Wat is hormonale acne en wat kun je eraan doen?

Wat is hormonale acne en wat kun je eraan doen?

Dit artikel is geschreven door Monica Uijterlinde, Orthomoleculair hormoontherapeut en oprichter van Happyhormoons.nl

Hormonale acne is een huidaandoening waarbij je last kunt hebben van onder meer puistjes, mee-eters en/of onderhuidse ontstekingen. Bij hormonale acne wordt dit veroorzaakt door je hormonen. Je herkent hormonale acne vaak doordat de puistjes en ontstekingen zich bevinden op de kin en rond je kaaklijn. We denken vaak aan pubers die acne krijgen maar ook volwassenen kunnen hiermee kampen. Dan kun je denken aan tijdens of na een zwangerschap, menstruatiecyclus en de menopauze.

Wat is dan de rol van hormonen bij acne?

Hormonen zijn de boodschappers van ons systeem en deze spelen een cruciale rol bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties, waaronder ook de talg productie. Onderstaande hormonen kunnen hier een aandeel in hebben.

 

Testosteron

Als er een toename is van het mannelijke hormoon testosteron dan zorgt dit voor een verhoogde aanmaak van talgproductie. En teveel talg kan ervoor zorgen dat een talgklier verstopt raakt en dat je puistjes krijgt.

 

Oestrogeen

Naarmate we ouder worden gaat ons oestrogeen dalen. Als oestrogeen daalt is er meer ruimte voor testosteronaanmaak en het gevolg kan dus zijn hormonale acne.

 

Cortisol

Als er veel stress in het lichaam aanwezig is stijgt het cortisolgehalte. Een hoge cortisolwaarde zorgt ook voor een verhoogde talgproductie. Ook is het zo dat als dit hormoon langdurig te hoog is het zorgt voor huidveroudering (hallo lijntjes en rimpels).

Als orthomoleculair hormoontherapeut geef ik bij hormonale acne advies op verschillende gebieden


Voeding

Beperk voedsel waar veel van het ontstekingsbevorderende Omega 6 vetzuur in zit. Denk aan zonnebloemolie dit wordt in zoveel producten gebruikt en vaak ook nog aangeduid als gezond ☹. Bij acne zie je vaak een te hoog Omega 6 vetzuur ten opzichte van Omega 3 vetzuren. Let dus op de inname van Omega 6 en voeg meer vette vis toe aan je voeding voor de Omega 3.


Beperk suiker/snelle koolhydraten (voedsel met hoge glycemische index). Deze veroorzaken namelijk pieken in je bloedsuikerspiegel, en dus meer insuline aanmaak. En als insuline in het lichaam te vaak stijgt kan het de productie van het hormoon testosteron stimuleren.


Kijk naar voedselintoleranties/gevoeligheden, als iemand veel zuivel eet en of drinkt kan dit wel degelijk ontstekingsreacties uitlokken. Advies is dus altijd om dit te beperken en kijken wat het voor je doet.


Houd je aan 3 max 4 eetmomenten per dag. Na elke maaltijd treedt er een zogenaamde postprandiale ontstekingsreactie op. Alles wat we eten is lichaamsvreemd en wordt in ons lichaam omgezet in lichaamseigen waarbij een immunologische reactie optreedt. Minder vaak eten heeft dus een voordeel, ook wat betreft de aanmaak van vrije radicalen.

 

Darmen

Zorg voor optimale darmgezondheid, dit kan namelijk ook een grote boosdoener zijn van de acne. Als er een disbalans is in de darmen levert dit ook weer stress op in het lichaam en dit heeft dan dus weer effect op je hormonen.

Daarom is het goed om aan je voedingspatroon meer levende bacteriën toe te voegen. Dit zit bijvoorbeeld in Kefir en in zuurkool. Eens in de zoveel tijd is het goed je darmen wat meer goede bacteriën te geven door een pre- en probiotica supplement in te nemen. Vermijd voedingsmiddelen waar je darmen niet goed op reageren.

 

Supplementenadvies

Een omega 3 supplement om de balans tussen Omega 3 en Omega 6 optimaal te krijgen. Omega 6 zet ontstekingen aan en Omega 3 moet dit weer uitzetten (denk aan het brandje blussen). Helaas krijgen wij in ons huidige voedingspatroon te weinig Omega 3 binnen waardoor de ontsteking niet goed uitgezet kan worden. Acne is een ontsteking dus super belangrijk om wat te doen aan de Omega 3 inname. Bijvoorbeeld met deze hooggedoseerde Omega 3 capsules.

Een compleet supplement met o.a. vitamine A, B11, B12, Pre- Probiotica, spijsverteringsenzymen, antioxidanten. 

Een Collageen supplement kan bij ontstekingen de huid van binnenuit weer opbouwen. Het zorgt voor een stralende huid en vermindert rimpelvorming.

 • Swisse Beauty Visolie (capsules)
  €19,99
  Bekijken
 • Mattisson AlkaGreens Biologisch (poeder)
  €29,95
  Bekijken
 • Beautysups pure marine collageen peptiden
  €32,95
  Bekijken

Wat kun je doen qua leefstijlaanpassingen bij een behandeling van hormonale acne?


Allereerst is stress reductie enorm belangrijk

Dit kun je doen door je spijsvertering zoveel mogelijk rust te geven door je te houden aan de 3 tot maximaal 4 eetmomenten per dag. Bewegen voor je ontbijt, denk dan aan een wandeling. Het verhoogt de gevoeligheid voor insuline en verlaagt dus de insuline resistentie. En een pluspunt is dat je hormonen heel blij worden van starten met daglicht in de ogen.

 

Overdrijf niet met krachttraining

Dit kan er namelijk voor zorgen dat er meer stresshormoon wordt aangemaakt. En bij krachttraining wordt er natuurlijk ook meer testosteron aangemaakt. Zorg er voor dat je dit afwisselt met lekker veel buiten wandelen, een yoga les, of zwemmen.

 

Cosmetica en huidverzorging, maak gebruik van hormoonproof producten

Wat ik vaak zie is dat cliënten juist het gezicht vol smeren met foundation om de boel te camoufleren. Dit bevat vaak chemicaliën die de hormoonbalans verstoren en dus de acne alleen maar erger maken. Check de ingrediëntenlijst op ftalaten, parabenen en bepaalde chemische geurstoffen. In hormoonproof producten worden deze stoffen vermeden.

Dokter Hauschka, Lois Lee, en Nourished vind ik fijne hormoonproof merken. Dit geldt ook voor het reinigen van het gezicht. Dat wordt vaak gedaan met agressieve producten die juist de huid kunnen irriteren en ontstekingen weer kunnen verergeren.

 

Zorg voor voldoende hydratatie

Drink genoeg water om je huid gehydrateerd te houden en om afvalstoffen weg te spoelen.

 

Waarom is de individuele aanpak zo belangrijk bij een behandeling van hormonale acne?

Ieder lichaam is anders, ieder lichaam reageert anders op voeding, elke levensfase vergt een andere aanpak. En bij iedereen kan de reden van acne dus door iets anders getriggerd worden. En door een uitgebreide anamnese af te nemen maak ik een persoonlijk behandelplan voor mijn cliënten.


Mocht je hier meer over willen weten, plan dan een vrijblijvende kennismaking in bij Happyhormoons.nl waar jij je vragen kunt stellen en zodat ik jou kan helpen om van die vervelende hormonale acne af te komen.