit is een mechanische peeling die zelfs nog intensiever kan worden door na de peeling nog met 20% fruitgel na te behandelen. Indien de huid dan 5 dagen niet met vocht in aanraking komt zien we een vervelproces op gang komen. Net een slang die zijn huid verliest. Dit geeft dan de beschreven effecten aan de oppervlakte, maar ook in de diepte krijgt de huid een signaal dat ze aan het werk moet dus de celdeling wordt verhoogt en bindweefsel wordt aangemaakt. Super intensief en super werkzaam. De winter is de tijd om deze peeling uit te voeren en kan ook wat vaker herhaald worden voor een opbouwend effect.

Voorbereiden op de zon

Dus deze laatste peelings zijn afgelopen maand uitgevoerd en we ronden dit seizoen af om de huid langzamerhand weer een beetje hoornlaag te laten opbouwen. Vanaf mei gaat dit dan ineens hard, want dan wordt de UVB-straling een stuk krachtiger. Dan gaat de huid zich serieus verdikken om DNA-schade in de diepere huidlagen te voorkomen. Zo nu en dan een milde peeling is prima, maar laat je de huid zijn natuurlijke koers varen dan zal die daar het beste op gedijen. Accent op de komende maanden is dus voorbereiden op de zon. Meer zon geeft meer vorming van vrije radicalen die het verouderingsproces negatief kunnen beïnvloeden, dus antioxidanten in je huidverzorging. En denk ook aan voeding met veel antioxidanten, om ook van binnenuit te beschermen tegen huidverbranding.

Huidverbeterende crème vol antioxidanten

De crème die ik dus de komende tijd veel ga inzetten is de Equalizer. Deze huidverbeterende crème zit boordevol sterke antioxidanten zoals astaxanthine en bakuchiol en ingrediënten zoals bicowhite, zoethout, vitamine C en kurkuma om hyperpigmentatie te voorkomen en af te breken. Verder ga ik de peelings in de behandelingen vervangen door meer uitgebreide bindweefselmassages en pak ik ook de hannah Rimpel Reductie Therapie erbij.  En als het dan zover is en het zonnetje zich echt laat zien, springen we een gat in de lucht en weet ik zeker dat het voorjaar is begonnen!