Maak de (huid)balans op

Maak de (huid)balans op bij een onzuivere huid

Nu de zomer zo langzamerhand ten einde loopt en de meeste mensen weer aan het werk zijn, wordt het tijd om de huidbalans op te maken. Als onze huid wordt blootgesteld aan de zon wordt de hoornlaag dikker. Wat een goede zaak is voor de bescherming, maar minder goed is voor het huidbeeld. De poriën worden wat grover en de kleur ziet minder fris. Niet dat het echt opvalt, want je kijkt in eerste instantie niet verder dan dat mooie zon gekuste kleurtje. Maar als de celdeling doorgaat, zie je dat een paar weken na thuiskomst toch het kleurtje begint te vervagen en dat je mooie gouden velletje begint af te bladderen. Misschien ben je ook wel eens een keertje verbrand? Dan zal je dat schilferen al wel eerder hebben zien gebeuren. Ook niet echt bevorderlijk voor een mooi plaatje overigens.

 

Wordt jouw huid beter op vakantie?

Wat ook gepaard gaat met een dikkere hoornlaag is dat de talg er wat minder makkelijk uit kan. Mensen die onzuiverheden hebben of zelfs acne zien vaak dat het hun huid op vakantie beter wordt. Zo zijn er minder ontstekingen. Al groeien de onderhuidse talgpropjes, die de ontstekingen wórden, ongemerkt wel aan. Door de ontstekingsremmende werking van de zon blijft de volgende fase (de ontstekingsfase) vaak nog even weg. Pas na thuiskomst en met het oppikken van de normale dagelijkse bezigheden kan dat ineens veranderen en wordt het juist erger.

 

Wat te doen bij een onzuivere huid?

Mensen die zichzelf hierin herkennen, kunnen het beste hun huid vlak voor de vakantie goed laten uit reinigen en alle talgpropjes (de zogenoemde whiteheads) laten weghalen en dit direct na de vakantie nog eens laten doen. Dan ben je het ergste wel voor. Wanneer je een onzuivere huid hebt, gebruik bij warm weer ook geen producten met een hele volle structuur. Een lichte crème zoals de Overnight Cream is in deze tijd ideaal. Door de gefermenteerde ingrediënten die als een probiotica voor de huid werken, kan je deze crème -overigens ook als het geen warm weer is- prima in je badkamer laten staan. Echter ook zonder acne krijgen veel mensen meer ontstekingen na de vakantie en soms ook tijdens de vakantie, ondanks het zonlicht. Dan kun je nog een tandje extra bijzetten door het Pro Active Mask in te zetten. Dit masker vormt een setje met de Overnight Cream met overlappende ingrediënten, zodat de werking nog versterkt wordt. Daarnaast werkt de Pro Active Mask kalmerend en vermindert de roodheid in de huid. Ook niet verkeerd na een dagje in de buitenlucht.

hannah huidverzorging na de zomer

Vanaf wanneer kun je verantwoord peelen?

Het is nog geen tijd voor de grote najaarsbehandelingen waarin we kunnen gaan peelen en eventueel met hyperpigmentatie aan de slag kunnen. Dat is pas zo half oktober de tijd ervoor, al ligt dat natuurlijk ook geheel aan de weersomstandigheden. Want wanneer je naar buiten kijkt, lijkt de zomer wel over. Of zouden we toch nog een mooie nazomer krijgen? Anyway, het echte “peelingwerk” gebeurt pas in de herfstperiode.

Al is een milde peeling vanaf nu zo'n 1 keer per week prima om te doen. Van een een enzymatische peeling knap je al enorm van op. Of denk aan het Primum Elixer, deze kan ook al ingezet worden. Deze gel met hoog gedoseerde amandelzuur heeft ook een mild peelende werking en verfijnt de structuur van de huid. Komt er nog een echt warme zomer dag aan? Smeer dan nog wel een extra laagje van je SPF. Verder zorgt veel zon voor veel verdamping van vocht. Daardoor is er aan de oppervlakte de huid vaak wat meer craquelé zichtbaar. Dus na de peeling even goed hydrateren en voeden. Check mijn vorige blogs voor tips! Binnen mijn werk gebruik ik daar veelal de producten uit de Red Line voor. Ik adviseer bij droogtelijntjes de 4YOUth. Deze crème met Argireline helpt meteen de fijne lijntjes te verzachten. Daar onderhoud je je huid mee tot het tijd is voor de volgende stap. En daar héb ik toch zin in!