Wat is ashwagandha en waarom is het zo goed voor je?

Wat is ashwagandha en waarom is het zo goed voor je?

Je hoort steeds meer over ashwagandha, terwijl er ook mensen zijn die het al jaren gebruiken. Waarom is deze superfood ineens zo populair en wat kan het voor jou doen?

 

Waarom horen we steeds vaker over ashwagandha

Ashwagandha is een superfood dat al jarenlang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Waarom hoor jij nu pas over ashwagandha? Dat komt waarschijnlijk doordat jij zelf meer met bewuste voeding en superfoods bezig bent. Je bent niet alleen, want (gelukkig) zijn steeds meer mensen bezig met bewuste voeding en bewust(er) leven. Wanneer je je namelijk verdiept in gezonde voeding, kruiden en superfoods, dan komt ashwagandha vast en zeker naar boven. Het kan ook zo zijn dat je informeert naar klachten die je met ashwagandha kunt oplossen, welke klachten dit zijn lees je later in dit artikel.

 

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt. Het is een plant uit de Solanaceae familie en wordt ook Withania somnifera of winterkers genoemd. De belangrijkste medicinale stoffen in ashwagandha zijn withanoliden. Van alle planten bevat ashwagandha de grootste en meest diverse verzameling withanolides. Bij het kopen van een ashwagandha supplement is het uiterst belangrijk om te checken of withanoliden aanwezig zijn in het product, je kunt dit altijd zien op het etiket van het product. Withanolide is een groep van minstens 300 van nature voorkomende chemische verbindingen, voornamelijk afkomstig van planten. Withanolide uit ashwagandha heeft een ontstekingsremmend effect. Ashwagandha is een kruid dat veel gebruikt wordt binnen de ayurveda gezondheidsleer. Deze holistische benadering ziet het leven als een geheel en combineert daardoor fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Met als eerste doel om ziektes te voorkomen en wanneer nodig ook te genezen.

  • Biologische ashwagandha met withanoliden
    €15,95
    Bekijken

Wat is de werking van ashwagandha

Zoals eerder benoemd heeft ashwagandha een ontstekingsremmend effect. Maar, het heeft een bredere werking. Het verbetert de conditie van lichaam en geest. Hieronder noemen we een aantal voordelen, maar volgens experts is het lijstje nog veel langer.

 

Een aantal voordelen van ashwagandha

  • Ashwagandha gaat celveroudering tegen
  • Ashwagandha verbetert de algehele conditie van het lichaam
  • Ashwagandha zorgt voor herstel na ziekte
  • Ashwagandha bij stressgerelateerde klachten en aandoeningen als angst, rusteloosheid, depressie, leerproblemen, geheugenproblemen, slapeloosheid, nerveuze uitputting, gewichtsafname, hypertensie, OCS, maagzweer en verminderde weerstand
  • Ashwagandha bij het verbeteren van cognitie, mentale focus en het geheugen

 

Is het gebruik van ashwagandha veilig?

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt in geneeskundige tradities. Het is veilig in de aanbevolen doseringen van circa 3 tot 6 gram per dag voor volwassenen (300-600 mg extract per dag). Lees altijd het etiket van een product dat jij gebruikt, dit moet aangeven wat de hoeveelheid en vorm van het product inhoudt. In sommige gevallen wordt het afgeraden om ashwagandha te gebruiken, bijvoorbeeld bij ernstige leverziekte. Raadpleeg dan voorafgaand aan het gebruik een arts of deskundige.