Het huidmicrobioom… you are never alone!

hannah-huid-microbioom

Enkele weken geleden heb ik samen met 100 huidcoaches een prachtige dag beleefd tijdens het hannah “Van Huid Uit” event. Daar trapten we af met een lezing van dermatoloog Thomas Rustemeyer van het UMC Amsterdam over het huidmicrobioom. Dit is zo’n interessant onderwerp dat ik het daar graag in dit blog over wil hebben.

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.

 

Micro-organismen op de huid

Voor veel mensen zal het niet nieuw zijn dat we veel micro-organismen bij ons dragen. We bestaan zelfs meer uit micro-organismen dan uit cellen. Zo’n twee tot drie kilo van ons gewicht wordt veroorzaakt door deze kleine beestjes. Er zijn veel verschillende soorten en een flink aantal daarvan bevinden zich op de huid. Denk hierbij aan ongeveer 10 biljoen! Op verschillende plekken van ons lichaam vind je ook andere soorten microben. Op een gebied van je huid dat vet(ter) is, vind je andere soorten dan op de droge of vochtige gebieden. Dat is zoals het hoort en de populatie houdt zichzelf zo’n beetje in stand. Op het moment dat we de natuurlijke omstandigheden van deze verschillende huidgebieden gaan veranderen, kan het echter mis gaan.

 

Houd microben tevreden

Zo zijn je handpalmen in basis droge gebieden. Echter op het moment dat je vaak en langdurig latex of nitriel handschoenen aan hebt, zoals in de zorg, zorgt dit voor een meer vochtige omgeving. Hier voelen andere soorten microben zich thuis dan degene die van de oorspronkelijke droge omgeving houden. Dit zou dan bijvoorbeeld handeczeem letterlijk in de hand kunnen werken. Ook kunnen mensen met een onzuivere huid door consequent de huid van de wat meer vette zones droger te willen maken de van nature aanwezige microben verjagen en juist degene die de problemen verergeren een uitnodiging te sturen.

 

Goede en kwade micro-organismen: het verschil

Er is dus onderscheid tussen de goede en de kwade micro-organismen. Waar staphylococcus en streptococcus liever niet teveel aanwezig mogen zijn, vinden we het prima als de s.epidermidis ons bevolkt. Want deze beschermt juist tegen de slechtere. Een goed hulpmiddel daarbij is het zuur houden van onze huid. De onwelkome microben houden namelijk niet van een zure omgeving. Nu zijn er gelukkig veel mooie werkstoffen die onze huid wat zuurder maken. Voorbeelden te over, want denk aan melkzuur, amandelzuur of glycolzuur. Als dit in een lotion of in een crème is verwerkt, behoeden we onze huid voor overbevolking van de vervelender soorten. Bij huidproblemen zoals acne, eczeem, rosacea en psoriasis is er vaker sprake van een wat basischer huidoppervlak. Producten die deze wat zuurder maken en daardoor de bacteriën uitschakelen die het huidprobleem veroorzaken dan wel verergeren is dan echt een must. Ook de gezonde huid heeft baat bij een zuurdere huid, deze veroudert dan namelijk minder snel.

 

Hoe hannah jou kan helpen

Nu heeft iedere hannah huidcoach een bijzondere tool in huis. Met onze Skin Analyzers kunnen we naast het vocht- en vetgehalte ook de pH-waarde, dus de zuurgraad, van de huid meten. Ik werk er al vele jaren mee en het is een bijzonder verhelderend hulpmiddel. De pH van de huid fluctueert altijd een beetje. De leeftijd, de seizoenen, het weer, je leefpatroon, je omgeving is allemaal van invloed. Maar door iedere behandeling de zuurgraad te meten kunnen we na verloop van tijd een lijn ontdekken in de pH en deze wat meer gaan beïnvloeden. Het is dus belangrijk om alkalische cleansers zoals zeep te vermijden en bij voorkeur een milde neutrale cleanser, liefst een die hydrofiel dus met water vermengbaar is, te gebruiken die onze pH intact houdt. Daarnaast kunnen degenen met een wat basischer huid actief de pH gaan verlagen met lotion zoals de Prepare Potion, een peeling zoals Primum Elixer op basis van amandelzuur of een actief masker en nachtcrème waar Lactobacillus aan is toegevoegd wat als een probiotica voor je huid werkt.

Let wel op dat je maathoudt. Niet ieder product wat je gebruikt, hoeft een vorm van zuur te bevatten. Als een beetje helpt, wil dat niet zeggen dat meer altijd beter is. Houd ook rekening met zonlicht in die tijd van het jaar of met de vakanties. Wil je precies je pH-waarde weten en hoe die verandert gedurende de seizoenen? Bezoek eens huidcoach bij jou in de buurt en laat je adviseren over hoe je jouw beestjes zo gelukkig mogelijk houdt, want je bent nooit alleen!