Alles wat je moet weten over selenium en meer

alles over selenium

Leer alles over selenium, een mineraal welke van levensbelang is en helpt bij het jeugdig houden van de huid. Waarom is selenium goed voor je en waarom mag je niet te veel selenium binnenkrijgen? Leer het in dit artikel en ontdek een recept voor je dagelijkse portie selenium.

  

Wat is selenium en waar is het goed voor?

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een spoorelement. Het zit in de lever en de belangrijkste eigenschap is het vernietigen of remmen van vrije radicalen, het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Daarnaast zorgt selenium ervoor dat zware metalen die in je lichaam terecht komen, minder giftig zijn. Ook is selenium belangrijk voor de goede werking van de schildklier.

 

Waarom is selenium goed voor je huid?

Selenium is een antioxidant, dat betekent dat het onze huid beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Tegen schadelijke invloeden. De belangrijkste eigenschap is het vernietigen of remmen van vrije radicalen, waardoor deze geen schade kunnen aanbrengen aan de huid. Je hebt niet veel selenium nodig, en een overschot kan zelfs schadelijk zijn, maar selenium is voor ons lichaam wel essentieel.

 

Waarin vind je selenium van nature?

Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Bovenaan het lijstje met voedingsmiddelen met de meeste selenium vind je paranoten. We vinden paranoten voornamelijk terug in notenmixen en voor de meeste mensen is dit een van de minst geliefde noten vanwege de nogal aardse smaak. De paranoot komt oorspronkelijk uit Brazilië, vandaar de andere benaming voor paranoot: Brazil nut. Botanisch gezien zijn paranoten trouwens geen noten, maar zaden. Ook inktvis, tong, tonijn en chiazaad zijn een bron van selenium. 

 

Welke dosering selenium is aan te raden per dag?

Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende selenium binnen wanneer je gezond en gevarieerd eet. De hoeveelheid selenium die wordt aangeraden, moet je niet zien als streefwaarde. Het geef wel een richting aan hoeveel je nodig hebt. Er is namelijk weinig onderzoek beschikbaar en bij gezonde mensen die voldoende eten komen selenium-tekorten niet voor. Voor vrouwen en mannen boven de 18 jaar wordt 70 mcg selenium per dag aangeraden. Bij zwangere vrouwen blijft deze hoeveelheid hetzelfde, maar bij vrouwen die borstvoeding geven is dit 60 mcg per dag. Te hoge inname van selenium kan negatieve gezondheidseffecten hebben, daarom is er ook een bovengrens vastgesteld voor selenium. Voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar is deze aanvaardbare bovengrens selenium 300 mcg per dag. 

 

Supplementen met selenium

Op Beautysups vind je een aantal supplementen met selenium, omdat een van de eigenschappen het beschermen van de huid voor schadelijke invloeden van buitenaf is. Een van deze supplementen is de Master Formula van NoordCode, met 150 mcg selenium per dagdosering. Deze formule levert 45 vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren en andere nuttige stoffen. Allemaal in effectieve vormen en zinvolle doseringen. Het is de basisondersteuning voor je dagelijkse portie energie, mentale & cognitieve functie, immuunsysteem, botten, tanden & bindweefsel, en draagt bij aan een mooie huid, haar en nagels. Ook het haarsupplement van Skin for Skin bevat selenium, 55 mcg per dagdosering. Daarnaast bevat het viscollageen, biotine, zink en koper. Allemaal voor de verzorging van je lichaam en vooral je haar, van binnenuit.

Een recept met selenium

Geniet van onze overheerlijke en gezonde bonbons met dadels en paranoten. Paranoten zijn een bron van selenium, het bevat een hoger gehalte selenium dan ieder andere nootsoort. Zorg dus dat je niet te veel van deze bonbons eet, al is het lastig om ze te laten liggen! Klik hieronder op het recept en geniet.