In welke voeding vind je silicium van nature?

In welke voeding vind je silicium van nature?

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl en evenwichtige voeding, zijn we vaak op zoek naar essentiële mineralen en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Een van die mineralen is silicium, dat hoewel misschien minder bekend, een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Silicium staat bekend om zijn positieve effecten op onze huid, haar en nagels, evenals op onze botten en gewrichten. In deze Beauty Read zullen we ontdekken in welke voedingsmiddelen silicium van nature voorkomt, waarom het belangrijk is, en hoe veranderingen in de voedselproductie en bodem de beschikbaarheid ervan kunnen beïnvloeden.

 

Silicium in onze voeding

Silicium is een sporenelement dat van nature in de aardkorst voorkomt. Het is een belangrijk mineraal voor planten, en via onze voeding bereikt het uiteindelijk ons lichaam. Vroeger was silicium rijkelijk aanwezig in onze voedselbronnen vanwege de aanwezigheid in de bodem. Echter, de moderne landbouwmethoden en bodemdepletie hebben geleid tot verminderde siliciumgehaltes in sommige voedingsmiddelen. Silicium werd ooit overvloedig opgenomen in gewassen via de bodem. Maar door intensieve landbouwpraktijken, zoals monoculturen en overmatig gebruik van kunstmest, is de natuurlijke balans van mineralen in de bodem verstoord geraakt. Hierdoor kan silicium minder gemakkelijk door planten worden opgenomen en uiteindelijk bereikt het in verminderde hoeveelheden ons dieet.

 

Wat zijn natuurlijke bronnen van silicium?

Hoewel de beschikbaarheid van silicium in voeding is afgenomen, zijn er nog steeds diverse voedingsmiddelen waarin dit mineraal van nature voorkomt. Hier zijn enkele van de beste bronnen:

1. Volkoren Granen
Volkoren granen, zoals haver, gerst en volkoren tarwe, bevatten aanzienlijke hoeveelheden silicium. Ze behouden hun natuurlijke gehalte aanwezige mineralen, omdat ze minder geraffineerd zijn dan witte granen.

2. Peulvruchten
Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen rijk aan eiwitten en vezels, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden silicium. Ze zijn een geweldige aanvulling op een evenwichtige voeding.

3. Fruit en Groenten
Sommige groenten en fruit bevatten ook redelijke hoeveelheden silicium. Denk aan groene bonen, asperges, tomaten, appels en druiven. Het eten van een gevarieerd dieet met een scala aan groenten en fruit kan je siliciuminname verhogen.

4. Kruiden: Heermoes en brandnetel
Naast de genoemde voedingsmiddelen, spelen kruiden zoals heermoes en brandnetel een interessante rol in het leveren van silicium. Heermoes, ook wel bekend als paardenstaart, staat al lang bekend om zijn hoge gehalte aan silicium. Dit kruid kan worden gebruikt om thee van te zetten, waardoor je op een natuurlijke manier silicium kunt binnenkrijgen. Brandnetel is een ander kruid dat silicium bevat en vaak wordt gebruikt in verschillende gerechten en thee.

5. Water
Ja, zelfs water kan een bron van silicium zijn, vooral als het afkomstig is van natuurlijke bronnen. Sommige bronwaters kunnen van nature silicium bevatten, wat bijdraagt aan je dagelijkse inname.

 

De voordelen van silicium

Silicium mag dan wel in kleine hoeveelheden voorkomen in ons lichaam, maar het speelt een grote rol in verschillende aspecten van onze gezondheid:

 

1. Sterkere botten en gewrichten
Silicium is cruciaal voor de opname en retentie van calcium, een essentieel mineraal voor sterke botten en gewrichten. Het kan helpen bij het voorkomen van botafbraak en het bevorderen van botvorming.

2. Gezonde huid, haar en nagels
Silicium is betrokken bij de productie van collageen, een eiwit dat essentieel is voor een gezonde huid, haar en nagels. Het kan de huidelasticiteit verbeteren, haarverlies verminderen en de nagelgroei ondersteunen.

3. Gezond haar en sterke nagels
Silicium is een belangrijk mineraal voor de vorming van keratine, het eiwit dat je haar en nagels hun structuur geeft. Een voldoende inname van silicium kan bijdragen aan glanzender haar en sterkere nagels.

4. Ondersteuning van het immuunsysteem

Silicium kan ook een rol spelen bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Het kan helpen bij het handhaven van de integriteit van de huid en slijmvliezen, die fungeren als een barrière tegen infecties.


Silicium mag dan wel een minder bekend mineraal zijn, maar het speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het ondersteunt diverse aspecten van onze gezondheid, variërend van sterke botten en gewrichten tot een gezonde huid en haar. Ondanks de afname van siliciumgehaltes in sommige voedingsmiddelen door veranderingen in voedselproductie en bodemdepletie, kunnen we nog steeds genieten van