Waarom is vitamine C onmisbaar voor je gezondheid?

Waarom is vitamine C onmisbaar voor je gezondheid?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in het behouden van een goede gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op wat vitamine C precies is en waarom het zo belangrijk is voor ons welzijn.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een oplosbare vitamine, bekend om zijn antioxidante kracht. Je vindt vitamine C in alledaagse voeding, zoals citrusvruchten, bessen, paprika's, broccoli en ander kleurrijk fruit en groenten.

Waarom is vitamine C goed voor je?

De voordelen van vitamine C zijn divers. Het versterkt je immuunsysteem, bevordert de genezing van wonden en heeft antioxidante eigenschappen die schadelijke vrije radicalen neutraliseren. Deze multitaskende duizendpoot ondersteunt je weerstand, met name bij fysieke inspanning en in koude omgevingen. Daarnaast speelt het een sleutelrol bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor een gezonde huid, bloedvaten, botten, kraakbeen, tandvlees en tanden.

En dat is nog niet alles! Vitamine C draagt bij aan een normale energiestofwisseling, vermindert vermoeidheid, heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, ondersteunt normaal psychologisch functioneren en beschermt cellen tegen oxidatieve schade. Het helpt ook bij de regeneratie van vitamine E en bevordert de opname van ijzer uit voeding, wat resulteert in een verhoogd ijzergehalte in het bloed.

Kortom, vitamine C is een waardevolle bondgenoot voor een optimale gezondheid.

Welke soorten vitamine C zijn er?

Vitamine C is beschikbaar in verschillende vormen, die hoofdzakelijk kunnen worden onderverdeeld in natuurlijke en synthetische varianten.

De natuurlijke vorm komt voor in hele, verse voedingsmiddelen en in natuurlijke supplementen. Deze natuurlijke bronnen bieden niet alleen ascorbinezuur maar ook andere voedingsstoffen en antioxidanten, zoals bioflavonoïden en fytonutriënten, die de opname en effectiviteit van vitamine C in het lichaam bevorderen.

Naast de natuurlijke vorm zijn er synthetische vormen die worden gebruikt in supplementen. Deze synthetische vormen, zoals ascorbinezuur, natriumascorbaat en calciumascorbaat, worden gekozen vanwege hun stabiliteit en langere houdbaarheid. 

Waarom Vitamine C Supplementen?

In de hectiek van ons moderne leven kan het soms een uitdaging zijn om voldoende vitamines uit onze dagelijkse voeding te halen. Supplementen bieden een handige en efficiënte manier om ervoor te zorgen dat je lichaam de benodigde hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, vooral op dagen waarop je misschien niet de kans hebt om voldoende verse, vitamine C-rijke voedingsmiddelen te consumeren en op momenten waarop onze weerstand wel wat extra ondersteuning kan gebruiken.

Tijden van stress, seizoen veranderingen, intense fysieke activiteit of wanneer we herstellen van ziekte zijn voorbeelden van die periodes waarin onze immuniteit wel wat extra aandacht kan gebruiken. Vitamine C supplementen kunnen in deze situaties een waardevolle aanvulling zijn.

Laten we wat dieper duiken in de verschillende soorten vitamine C supplementen.

Synthetische Vitamine C supplementen

Synthetische vitamine C is een in het laboratorium geproduceerde vorm van vitamine C.


Ascorbinezuur

- Voordelen: Wijd verkrijgbaar en betaalbaar. Effectieve vorm van vitamine C.
- Nadelen: Kan maagklachten veroorzaken bij hoge doses vanwege de zure aard.

Natriumascorbaat
- Voordelen: Minder zuur dan ascorbinezuur, geschikt voor mensen met gevoelige magen.
- Nadelen: Niet geschikt voor mensen die een natriumarm dieet volgen.

Calciumascorbaat
- Voordelen: Minder zuur dan ascorbinezuur, geschikt voor mensen met gevoelige magen.
- Nadelen: Niet geschikt voor mensen die extra calcium moeten vermijden.

Magnesiumascorbaat
- Voordelen: Draagt bij aan de magnesiuminname, minder zuur dan ascorbinezuur.
- Nadelen: Kan laxerend werken vanwege het magnesiumgehalte, niet geschikt voor mensen met nierproblemen.


Natuurlijke Vitamine C supplementen


Acerola-extract:

- Voordelen: Natuurlijke bron van vitamine C met toegevoegde fytonutriënten, minder kans op bijwerkingen in vergelijking met geïsoleerde synthetische vormen.
Nadelen: Minder algemeen verkrijgbaar en vaak duurder dan synthetische vormen.

Camu Camu:
- Voordelen: Zeer hoog vitamine C-gehalte, bevat diverse bioactieve stoffen.
- Nadelen: Minder algemeen verkrijgbaar en vaak duurder dan synthetische vormen.


Bij Beautysups hebben we gekozen voor vier hoogwaardige vitamine C supplementen, twee natuurlijke en twee synthetische.

Purasana acerola poeder

Purasana acerola poeder is een natuurlijke bron van vitamine C. De tropische vrucht uit het Amazone regenwoud behoort tot de meest vitamine C-rijke vruchten ter wereld. Naast de extreem hoge concentratie vitamine C staat het bekend om haar polyfenolen (antioxidant). Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen en beschermen het lichaam tegen veroudering, ziekte en infecties.

Royal Green 100% pure Camu Camu

Camu Camu is een full spectrum vitamine C, afkomstig van de acerolavrucht. Het bevat naast vitamine C ook tientallen extra plantenstoffen, waaronder bioflavonoïden en enzymen. De vitamine C is van nature aanwezig en dus geen synthetische ascorbinezuur of een zogenaamde ester-C.

Vitamine C 1000 mg 

Een voedingssupplement met een hoge dosis ascorbinezuur in tabletvorm. Het is verrijkt met bioflavonoïden uit citrus en rozenbottel. Bioflavonoïden worden beschouwd als synergetisch met vitamine C en bevorderen de biologische beschikbaarheid ervan.

Vitamine C poeder magnesiumascorbaat

Met 1800 mg vitamine C en 130 mg magnesium per maatschap en zonder hulpstoffen. Deze vitamine C poeder in de gebufferde vorm van magnesiumascorbaat is geschikt voor mensen die ascorbinezuur minder goed verdragen. Als een hogere inname van vitamine C gewenst is, kan er daarom het beste gekozen worden voor een niet-zure vorm als magnesiumascorbaat.