Skin Deep: de bindweefsel massage

Skin Deep: de bindweefsel massage

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Eggenkamp • hannah huidcoach, specialist in huidverbetering en docent in o.a. de bindweefselmassage.


Wie wel eens naar een huidcoach gaat, en misschien ook wel wie dat (nog) niet doet, heeft er vast wel eens van gehoord: de bindweefselmassage. Deze massage was ooit alleen voor het lichaam bedoeld, totdat Hannah Hakze deze massagetechniek ging aanpassen voor het gezicht. Toentertijd -inmiddels zo’n 35 jaar geleden- werden massages heel zacht en voorzichtig uitgevoerd, want anders kreeg je huidverschuivingen en dat betekende rimpels. En toen was daar Hannah Hakze met haar bindweefselmassage voor het gezicht. In eerste instantie werd dit destijds niet overal even goed ontvangen, maar met meer kennis kwam het besef dat deze vorm van massage sterk huidverbeterend werkt en Hannah werd gezien als een visionair. Zodoende staat de hannah bindweefselmassage anno 2024 nog steeds als een huis. Dat is eigenlijk best bijzonder in een branche waar constant nieuwe “wondermiddelen” op de markt worden gebracht die vaak ook weer zoetjesaan uit beeld verdwijnen. Al is de bindweefselmassage here to stay!

Misvattingen over pijn bij bindweefselmassage

Een deel van de kracht van de bindweefselmassage is natuurlijk dat het werkt, maar ook niet onbelangrijk: dat het prettig is om te ondergaan. Nu weet ik dat er vakgenoten zijn die daar anders over denken. Regelmatig poppen er weer verhalen op van iemand die “ergens” is geweest voor een bindweefselmassage en op handen moest gaan liggen om die vermaledijde schoonheidsspecialist niet van het gezicht af te slaan. Ik begrijp niet waar de illusie vandaan komt dat een bindweefselmassage pijn moet doen om huidverbetering te realiseren. Dus ik zeg het nog maar een keer: dat hoeft echt niet!

Vloeibaar bindweefsel en soepelheid voor de huid

Natuurlijk is de bindweefselmassage voor de één intensiever om te ondergaan dan voor de ander. Dat heeft met verklevingen van het bindweefsel te maken. Bindweefsel bestaat voor een groot deel uit vocht. Daarmee bedoel ik niet een lekker klotsend plasje water, maar meer een gelsubstantie in de huid. Dit vloeibare bindweefsel dient vooral voor transport. Hoe beweeglijker het is, hoe beter het aan- en afvoert plus hoe soepeler én losser je in je vel zit. Als het daar ergens misgaat door voornamelijk aanleg, voeding en (gebrek aan) beweging wordt het vloeibare bindweefsel stijver, harder en vol met afvalstoffen. Dan zullen massages of bijvoorbeeld zo’n “bindweefsel foamroller” pijnlijk aanvoelen. Dat geldt ook voor het vloeibare bindweefsel in je gezicht, hals en decolleté.

Bindweefselmassage zonder onaangename sensaties

Feit is dat als je gaat masseren (bindweefselmassage dan hè) het gevoelig kan zijn en mogelijk zelfs als pijnlijk kan worden ervaren. In plaats van dan extra hard de beuk erin gooien, is het afdoende om op de grens van gevoelig te werken. Je mag het dus best een beetje voelen, maar niet in de buurt van pijn komen. Als huidcoach wil je de boel in beweging zetten, maar pijn is altijd contraproductief. Laten we er dus van uitgaan dat de bindweefselmassage niet alleen goed werkt (zorgt namelijk voor stimuleren van cellen in de huid die collageen- en elastinevezels maken en voor het in beweging zetten van je vloeibare bindweefsel), maar voor jou als klant ook aangenaam hoort te zijn.

Duurzaamheid van bindweefselmassage in beautybehandelingen

Daar hebben we dan meteen de verklaring waarom de bindweefselmassage nog steeds frequent te vinden is in het aanbod van huidspecialisten. Veel van de gebruikte apparatuur of hulpmiddelen in onze professionele beautybranche kunnen dan wel werkzaam zijn, maar zijn niet altijd even fijn om te ondergaan. In tegenstelling tot de bindweefselmassage die zowel huidverbeterend werkt als zeer aangenaam en ontspannen is!

Oxytocine en huidcontact

Alsof dat nog niet genoeg is, bereik je zelfs nóg meer met het regelmatig ondergaan van een facial met lekker veel huidcontact. Het zorgt namelijk voor het vrijkomen van het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon laat het stresshormoon cortisol dalen en laat stress en angst afnemen. Het geeft je een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, laat de bloeddruk afnemen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn. Dit werkt alleen bij een lange knuffel, minimaal 20 seconden wat gewoon in het dagelijks leven best ongemakkelijk lang is. Niet zo gek dus dat er tegenwoordig knuffelcoaches zijn. Deze houden je veel langer dan 20 seconden vast via een knuffel. Voor zo’n honderd euro per uur à anderhalf uur kun je je laten knuffelen, komt de knuffelcoach tegen je aan liggen en geeft je complimenten. Nu wil ik dit zeker niet bagatelliseren, want ik kan me voorstellen dat dit mensen helpt en gelukkiger maakt. Maar zou je dan niet voor hetzelfde bedrag net zo lief in stoel van de huidcoach liggen en naast je oxytocine ook nog eens een hele goede huidverbeterende behandeling krijgen? Vooral het huid-op-huid contact is zeer waardevol en de werking van die bindweefselmassage gaat verder dan alleen 'skin deep'. Dus wanneer maak jij een afspraak bij een huidcoach?