Waarom zorgt stress ervoor dat je huid minder goed herstelt?

Waarom zorgt stress ervoor dat je huid minder goed herstelt?

Dat stress niet goed is voor je lichaam dat weten we. Voornamelijk wanneer je lichaam langdurig stress ervaart, kan dit verschillende processen in het lichaam verstoren. Je lichaam maakt namelijk een hormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon stelt jou in staat om een periode meer dan 100% te kunnen geven. Heel handig wanneer je even boven je normale kunnen moet presteren, maar heel schadelijk wanneer dit te lang duurt.

 

Wat gebruikt er met je lichaam wanneer je stress ervaart?

Wanneer je lichaam stress ervaart, staat het eigenlijk in de overlevingsfase. In deze fase geeft het lichaam enkel aandacht aan processen in het lichaam om te overleven. De hypofyse, een kliertje ter grootte van een erwt onder in ons brein, geeft onze bijnieren de opdracht om cortisol te produceren. Cortisol is zeker nuttig, om met een stressvolle situatie om te kunnen gaan. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en de stofwisseling wat sneller werkt. Je kunt je dus voorstellen dat het ervaren van stress helemaal niet slecht is, behalve als het te lang duurt. Wanneer je lichaam langdurig stress ervaart, 'vergeet' het andere belangrijke processen in het lichaam. Wanneer verschillende processen minder aandacht krijgen, kan dit nadelige gevolgen. Denk dan aan een minder goed immuunsysteem, spierafbraak, vermoeidheid, problemen met slapen, overgewicht, minder goed geheugen, darmklachten en dus ook huidklachten.

 

Wat doet stress met je huid?

Stress is een van de factoren die zorgt voor huidveroudering en een slechte huid in het algemeen. Je lichaam heeft andere prioriteiten en geeft daardoor minder aandacht aan de vernieuwing en opbouw van nieuwe cellen. Met als gevolg dat cellen dus sneller beschadigen en verouderen. Nog meer gevolgen van stress voor je huid:

  • Stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem achteruit gaat, je lichaam wordt vatbaarder voor bacteriën. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld acneklachten toenemen.
  • Ook heb je meer kans op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. Je huid maakt namelijk meer talg aan.
  • Stress zorgt ervoor dat je moeite hebt met inslapen of slapen in het algemeen. Een visuele cirkel, want slapen is juist heel goed om het herstellend vermogen van je huid te bevorderen.
  • Stress zorgt voor een disbalans in je hormoonhuishouding, omdat je lichaam voor lange tijd aan het hormoon cortisol blootgesteld wordt. Hierdoor wordt vocht minder goed vastgehouden door je huid, met een vochtarme huid als resultaat.
  • Stress zorgt ervoor dat collageen wordt afgebroken in de huid, met als gevolg dat je huid dof wordt en fijne lijntjes ontstaan.

 

Goed om stress te reduceren dus, het komt ten goede aan bijna alle belangrijke processen in het lichaam.