Wat zijn Probiotica en Prebiotica en waarom zijn ze belangrijk voor een gezonde huid?

Wat zijn Probiotica en Prebiotica en waarom zijn ze belangrijk voor een gezonde huid?

1. Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die gunstig zijn voor de gezondheid van je lichaam. Deze 'goede' bacteriën kunnen op verschillende manieren een positieve invloed hebben op je welzijn. Ze worden vaak geassocieerd met de gezondheid van de darmen, maar hun voordelen reiken verder dan dat.

2. Hoe werken probiotica?

Probiotica werken door het bevorderen van een gezonde balans van micro-organismen in je darmen. Ze kunnen helpen bij de spijsvertering, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen en het onderdrukken van schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot een versterkt immuunsysteem en algemeen welzijn.

3. Waarom heeft je huid probiotica nodig?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en fungeert als een barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Probiotica spelen een cruciale rol bij het handhaven van de gezondheid van de huid door bij te dragen aan de algehele balans van microben op het huidoppervlak.

4. De rol van probiotica in huidgezondheid

Probiotica hebben aantoonbare voordelen als het gaat om huidverjonging. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de collageenproductie en het herstellen van beschadigde huidcellen. Dit draagt bij aan een jeugdige uitstraling en kan tekenen van veroudering verminderen.

5. Probiotica en huidproblemen

Naast hun rol in huidverjonging, kunnen probiotica ook nuttig zijn bij de behandeling van bepaalde huidproblemen. Onderzoeken suggereren dat probiotica kunnen helpen bij het verminderen van acne, eczeem en andere inflammatoire aandoeningen.

6. Een verstoorde zuurgraad

Voor een optimaal functionerend lichaam is het van belang om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels, enzymen en aminozuren. Ons lichaam streeft voortdurend naar het handhaven van de juiste zuurgraad. Verschillende factoren, zoals roken, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting en voeding met veel suiker, frisdrank, alcohol en koffie, kunnen echter afvalstoffen in ons systeem brengen en de zuurgraad verstoren.

Maar hoe kun je je lichaam ondersteunen bij het herstellen van deze verstoorde zuurgraad? Dat is waar prebiotica om de hoek komen kijken.

7. Prebiotica: De onmisbare bouwstenen voor een gezonde darmflora

Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei en activiteit van probiotica bevorderen. In feite fungeren ze als de onmisbare bouwstenen voor een gezonde darmflora. Waar probiotica de gunstige bacteriën zijn, zijn prebiotica de voedingsbronnen die deze bacteriën nodig hebben om te gedijen. Denk aan prebiotica als de perfecte voeding voor de goede bacteriën in je darmen.

Hier een rijtje voedingsmiddelen met prebiotica voor op je boodschappenlijstje:

 • Inuline: Te vinden in onder andere knoflook, ui, prei, banaan en artisjok.
 • FOS (fructo-oligosacchariden): Aanwezig in bijvoorbeeld banaan, ui, knoflook, asperges, prei, chicoreiwortel en tarwe.
 • GOS (galacto-oligosacchariden): Gevonden in peulvruchten, bonen, linzen en bepaalde granen.
 • Pectine: Aanwezig in bijvoorbeeld appels, peren en citrusvruchten.
 • Resistent zetmeel: Te vinden in onrijpe bananen, aardappelen, rijst en bonen.
 • Voedingsvezels: Zitten in groenten, fruit, volle granen, noten en zaden.

Door een divers dieet met een breed scala aan groenten, fruit en volle granen te consumeren, kun je de inname van prebiotica verhogen en daarmee de gezondheid van je darmmicrobioom ondersteunen.

8. De synergie tussen probiotica en prebiotica: voedingsstoffen voor een stralende huid

Om de verstoorde zuurgraad te herstellen, is het cruciaal om voedingsmiddelen zoals hierboven genoemd op te nemen in je dieet. Ze fungeren niet alleen als prebiotica, maar bevatten ook essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid. De synergie tussen probiotica en prebiotica speelt hierbij een sleutelrol, waarbij probiotica de gunstige bacteriën in je darmen stimuleren en prebiotica als voeding dienen voor deze bacteriën.

Conclusie

Door bewust te kiezen voor een dieet rijk aan zowel probiotica als prebiotica, kun je niet alleen de gezondheid van je darmen verbeteren maar ook bijdragen aan een gezonde zuurgraad in je lichaam. Dit heeft op zijn beurt positieve effecten op je huidgezondheid, waardoor je streven naar een stralende en jeugdige huid wordt ondersteund.


Note: In ons hedendaagse voedingspatroon hebben we soms tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Het integreren van probiotica en prebiotica in je dagelijkse routine via voedingssupplementen, kan een waardevolle stap zijn naar een betere huidgezondheid.

 • Mattisson AlkaGreens Biologisch (poeder)
  €29,95
  Bekijken